USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.05.2024 11:36:00

KATMA DEĞERLİ TARIM

Hızla değişen dünyada tüm sektörler hızla ilerler, gelişir ve yükselirken diğer sektörlerle entegre çalışan tarım sektörü için bunu söylemek pek mümkün değil. Hatta tarım sektörü, arada uçurum var denecek kadar geride kalıyor. Bu gerilemenin sebebi ise hiç bitmeyecek gibi görünen toprak kaynağına güvenmek ve ilk tohumun toprağa atılışından bu yana babadan oğula geçen çiftçilik anlayışıdır. Tarım sektöründe katma değerli üretim, geleneksel tarım uygulamalarından daha fazla değer sağlayan ve genellikle daha sofistike teknolojiler, işleme yöntemleri veya pazarlama stratejileri kullanarak tarımsal ürünlerin değerini artıran bir yaklaşımı ifade ediyor. Bu, tarımsal ürünlerin daha yüksek fiyatlarla satılmasını, dolayısıyla tarım işletmelerinin ve ekonomilerin daha yüksek gelir elde etmesini sağlıyor.

ETKİN KULLANIM TEŞVİK EDİLİYOR

Katma değerli tarım uygulamaları arasında organik tarım, özel ürün işleme teknikleri, tarımsal ürünlerin markalaştırılması ve ambalajlanması, tarım teknolojilerinin kullanımı ve tarım ürünlerinin değer zinciri boyunca eklenen, değer yaratan diğer faaliyetler bulunur. Bu yaklaşım, tarım sektörünü sadece gıda üretiminden daha geniş bir ekonomik perspektife taşır ve tarımsal kaynakların daha etkin kullanımını teşvik eder. Ayrıca, katma değerli tarım uygulamaları, tarım sektörünü daha sürdürülebilir hale getirebilir; yerel ekonomiler için daha fazla istihdam ve gelir yaratma potansiyeline sahiptir.ITarımın ülkemizde gelişimi ve verimli yapılması için 'bilgi ve haberleşme teknolojileri'nden fazlaca şekilde yararlanması gerekiyor. Özellikle de günümüzde hayatımızın her alanına giren IoT (Internet of Things) ya da dilimizdeki tabiriyle nesnelerin interneti kavramı tarım sektöründe en çok kullanılacak yeni nesil teknolojidir.

VERİMLİLİK VE KALİTE ARTIYOR

Nesnelerin interneti dediğimiz kavram içerisinde anabileceğimiz akıllı tarım sayesinde, üreticinin işleri kolaylaşıyor, aynı zamanda da üründe verim ve kalite artıyor. Akıllı tarım yöntemi ile çiftçiler, tarlalarını tablet ya da telefondan kolay bir şekilde kontrol edebilecek ve sulamaya kadar birçok işlemi uzaktan halledebilecek. Dünyanın 4. Sanayi Devrimi'ni benimsemesiyle birlikte gelişen teknolojiler, hayatımızın birçok noktasında bizlere kolaylık sağlıyor. Bunun en büyük örneği de tarım sektöründe yaşanan olumlu yöndeki farklılıklardır. Tarım makinelerinin birbirleri ile eş zamanlı ve etkileşim halinde çalışması akıllı tarımın en önemli getirilerinden biri... Bu sayede tarımsal ürün üretiminde hız kazanılır ve dolayısıyla kazanç da artar.

"Tarım sektöründe katma değerli üretim, geleneksel tarım uygulamalarından daha fazla değer sağlayan ve genellikle daha sofistike teknolojiler, işleme yöntemleri veya pazarlama stratejileri kullanarak tarımsal ürünlerin değerini artıran bir yaklaşımı ifade ediyor."

ÇEVREYE ZARAR VERİLMİYOR

Tarım sektöründe yeni yeni kullanılmaya başlanan nesnelerin interneti kavramı sayesinde, verimliliğin en üst düzeye çıkarılması amaçlanıyor. Tarım için üretilen birçok akıllı sistem sayesinde doğal kaynaklar da gereğinden fazla kullanılmayarak maliyeti düşürüyor. Hal böyle olunca üretilen ürünlerden daha fazla kazanç sağlanıyor ayrıca çevreye de zarar verilmiyor. Akıllı tarım ile birlikte özellikle son yıllarda yavaş yavaş bütün ülkelerin etkisi altına girdiği su kıtlığı riskini de azaltmak hedefleniyor. Çünkü bu yöntem sayesinde çiftçiler nerede ne kadar su kullanması gerektiğini bilecek ve israf yapmayacak. Tarımda dünyanın en iyileri arasında yer almak, en iyi noktada olmak, katma değerli, verimli ve bağımsız bir Türkiye için teknolojiyi en iyi şekilde kullanmalıyız.

DİĞER YAZILARI