USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

06 Ocak 2022 12:05
Akşam

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Herkes artık önünü görecek, rahat olun

Bakan Nebati, dövizde sert düşüşün yaşandığı 20 Aralık'ın milat olduğunu belirterek “Yeni bir dönemdeyiz. Bu dönem herkesin kazandığı, önünü görebildiği, hesabını kitabını yapabildiği dönem olacak, rahat olun” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Herkes artık önünü görecek, rahat olun

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar toplantısında, milat olarak nitelediği 20 Aralık'tan sonra dövizdeki köpüğü kısa sürede tersine çevirdiklerini belirterek bundan sonrası süreçte herkesin önünü görebileceğini söyledi. Nebati "Bu dönem herkesin kazandığı, ülke paylaşımlarının en müreffeh toplum seviyesinde olacak şekilde gerçekleştirildiği ve önünü görebildiği, hesabını kitabını yapabildiği bir dönem olacak, rahat olun" dedi.

SIRTIMIZDA TAŞIRIZ

Nebati, Türkiye'nin ihracat odaklı olarak büyümeye devam edeceğini dile getirerek, öncü göstergelere göre geçen yılın son çeyreğinde de ekonomik aktivitenin ılımlı görünümüne devam ettiğini söyledi. Nebati, "Cari işlemlerde iyileşme sürüyor. Yeni ekonomik modelle cari fazlaya geçeceğiz. Bu yıl tarihi rekorların kırıldığı, yeni ekonomik modelin uygulanabilir olduğu, öngörülebilir, Türkiye'nin kazanımlarının en yüksek olduğu yıl olacak" dedi. "Bizim yoldaşlarımız Türkiye'nin tamamıdır" diyen Nebati iş dünyasına da "Şimdi getireceğimiz yeni enstrümanlarla üretim odaklı, imalat ve ihracata yönelik firmalarımızı destekleyecek çok önemli çalışmalarımız var. Yeter ki üret, ihracat, istihdam kapasiteni artır. Biz seni sırtımızda taşıyacağız" çağrısında bulundu.

MÜCADELE SÜRECEK

Nebati, "Üzerimizde aralık ayı yüksek enflasyonu kambur olarak duruyor. Enflasyonla mücadelemizi çok açık yüreklilikle yapmamız lazım. Mücadelemiz kararlılıkla sürecek. Emtia fiyatlarındaki, kurdaki ataklardan kaynaklanan yüksek fiyatlarla mücadele edeceğiz, hesabımızı kitabımızı daha anlaşılır bir seviyeye getireceğiz" dedi. Nebati, ekonomi yönetimi olarak piyasa paydaşlarından habersiz bir adım atılmayacağını da sözlerine ekledi. Nebati daha sonra MÜSİAD yönetimiyle bir araya geldi. Daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetimiyle de bir araya gelen Nebati, ilerleyen günlerde ise diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da bir araya gelecek.

MÜSİAD BAŞKANI ASMALI: UMUTLUYUZ

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da toplantıdaki konuşmasında, Türkiye'nin olumlu yönde ayrıştığını belirterek, TL'yi destekleyen önlemlerin ardından daha pozitif bir ortam oluştuğunu söyledi. Her yıl yaptıkları beklenti anketini de açıklayan Asmalı, "Sanayicimiz, tüccarımız 2022 den çok daha umutlu. Yatırım, üretim, ihracat önceleyen yeni ekonomik modelini MÜSİAD olarak destekliyoruz. MÜSİAD olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yapacağımızı ifade ediyorum" dedi.

ORTODOKS YERİNE ÖZGÜN POLİTİKA

Nebati, Ortodoks politikaların terkedileceği söyledi. Nebati şöyle konuştu: "Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık 'heterodoks politika' var. Bunu yaparken de ülkenin gerçeklerine uygun bir şekilde maliye ve para politikalarını da birlikte yürüterek, bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz. Birilerinin bize çizdiği patikada değil, kendi patikamızda, hareket edeceğiz. Türkiye Ekonomi Modeli, Ortodoks politikalar içermeyecek. Ortodoks politika önerenler, bize bir tane kalem yeter diyenlere hayır. Bireysel yatırımcının algı operasyonlarıyla zarar görmesini engelleyerek, TL'yi güçlendirecek, farklı operasyonların etkisi altında kalmayı engelleyecek enstrümanların tamamını sunduk. Tüm tedbirleri aldık. Bundan sonra yapılacak şey bizi takip etmek."

TL'YE DÖNÜŞÜM 91 MİLYARI AŞTI

Nebati "Algı operasyonları güçlü olsa bile 21 Aralık'taki gibi duvara toslar. Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. Döviz kurları dengeye kavuştu, artık gündemimizden çıkarıyoruz. Kur korumalı TL mevduat hesabına vatandaşımız çok iyi destek veriyor, Dün (önceki gün) itibarıyla 91,5 milyar lira bir hacme geldik" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR