USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Doç. Dr. Gaye Özçelik

YAZARLAR

1.08.2021 13:46:00

Tüm eğitimler çok hızlı bir şekilde dijital platformlara taşındı

Kurumsal eğitimlerde dijital dönüşüm ve e-öğrenmenin bireylerin her zaman ve her yerden ilgili eğitimlere erişim sağlamalarına yardımcı olduğu biliniyor. Etkileşimli eğitim, oyunlar ve oyunlaştırma, videolar, ses kayıtları, proje tabanlı öğrenme, büyük veri gibi birçok uygulama e-öğrenme platformları tarafından destekleniyor.

İşletmeler mevcut bilgi ve birikimlerin sürekli olarak yenilenmesinin ve bu bağlamda çalışanları için eğitim, öğrenme ve geliştirme faaliyetlerini hayata geçirmelerinin öneminin farkındalar. Bu eğitim programlarını şekillendirirken bazı işletmelerin daha formel olarak eğitim ihtiyaç analizi yoluyla ilerlediklerini görüyoruz. Bu analizle, işletmenin mevcut durumu ve ulaşmak istediği durum arasındaki farka neden olan problemler tespit edilerek çalışan personelin performans değerlendirmelerinde ve kariyer planlamalarında ortaya çıkan ve geliştirilmesi gereken yetkinlikleri, çalışanların beklentileri ve ihtiyaç duydukları eğitimler göz önünde bulunduruluyor. Bu doğrultuda kısa, orta ve uzun vadeli eğitim ihtiyaçları belirleniyor. Diğer bazı işletmeler ise daha informel bir yapıda işletmedeki yönetici ve çalışanlarının eğitim ve geliştirme faaliyetleri ile ilgili görüş, öneri ve beklentilerini öğrenerek ve rakip firmaların uygulamalarını örnek alarak eğitimlerini şekillendiriyor.

UZAKTAN ÇALIŞMA VE DİJİTALE OLAN İHTİYAÇ ARTTI

Hiç şüphesiz, Covid-19 krizi, kurumların eğitim ve gelişim planlamalarını yeniden düzenlemelerinde etkili oldu. Tüm eğitimler çok hızlı bir şekilde dijital platformlara taşındı ve geleneksel sınıf içi eğitimlerin yerini e-öğrenme (e-learning) platformları aldı. Dünya genelinde kurumsal eğitimlerde dijital dönüşüm ve e-öğrenmenin bireylerin her zaman ve her yerden ilgili eğitimlere erişim sağlamalarına yardımcı olduğu biliniyor. Etkileşimli eğitim, oyunlar ve oyunlaştırma, videolar, ses kayıtları, proje tabanlı öğrenme, büyük veri gibi birçok uygulama e-öğrenme platformları tarafından destekleniyor. Bu uygulamalar, bireylerin bilgiye sürekli erişim sağlamasına, öğrenme motivasyonlarının ve problem-çözme yeteneklerinin artmasına, onlara etkileşimli ve kişiselleştirilmiş öğrenme ortamları sunmasına katkı sağlayabilir. Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma ve dijitale olan ihtiyaç arttı. Öte yandan; eğitim ve danışmanlık firmalarının bugün üzerinde yoğunlaştığı eğitimlerin; etkin insan yönetimi, duygusal dayanıklılık, liderlik ve yöneticilik, kurumsal çeviklik, çevik liderlik, takım kültürü ve takım liderliği, iletişim ve motivasyon, çatışma yönetimi, müşteri memnuniyeti eğitimi, inovasyon, satış ve pazarlama eğitimi, dijital dönüşüm ve başarı, dijital pazarlama, internet ve sosyal medyada marka ve şirket itibarının yönetimi gibi konular üzerine olduğu görülüyor.

2025 YILINA KADAR ÖNE ÇIKACAK BECERİLER

Dünya Ekonomik Forumu (DEF) tarafından 2020'de pandemi süreci ile birlikte yayınlanan İşlerin Geleceği Raporu'nda, gerek iş dünyasında gerekse 21'inci yüzyıl toplumunda 2025 yılına kadar en önemli görülecek becerilerin; eleştirel düşünme, analiz yapabilme, yenilikçilik, problem çözme ve aktif öğrenme, stres toleransı, dayanıklılık ve esneklik gibi kendi kendini yönetme becerileri olduğu ifade ediliyor. Burada ortaya çıkan çarpıcı bir başka sonuç ise 2018 ve 2020 yıllarının karşılaştırmasına ait. 2018 yılı verilerine göre kurum liderlerinin yüzde 65'i çalışanların işlerinde yeni beceri ve yetkinlik kazanmaları gerektiğini belirtirken, bu oranın 2020 yılı sonuçlarına göre, yüzde 94'e yükseldiği vurgulanıyor.