USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Selçuk  Kiper

YAZARLAR

2.03.2016 16:55:00

Girişimcilik

Her sene olduğu gibi Etohum Startup Türkiye, Antalya’da hem Türkiye’nin hem de dünyanın değişik bölgelerinden yatırım arayan girişimci ve yatırımcıları bir araya getirdi. Katılımcı sayısının önceki yıllara göre artmış olması son derece etkileyici…

Yatırım arayan projeler de oldukça ayağı yere basan projeler. Her ne kadar sunum ve istenen yatırımlar standart olmuşsa da girişimcilerin seviyesi oldukça iyi. Orta Doğu bölgesinden gelen girişimci sayısı da oldukça fazlaydı. Arapça dünyada en çok konuşulan 4’üncü dil. Birçok girişimin satın alma gücü yüksek bu bölgeye yönelik olması nedeniyle ülkemizdeki girişimcilerin bu marketi takip etmesi son derece faydalı…

 

ÖNEMLI KONUŞMACILARDAN ÖNEMLI YORUMLAR...

 

Dubai’de katıldığım World Government Summit’in bu sene 4’üncüsü düzenlendi ve yine çok iyi konuşmacılar vardı. Nicholas Negroponte, dünyanın 10 milyar dolarlık bir bütçe ile her yerinin hızlı internete kavuşması gerektiğini, bunun ücretsiz bir servis olarak sunulacağını ve dünyanın bu hizmet ile çok daha ileri gideceğini savundu. Negroponte’nin konuşmasında değindiği diğer bir konu ise Amerika’daki özel okulların iyi öğretmenleri transfer ederek, devlet okullarındaki sistemi çökerttiği ve okulların eskisi gibi ücretsiz olması gerektiği… Bir başka ilginç konuşmacı ise LinkedIn’in başkan yardımcısı Fred Kofman’dı. Kofman’ın söyledikleri oldukça ilginç ve daha önce duymadığımız fikirlerdi. Örneğin; “Gerçek bir liderin takipçisi olmaz” dedi ve hepimiz şaşırdık. Ama Kofman bunun açıklamasını da şu şekilde yaptı: “Liderlerin işi insanları bir konuda motive etmek ve aksiyona geçirmektir. İnsanlar amacı takip etmelidir.” Kofman, bu konuda çok haklı… Bugün Türkiye’de muhalefet yapan partilerin belki de en büyük eksiği takip edilecek bir amaç sunamamaları… Bir diğer konu ise hepimizin yaptığı olaylar karşısında

bulduğumuz bahanelerdi… “Toplantıya geç kaldım trafik vardı.” “Ödevimi yapamadım elektrikler kesildi” gibi… Hâlbuki insan gelişiminde en önemli aksiyonların başında koşulsuz sorumluluk almak geliyor. Kofman, son olarak “Bir takımda kalecinin işi nedir?” diye sorunca herkes gol yememek yanıtını verdi. Hâlbuki kaleci dahil, tüm takımın işi maçı kazanmak. Dolayısı ile Kofman, şirketlerdeki iş bölümünde “bu benim işim değil dememek” gerektiğinin altını çizdi. İlginç konuşmacılar arasında Peter Diamandis de vardı ve bu kadar hızlı değişen bir dünyada üniversitede okuduklarımız ile hayatımızın sonuna kadar çalışmanın mümkün olmadığını ve Singularity Üniversitesi’ni bunun için kurduğunu anlattı. Son olarak Hintli Profesör Sugata Mitra’nın, öğretmenler olmadan duvara koyduğu bir tabletten, çocukların nasıl öğrendiğini anlatması da son derece ilginçti.

 

 

ARABALAR VE İNOVASYON

Bazı sektörler inovasyon kullanımında öncülük yaparak yenilikleri hayatımıza taşıyor. Bunlardan biri de arabalar… Elektrikli araçları son dönemde hem araştırıyorum hem de test ediyorum. Tesla gerçekten çok iyi bir araba yapmış. Her ne kadar model çıkarması ve toplam üretim rakamları yüksek olmasa da büyük firmaların çekingen davrandığı bu alandaki gelişmeleri hızlandırdı. Türkiye’de şehirlerarası yolculuk için hâlâ riskli bir araç. Bakalım şarj istasyonları ne kadar hızlı yayılacak ve devlet elektrikli araçların artmasını ne kadar destekleyecek? Ne de olsa benzin üzerinden aldığı vergi oranları ortada... Elektrikli arabalardan bahsetmişken, Volvo’dan da bahsetmek istiyorum çünkü 2015 yılında ve hemen 2016 başında çıkardıkları Araçlar gerçekten çok iyi. Hatta şunu açık yüreklilik ile söyleyebilirim ki XC 90, son zamanlarda kullandığım en konforlu ve teknolojiyi en iyi kullanan SUV diyebilirim.

DİĞER YAZILARI