USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektör

05 Temmuz 2017 09:52

Türkiye’de kişi başına 5 çift çorap düşüyor

Çorap üretiminde dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye, yüksek üretim parkurları ile global pazardaki öncü markaların çorap ihtiyacını karşılıyor. Diğer yandan iç piyasadaki tüketim rakamları ise kişi başına yılda 5 çift çorap düştüğünü gösteriyor. Çatı kuruluşlar, sektörün gelişimi için çalışmalarını sürdürürken piyasanın önde gelen üreticileri ise kaliteli ve geniş ürün Koleksiyonları ile her ihtiyaca yanıt vermeyi hedefliyor

Türkiye’de kişi başına 5 çift çorap düşüyor

Dalida Özatay / [email protected]

 

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün önde gelen alt sektörlerinden çorap sanayi, Ar-Ge’den makinaya yatırım yaparak üretime devam ediyor. Türkiye’de yerli pazara hitap eden markaların yanı sıra yüksek üretim kapasiteli, dünya çorap pazarına üretim yapan pek çok marka da yer alıyor. Çorap Meslek Komitesi, 2016 yılında Türkiye’de yaklaşık 400 milyon çift çorap satışı yapıldığını belirtiyor. Bu rakam ise ortalama kişi başına 5 çift çorap düştüğünü gösteriyor. 

 

ÜRETİMDE KALİTENİN ÖNEMİ

Düşük maliyetli üretimin ekonomik zararlarının yanı sıra insan sağlığına olumsuz etkileri uzmanlar tarafından belirtiliyor. Çorabın uzun ömürlü olmasının üretim kalitesiyle doğru orantılı olduğunu söyleyen yetkililer, bir çorabın kalitesinin, çorabın esnekliğine, ağırlığına, özelliklerin kalıcılığına ve estetiğe bağlı olduğuna dikkat çekiyor. Çift silindirli çorap makinalarında ‘links-links’ örtü yapabildiğinden, tek silindirli makinalara göre daha esnek çorap elde ediliyor. Aynı şekilde jakarlı örgülerde arka atlamalar varsa çorabın esnekliği azalıyor. Esneklik, kullanılan ipliğe göre de değişim gösteriyor. Çorabın ağırlığının ipliğin kalınlığına ve makina numarasına bağlı olduğunu belirten üreticiler, makina numarasına uygun ipliği seçip belli bir ayarda ve türde çorap üretebilmenin önemine dikkat çekiyor. Çorapta birim alanın ağırlığı ne kadar yüksekse çorap daha tok ve mukavemetli oluyor. 

 

2016 Ocak-Aralık döneminde en fazla çorap ihraç edilen ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda yer alıyor. ilk 20 ülkede en yüksek oranlı artış yüzde 525,5 ile Bulgaristan olurken İrlanda yüzde 41 artışla ikinci sırada bulunuyor

 

İHRACATTA ARTAN PAZAR PAYLARI

Çorap sanayi, 2016 yılında 1 milyar dolar değerinde ihracat yaparak bir önceki yıla oranla yüzde 1,1 oranında artış sağladı. 2016 Ocak-Aralık döneminde en fazla çorap ihraç edilen ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda yer alıyor. İngiltere’ye ihracat 2015 Ocak-Aralık dönemine kıyasla yüzde 12,2 oranında azalarak 252.6 milyon dolarken Almanya’ya ihracat yüzde 7,6 oranında artarak 225.6 milyon dolara yükseldi. İngiltere’ye yapılan çorap ihracatının Türkiye toplam çorap ihracatı içinde payı yüzde 24,2 ve ikinci büyük pazar Almanya’nın Türkiye toplam çorap ihracatında payı yüzde 21,6 oranında. 2016 yılı genelinde en fazla çorap ihraç edilen ilk 20 ülkeden 14’üne ihracat yüzde 0,7 ile yüzde 525,5 arasında değişen oranlarda artarken diğer altı ülkeye ihracatta yüzde 3,7 ile yüzde 31,5 arasında değişen oranlarda düşüş gözlemlendi. İlk 20 ülke içerisinde en yüksek oranlı artış yüzde 525,5 ile Bulgaristan olurken İrlanda yüzde 41 artış ve 7,3 milyon dolarlık ihracat değeri ile ikinci en fazla artış görülen pazar konumunda. 

Yüzde 31,5 düşüş görülen Birleşik Arap Emirlikleri, çorap ihracatında en büyük performans kaybı görülen pazar oldu. Bu düşüş oranı neticesinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleşen çorap ihracatı 11.5 milyon dolardan 7.9 milyon dolara geriledi. Slovakya ise yüzde 26,9 düşüş ve 11.1 milyon dolarlık ihracat değeri ile ikinci önemli kayba uğranılan pazar oldu.

 

ÇORABIN DOKUMA İNCELİKLERİ

Naylon çorabın saydamlığı denier cinsinden ifade ediliyor ve 3 denierden (görünmez ya da çok ince) 15 denier (standart şeffaf), 30 denier (yarı opak) ve 70 deniere kadar (opak) cinsleri bulunuyor. Yine kullanılan iplik ve boyaya göre parlak ya da mat olarak da sınıflanıyor. Daha ince görünüm sağlayabilmek için külot bölgesi daha sıkı dokunmuş korseli (control top) modelleri, kalça bölgesini toparlayan (lifter) modelleri üretiliyor. Mini etek ve şortlarla ya da mayo ile giyilmek üzere dikişsiz ve külot bölgesi aynı dokuda üretilen bele kadar şeffaf (seamless, sheer to the waist) ve açık ayakkabılarla kullanılmak üzere parmak bölgesi kuvvetlendirilmemiş modelleri de seçenekler arasında yer alıyor.

 

ÇORABIN İLKLERİ

Dünyada ilk naylon çorabı üreten marka: DuPond-1940 ABD. İlk külotlu çorap ABD’de Allen Gant Senior tarafından 1959’da icat edilirken ilk üretimi ise Glen Raven Mills şirketi gerçekleştirdi. Türkiye’de ilk naylon külotlu çorabı üreten marka ise Parizien

 

EN ÇOK OKUNANLAR