USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Spor

15 Haziran 2023 11:57

TBF Başkanı Tuncer: Binicilik, yıllık 15 milyar Euro'luk ihracat potansiyeline sahip

Türkiye Binicilik Federasyonu (TBF) tarafından düzenlenen '2023 Yılı Engel Atlama Türkiye Şampiyonası Yarışmaları' tamamlandı.

TBF Başkanı Tuncer: Binicilik, yıllık 15 milyar Euro'luk ihracat potansiyeline sahip

Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen en iyi binicilerin 4 gün boyunca kıyasıya yarıştığı şampiyona sonucunda dereceye girenler ödüllerini TBF Başkanı Hasan Engin Tuncer'den aldı.

"YURT DIŞINDAN YILDA 2.500 ADET AT ALIYORUZ"

Biniciliğin 2 farklı canlının birlikte yaptığı tek spor dalı olduğunu aktaran TBF Başkanı Tuncer, göreve geldikleri 1.5 yıl içinde eksiklikleri tespit ederek bunları gidermek için çalışmalara başladıklarını aktardı. İki büyük çalıştay yaparak camiayı bir araya getirdiklerini ve federasyonda kurumsal bir yapılanmaya gittiklerini belirten Hasan Engin Tuncer şunları söyledi: "Binicilik sadece spor yönüyle değil tüm bileşenleri ile gelişmeli. Sadece bir spor gözüyle de bakmamak gerekiyor. Binicilik doğru yönlendirildiğinde Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak bir sektör olma potansiyele sahip. Amacımız gerçekten yetenekli gençleri bulup, performans sporcusu yetiştirmek. Dünya Şampiyonası, Olimpiyatlar gibi dünya çapındaki saygın tüm müsabakalarda Türk sporcularının da şampiyon olduğunu görmek. Bunun için de gereken en iyi atları ülkemizde yetiştirerek bu sporculara temin etmeyi amaçlıyoruz. At yetiştiriciliğini bir büyük sanayi dalı gibi görüyor, Sanayi Bakanlığı, Kalkınma Ajansları ve Avrupa Birliği destek fonlarından destek alarak ülkemizin at yetiştiriciliğinde Avrupa'daki ülkelere rakip olabileceğine inanıyoruz. Almanya'nın yıllık at ihracatı 12 Milyar Euro. Hollanda'nın da aynı şekilde. Türkiye'de de neden olmasın? 1 yılda yurtdışından yaklaşık 2 bin 500 adet at alıyoruz. Ülkemizde de at yetiştiriciliği başarılı bir şekilde yapılabilir, bunu üniversitelerimizin yaptığı araştırmalara dayanarak söylüyorum. Sakarya, Kocaeli, Çatalca, Bolu kaliteli at yetiştiriciliği için uygun bölgeler. İstihdam açısından bakıldığında da seyis, nalbant, yem sanayi, güvenlik, bakıcı, veteriner, antrenörlük ve nakliye gibi çeşitli alanlarda iş imkanlarının artmasını sağlayabiliriz."

AT FİYATLARI 300 BİN EURO'YA KADAR ULAŞIYOR

Binicilik sporuna uygun at fiyatlarının 50 bin euro'dan 300 bin euro'ya kadar değiştiğini söyleyen Tuncer, bir atın bakımı, veteriner masrafları, yemi ve ekipmanları ile aylık masrafının 40 bin TL'yi bulduğunu aktardı. Bu nedenle binicilik sporunun belli bir kesimde sıkışıp kaldığına dikkat çeken Tuncer, şu bilgileri verdi: "TBF olarak üniversitelerle çalışmalar yapmaya başladık. 12 üniversite ile işbirliği içindeyiz. Binicilik bölümünden her yıl yüzlerce gencimiz mezun oluyor. Hem spor hem de sektör çerçevesinde biniciliği geliştirmek için gerçekten bu işe gönül veren insanları bir araya toplamamız gerekiyor. Bunun için de spor liseleri projemizi hayata geçirmek için gerekli çalışmalara başladık. Bu liselerde binicilik bölümü oluşturmayı, yetenek sınavı ile girilen bu bölümden mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarında ilgili bölümlere sınavsız girmesi yönünde planlama yapıyoruz. Bunun için YÖK'le de görüşüyoruz. Bu projemizin hayata geçmesi ile biniciliğin büyük bir hızla gelişmesine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız ve Spor Bakanlığımız da bu konuda bizlere destek olmak için hazır olduklarını daha önceki görüşmelerimizde ifade etmişlerdi. Bu bölümlerden mezun olan gençlerimize uluslararası çalışma sertifikası da vereceğiz."

EN ÇOK OKUNANLAR