USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

05 Temmuz 2017 16:24

270’e yakın enerji verimliliği projesi gerçekleştirdi

270’e yakın enerji verimliliği projesi gerçekleştirdi

 

Arçelik’in çevreye katkı önlemlerini enerji ve su verimliliği, geri dönüşüm ve sera gazı salınımlarının azaltılması başlıkları altında toplayabileceklerini söyleyen Arçelik Sürdürülebilir ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı, şimdiye kadar elde ettikleri rakamsal verileri şöyle aktarıyor: “2016 yılında, üretimde enerji verimliliği faaliyetlerimiz kapsamında 270’e yakın enerji verimliliği projesi gerçekleştirdik. Bu çabalarla son 5 yılda 620.000 GJ enerji tasarrufu sağladık. Bu 60 bin konutun 1 yıllık toplam elektrik tüketimine karşılık geliyor. Bu sayede 55 bin 500 ton karbon salınımını engelledik. Su verimliliği çalışmalarıyla 5 yılda 1 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. Diğer bir deyişle 1 milyon 200 bin hanenin günlük ihtiyacı kadar suyu tasarruf ettik.”

 

6 YILLIK TASARRUFUN SONUÇLARI…

Ürün ambalajlarının tamamının geri dönüştürülebilir nitelikte olduğunu ve karton ambalajların yüzde 60’ının geri kazanılmış malzeme içerdiğini belirten Fatih Özkadı, son 6 yılda ambalaja yönelik yapılan çalışmalarda elde ettikleri sonuçları şu şekilde açıklıyor: “Bulaşık Makinesi İşletmesi’nde iadeli kasa kullanımına geçilerek ürün başına karton atık miktarı yüzde 18 oranında azaltıldı. Geri dönüştürülmüş malzemeden elde edilen çıtaların kullanımı ve ürün ambalajı naylonunun inceltilmesi ile yüzde 27 atık azaltımı sağlandı. Elektrik Motorları İşletmesi’nde parça motorlardaki ambalaj değişikliği ile piyasaya sürülen ambalaj miktarı yılda yaklaşık 67 bin kg azaltıldı. Çamaşır Makinesi İşletmesi’nde ürün paketlemede kullanılan ambalaj naylonu konusundaki Ar-Ge çalışmalarıyla, naylon ambalaj kullanımı yüzde 40 azaltıldı.”

 

GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ KURDU

Türkiye’de geri dönüşüm tesisi kuran ilk ve tek şirket olduklarını söyleyen Fatih Özkadı, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliği kapsamında 2014 yılında Eskişehir ve Bolu’da olmak üzere 2 adet AEEE geri dönüşüm tesisi kurduk. 2014-2016 yılları arasında hayata geçirdiğimiz ‘Doğaya Dönüş Başlasın’ sloganıyla Türkiye’nin en büyük yenileme hareketini gerçekleştirdik. Eski teknolojiye sahip ürünlerin çevre dostu yeni ürünlerle değiştirilerek Eskişehir ve Bolu’daki tesislerde geri dönüştürülmesiyle ülke ekonomisine 108.3 GWh tasarruf sağladık. Bu miktar 14 milyon hanenin günlük elektrik tüketimine eşdeğer.”

 

 

TÜKETİCİLERE ÖNERİLER…

> Kalabalık aileler yıkama kapasitesi yüksek çamaşır makinesi tercih etmeli

> Çamaşır ve bulaşık makinelerinde uygun deterjan ve yıkama programı seçilmeli

> Makineler tam doluyken ve enerji tasarrufu modunda çalıştırılmalı

> Düşük sıcaklık ve az deterjanın enerji tasarrufu sağladığı göz önünde bulundurulmalı

> Buzdolabı ve derin dondurucuların kapıları sık sık ve uzun süre açılmamalı

> Buzdolabı ve derin dondurucular ısı kaynaklarının yakınına konmamalı

> Fırın kapağı pişirme sırasında sık açılmamalı, uygun program ve zaman ayarı yapılmalı

> Ütü termostatını ayarlarken doğru kumaş cinsi seçilmeli, çamaşırlar nemli ütülenmeli

> Çamaşır kurutma makinelerinde ütü kuruluğu ve uygun kumaş programı seçilmeli

> Cihazları kullanmadığında fişi çekilmeli, ‘stand by’ bekleme modunda bırakılmamalı

EN ÇOK OKUNANLAR