USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

04 Ekim 2023 09:09

Güneş tarlasında çölden meraya dönüşüm

Kalyon Enerji, dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın en büyüğü olan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'ni (GES) pilot uygulama ile küçükbaş hayvanların otlaması için kullanıma açtı. Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Dr. Murtaza Ata, Güneş enerjisi santralinin bir güneş çiftliğine dönüşmesini teşvik edeceklerini söylüyor.

Güneş tarlasında çölden meraya dönüşüm

Türkiye'nin en büyük GES yatırımı olan Kalyon Karapınar GES sürdürülebilirlik kapsamında önemli bir çalışmayı tamamladı. 20 milyon metrekare alana kurulu Karapınar GES 'Otlatma Pilot Uygulaması'nın olumlu sonuç vermesiyle bölgedeki küçükbaş hayvan sürülerinin otlamasına açılıyor. Karapınar GES'teki uygulama aslında dünyada da örnekleri olan sürdürülebilir ekosistem çalışması. Zira paneller inşa edildikten sonra zemin daha az güneş ışığına maruz kaldığı için bitki gelişimi hızla artıyor. Güneş panellerinin gölgelemesi sonucu, mikro iklim oluşuyor, sıcaklık kontrolü sağlanıyor ve toprak tabakasının su tutma kapasitesi artıyor. Yani panellerin varlığı biyolojik çeşitlilik için uygun şartlar sağlıyor. Dr. Murtaza Ata, bu konuda bir süredir geliştirdikleri çalışmaları pilot uygulamayla hayata geçirdiklerini, 70 koyun ile başlayan otlatmanın günlük 700 koyuna ulaştığını söylüyor.

Tabii burada olay sadece koyunları alana salmak ve otlatmak değil. Güneş panelleri çevresinde güvenliklerini sağlamaları için çobanların ve sürü sahiplerine eğitim verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda sürünün alana hangi noktadan giriş yapacağı, hangi saatler arasında otlatmanın gerçekleştirileceğinin planlanması gerekiyor. Bu kapsamlı iş yükünü pilot proje ile işler hale getiren Dr. Murtaza Ata: "Hayvanlar uzun mesafeler giderek ulaştıkları otlaklar yerine sahamıza daha kolay erişiyorlar, bu da et ve süt verimlerinde artış sağlıyor. Otları mekanik veya manuel olarak biçmek yerine koyunlarla biçmek de hem ekolojik hem maliyet olarak daha avantajlı. Alandan mümkün olan en üst seviyede yararlanılması için komşu köylerimizdeki sürü sahiplerimize de sahamızı açacağız" diyor.

"DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ"

Projeden elde edilen bilgi ve deneyimler kuşkusuz çok değerli. Murtaza Ata süreci, "Bölgemizde bulunan çiftliklere sahamızı açarak, hayvanlara çok daha yakın ve konforlu otlatma imkanı sunduk. Sabahın erken saatlerinden itibaren mühendislerimiz ve çobanlarımız sahada birlikte hareket etti. Gün sonunda merayı kullanan köylüler, çobanlar ve sürü sahipleri ile deneyimleri üzerine görüşmeler gerçekleştirdik. Ot verimi, sürü davranışları ve koyunların saha ile etkileşimlerini gözlemledik ve olumlu sonuçlar aldık" sözleriyle anlatıyor.

Ata, bu bilgileri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile paylaştıklarını da anlatıyor. Ayrıca Türkiye'de mera ve otlatma üzerine çalışan sivil toplum örgütleri, girişimler ve kurumlarla da iş birlikleri geliştirmek için görüşmelere başlanmış. Ata, "İlerleyen süreçte projenin ülkemizdeki tüm GES'lerde uygulanabilmesi için de tüm verilerimizi ve deneyimlerimizi ilgili tüm paydaşlara açmaya hazırız" diyor.

(Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Dr. Murtaza Ata)

EN ÇOK OKUNANLAR