USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Selçuk  Kiper

YAZARLAR

1.04.2016 16:53:00

Girişimci olmak için 10 neden

Bu ay gençleri girişimci olmaya yöneltecek 10 nedeni farklı bir perspektiften sunmayı tercih ettim. Anlatacak gurur dolu bir hikayeniz olmasını istiyorsanız ve kendi programınızı organize edeceğiniz bir yapı kurgulama fikrine sıcak bakıyorsanız, bu 10 nedeni dikkatli okuyun

1-Kendi zamanınızı organize edebilmek: Başta daha az para kazanarak çok yoğun çalışsanızda sonunda kendi programınızı ve takviminizi kontrol edeceğiniz ve size özgürlüğünüzü verecek bir yapıya sahip olursunuz.

 

2-Anlatacak bir hikaye: Ne zaman birisine kendi işinizi yaptığınızı söyleseniz, herkes hemen hikayenizi ve ne iş yaptığınızı duymak ister.

 

3-Vergi ve destekler: Birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de iş kurmak isteyenler için hem vergi hem de finansal destekler bulunuyor.

 

4-Gurur: Başarılı olmak tarifi olmayan bir duygudur. Bir vizyonunuz var ve bunu hayata geçiriyorsunuz. Bunu ben yaptım diyebiliyorsunuz. Bu bir firmada çalışırken hazırladığınız binlerce sunum ve rapor ile hiçbir zaman varamayacağınız bir duygudur.

 

5-Gelecek kuşaklar: Bir memur ya da doktor iseniz ailenizde gelecek kuşaklara kendi işinizi devretmek oldukça zordur. Halbuki girişimciler kurdukları işi ve yarattıkları değeri aile fertlerine devredebilirler.

 

6-İş güvenliği: Daha evvel kovuldunuz mu? Girişimcilikte kendi patronunuz sizsiniz. Şov sizin şovunuz ve kimse bunu sizden alamaz.

 

7-Networking: Girişimciler birbirleri ile tanışarak ve hikayelerini paylaşarak birbirlerinden öğrenen kişilerdir. Bu sebeple çevreniz sürekli büyür ve gelişir.

 

8-İyilik yapmak: Gelir ve giderler girişimcilerin kontrolündedir. Toplum sayesinde para kazanan girişimciler daima topluma geri verirler. Bu bazen sosyal bir girişim olur bazen bir derneğe sponsorluk olur.

 

9-Mentorlük: Girişimciler başta mentorlük alıp zaman içinde kendileri mentor olurlar. Girişimciler bu servisi her zaman severek yaparlar çünkü muhakkak kendileri işin başındayken mentorlük almışlardır.

10-Finansal özgürlük: Herhalde birçok kişinin girişimci olmasındaki en büyük neden budur.

Hepimiz biliyoruz ki para mutluluğu satın alamaz ama mutluluğu bulmada önemli bir

araçtır.

 

İYİ BİR SUNUM İÇİN BUNLARDAN UZAK DURUN

 

Merhaba, herkes beni duyabiliyor mu?: Birçok yeni konuşmacı mikrofona eliyle vurarak test eder ve salonun arkasındakilerin kendisini duyup duymadığını sorar. Büyük bir konferansta konuşuyorsanız zaten sizden önce kontrol edilmiştir.

 

Orda mısınız? Bu ışıklar çok parlak sizi göremiyorum: Sahneye çıktığınız zaman ışıklar bazen gözünüzü alabilir ancak seyirci bunu bilmek zorunda değil. Siz sunumunuza konsantre olup en iyi konuşmanızı yapmaya çalışın.

 

Fazla hazırlanacak vaktim olmadı: Hiçbir zaman bir sunuma bir bahane ile başlamayın. Çünkü sizi dinlemeye gelenler sizin en iyi performansınızı görmek için oradalar. Eğer gerçekten hazırlanacak vaktiniz olmadıysa iyi bildiğiniz bir konu hakkında konuşun.

 

Gelecek için planlarım: Eğer yeni ürününüz tam hazır değilse, bunu kimseye söylemeyin. Çünkü iyi haberler beklemeye değer. Ürününüz ya da tasarımınız hazır olmadan lanse etmeyin. İnsanlar sizin hayalleriniz ile ilgilenmez, sadece onlar için hazır olana ilgi gösterir. Iııı hmmm: Ara doldurucu sesleri kullanmayın çünkü bunlar birer kelime değildir. Aynı zamanda kelimeleri çok tekrarlamayın. ‘Değil mi’ ya da ‘mesela’ gibi sık kullanılan kelimeler sunumun etkisini azaltır.

 

Yoksa yazılar çok mu küçük, ben size slaytları okuyayım: Görsel bir sunumun çok yazı içerikli olması hem sıkıcı hem de oldukça dezavantajlıdır. Hiçbir zaman slaytlarınızı seyirciye okumayın. Unutmayın ki ana gösteri sizsiniz, sizin sunumunuz değil.

DİĞER YAZILARI