USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

11 Ocak 2024 12:03

Tosyalı Holding, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na hazır

Tosyalı Holding'in bu yılki ana gündemi sürdürülebilirlik. Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na hazır olduklarını ve dünyanın en yeşil ve temiz çelik üreticisi olmaya hazırlandıklarını söylüyor. Holding yeşil hidrojen enerjisi içinse 300 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Tosyalı Holding, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na hazır

Geçen yıl hem yurt içinde hem de yurt dışında arka arkaya yaşanan olaylarla oldukça zor koşullarda geçti. Pandemi önlemlerinin azalması sonrası Çin'den düşük maliyetli ürünlerin ülkemize ithalatının yeniden etkili olmaya başlaması, Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkileri, bazı ülkelerin devlet destekli uygulamalarıyla Türkiye pazarına rekabeti zorlayıcı şekilde girmeleri, artan korumacılık önlemleri, enerji fiyatlarının beklenen düzeyden yüksek kalması gibi sebeplerle 2023 oldukça sıkıntılı bir yıl oldu. Şubat ayında meydana gelen deprem felaketi ise hem insani hem de ekonomik boyutuyla Türkiye'yi etkiledi. Böyle bir yılda bile şirketlerimiz üretimi minimum düzeyde aksatarak gerek ihracat gerekse yeni yatırımlar bakımından pek çok önemli işe imza atmayı başardı.

Tosyalı Holding de bu önemli ekonomik aktörlerin başında geliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı bütün bu değişken koşullara rağmen 2023'te de büyümelerini sürdürdüklerine dikkat çekiyor.

SARISEKİ TESİSİ YENİ ÜRÜNLER KAZANDIRDI

6 Şubat depreminde sahad olduklarına da dikkat çeken Tosyalı "Bu süreçte Türkiye'nin yürüyen en büyük sanayi yatırımı olan ve depremin tam göbeğinde yer alan İskenderun'daki Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi yatırımını tamamlayarak iki Quantum ocağından ilkinde üretime başladık" diyor. Üstelik buradan ilk ihracat da Cezayir'e gerçekleşti bile... Tosyalı Demir Çelik Sarıseki ile 500'e yakın faklı kalitede, ebatta yeni ürün de portföye katılmış oldu. Bu tesis ile özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde kullanılan nitelikli çelik ürünleri konusunda ciddi bir ilerleme sağladıklarını söyleyen Tosyalı, "Sarıseki tesisimizde ve bölgedeki mevcut şirketlerimizde yarattığımız ilave istihdamla birlikte toplamda 2000 kişiyi aşan yeni istihdam sağladık. Yeni yatırımımız ve sağladığımız istihdam depremden büyük yara almış bölge için çok iyi geldi" diyor.

CİRODA %30'LUK ARTIŞ BEKLENİYOR

2023'ün tamamı için ciro yüzde 30'luk artış bekleyen Tosyalı bu yıl içinse oldukça umutlu konuşuyor. Tosyalı'nın bu beklentisinin altında 2024'te başta ABD merkez bankası Fed olmak üzere küresel ekonomide belirleyici olan gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecini tamamlayacağı öngörüsü var. Özellikle yılın ikinci yarısıyla birlikte kısmen daha gevşek bir para politikası izlenmesi bekleniyor. Tosyalı "Önümüzdeki yıl ana ihracat pazarlarımızda hem miktar hem ciro olarak artışların gerçekleşmesini bekliyoruz. Biz de Tosyalı Holding olarak iç pazarda Tosyalı Demir Çelik Sarıseki tesisin katkısıyla gelen talepleri güçlü bir şekilde karşılayacağız. Bu tesisimiz Türkiye'nin 4 milyon ton yassı çelik ithalatını ortadan kaldıracak ve katma değerli ihracat konusunda Türkiye'nin örnek tesislerinden biri olacak" diyor. Sarıseki tesisinin katkılarıyla 2024'te ihracatta AB, ABD, Kuzey Afrika ve Türkiye'ye komşu bölgelere odaklanacaklar. Tosyalı yeni segmentlerde ve katma değerli ürün gruplarında Pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini anlatıyor.

YEŞİL MUTABAKATA HAZIR

Özellikle bir çelik üreticisi olarak sürdürülebilirlik konusu Tosyalı için oldukça önemli. Keza Fuat Tosyalı da gündemlerinin birinci maddesinin sürdürülebilirlik olduğunu söylüyor. Ancak durum Tosyalı Holding için oldukça parlak zira uzun yıllardır bu konuda yatırımlar yapılıyor. Tosyalı "AB Yeşil Mutabakatı ile ilgili uygulamalara hazır olduğumuzu söyleyebilirim. Ekiplerimiz sınırda karbon düzenleme mekanizması çerçevesinde çalışmalara çok önceden başladılar. Ayrıca yine yeşil çelik üretiminde çok önemli olan, karbon ayak izini gösteren EPD denilen, Çevresel Ürün Beyanı belgelerimizi de aldık" diyor. Elbette yapılanlar sadece EPD ile sınırlı değil.

171 MİLYON KG KARBON SALIMI ENGELLENECEK

Holding'in güneş ve hidrojen gibi temiz enerji yatırımları da var ve önümüzdeki dönemde bunları daha da büyütmek istiyorlar. Temiz enerji üretiminde 2,5 GW'ın üzerine çıkmayı hedeflediklerini anlatan Tosyalı, "Bu hedefe yönelik olarak 2023 yılında Cebelibereket Erzin Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi şirketini kurduk. Osmaniye Erzin bölgesinde yaklaşık 25 milyon metrekarelik bir alanın üzerinde Tosyalı Holding grup şirketlerimizin kendi iç ihtiyacını karşılayacak şekilde ve depolamaya da uygun güneş enerji santralleri kurulumu çalışmalarına başladık. Toplamda 2 GW civarında bir kurulu güç hedefiyle 3 yıl içerisinde bu projeyi tamamlayacağız" diyor. Mevcut tesislerdeki GES kurulu gücü de bu yıl 235 MW'a çıkıyor. Bu sayede Holding yaklaşık 171 milyon kg karbon salımını engelleyecek. Tosyalı "Dünyanın en temiz en yeşil çelik üretimini yapan tesislerden biri olacağız" diyor.

300 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Tüm bu yatırımların yanında hem Cezayir hem de Türkiye'de hidrojenle çalışmaya uyumlu tesisler de kuruluyor. Güneş santrallerinden elde edilen enerjiyi hidrojen üretiminde kullanılabilir hale getirecek teknolojilere yatırım yapılıyor. Tosyalı "Bu teknolojilere ilk aşamada yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca jeotermal enerji odaklı yatırımlara başlıyoruz, hedefimiz yıllık 500 MW" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR