USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

2.03.2020 12:27:00

Kadın/erkek ayrımı yapmadan ortak akılla üretime, gelişime odaklanmalıyız

Bilimde, teknolojide, eğitimde ve daha birçok alanda meslekler arasındaki tercih farkının ortadan kaldırılması, değer yaratılması, üretimin ve gelişimin bir parçası olmak, kadın ve erkeğin omuz omuza yer almasıyla gerçekleşecek.

Geçmişten günümüze süregelen bir algı var; öğretmenlik çoğunlukla kadınlar, mühendislik ise erkekler tarafından tercih edilir. Geçmişte durum böyleydi belki ancak değişen dünya düzeniyle birlikte iş hayatındaki cinsiyet ayrımı da ortadan kalkmaya başladı.

Bilimde, teknolojide, eğitimde ve daha birçok alanda meslek arasındaki tercih farkının ortadan kaldırılması, değer yaratılması, üretimin ve gelişimin bir parçası olmak kadın ve erkeğin omuz omuza yer almasıyla gerçekleşecek.

EĞİTİM ŞART

İlk bakışta, bilişim sektörü erkek egemen bir ekosistem olarak değerlendirilse de son yıllarda dengelerin değiştiğini gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Dünyada ve ülkemizde bilişim devi birçok firma, kadınların bilişim dünyasını yakından tanımasına ve aktif olarak bu ekosistemin içinde yer almasına olanak sağlayacak imkanlar sunuyor. Ancak tabii ki her konuda olduğu gibi bu konuda da gelişimin temel taşı ‘eğitim.’ 

KODLAMANIN ÖNEMİ

Küçük yaşlardan itibaren okullarda verilen ‘kodlama’ eğitimi bu açıdan çok önemli. İlgi ve yeteneklerin şekillendiği yaşlarda kodlama ile tanışmak kız çocukları açısından geleceklerine yön verme noktasında büyük önem taşıyor. Bilişim dünyasında kadınların daha aktif rol oynaması, daha çok yer edinmesi ve yönetimde yer alması adına elbette alınacak daha çok yolumuz var. Ancak eğitim kurumlarında verilen kodlama eğitimi ile kız çocuklarımızın bilişim dünyasına ilgi duymalarını ve kariyer planı yapmalarını destekleyecek fırsatların sunuluyor olması, ülkemiz adına son derece umut verici bir gelişme...

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE HER GEÇEN GÜN DAHA ÇOK KADIN YÖNETİCİ GÖRÜYORUZ

Özetle, teknoloji sayesinde imkanların da artması ile her geçen gün kadınların bilişim dünyasında yer edindiğini görmek bir iş insanı olarak beni umutlandırıyor. Sadece bilişim sektöründe değil, hayatın genelinde kadın ya da erkek ayrımı yapmadan üretime ve gelişime odaklanmak hem insanlık için hem de dünyanın geleceği ve sürdürülebilirliği açısıdan daha faydalı olacak. 

AYRICALIKLAR İLE DEĞİL, EŞİT HAKLARLA ÜRETEN TÜM KADINLARI ALKIŞLIYORUM

Toplumsal yaşamın her alanında var olmak için çaba gösteren, ayrıcalıklar ile değil eşit haklarla üreten tüm kadınları alkışlıyorum! 
Yüreğimizi burkan sorunların ve kadınların her alanda yaşadığı ayrımcılığın tarihe karıştığı bir dünya dileği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

DİĞER YAZILARI