USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

23 Aralık 2023 09:24

"Uzun vadeli planlar yapmalıyız"

Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, "Otomotiv sanayi sadece elektrikli otomobiller için değil, tüm araç gruplarında hibrit, şarj edilebilir hibrit, hidrojen gibi farklı ürün yapıları üzerinde projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Alternatif yakıt teknolojilerinin gelişiminde tartışmasız ki altyapı gelişimi, maliyetlerin düşürülmesi ve menzil endişesinin azaltılması kritik öneme sahip" diyor.

"Uzun vadeli planlar yapmalıyız"

Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, Platin Dergisi Aralık 2023 sayısında otomotiv sanayisinin pandemi sonrası durumunu ve gelecek hedeflerini değerlendirdi.

"Otomotiv sanayii son üç yıldır daha önce hiç karşılaşmadığı boyutta ve çeşitlilikte gündem maddesini eş zamanlı yönetmek durumunda kaldı. Pandemi döneminin getirdiği tedarik zinciri problemlerinin yanı sıra iklim odaklı hedefler ile birlikte sıkılaşan regülatif zorunluluklar, dünya genelindeki ekonomik hareketlilik küresel otomotiv sanayiini etkileyen konular olarak gündemimizde yer aldı ve almaya devam ediyor.

*Dünya genelinde hız kazanan iklim politikaları ve her geçen gün daha da belirginleşen emisyon azaltım hedefleri ile otomotiv endüstrisi önemli bir dönüşüm sürecinin içinde. AB'nin 2035 yılından itibaren yeni hafif araçlarda yüzde 100 emisyon azaltım kararı ile dönüşüm sürecinde önemli bir adım atılmış oldu. Teknolojisi her geçen gün daha da gelişen sıfır ve düşük emisyonlu araçlar, çevresel sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve teknolojik inovasyon açısından büyük önem taşıyor.

*Otomotiv sanayi sadece elektrikli otomobiller için değil, tüm araç gruplarında hibrit, şarj edilebilir hibrit, hidrojen gibi farklı ürün yapıları üzerinde projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Alternatif yakıt teknolojilerinin gelişiminde tartışmasız ki altyapı gelişimi, maliyetlerin düşürülmesi ve menzil endişesinin azaltılması kritik öneme sahip. Ülkemizde hafif araçlara yönelik altyapının gelişiminde güzel bir ivme yakalandığını memnuniyetle gözlemliyoruz. Altyapı gelişiminin ticaret hayatının önemli oyuncuları olan ağır hizmet araçları için de kurgulanması ve adımların atılması önem taşıyor.

*Tüm araç gruplarında (otomobil, hafif ticari araç ve ağır ticari araç) sıfır emisyonlu araçların tüketici ile buluşabilmesi için, şarj ve dolum altyapısının gelişmesi, şebeke esnekliği, endüstriyel dönüşüm için paydaşların iş birliği, tedarik sanayiinin dönüşümünü ve mevcut araç parkının gençleştirilmesini sağlayıcı teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi gibi birçok politikanın eş zamanlı hayata geçmesi önemli.

*Sanayimizin içinden geçtiğimiz dönüşüm sürecinde beklentisi, değişen otomotiv eko-sisteminde ülkemizin mevcut rekabetçiliğinin korunmasını, geliştirilmesini hedefleyen uzun vadeli planlar üzerine kurgulu bir yaklaşım ile ihracatımızı artırmak, öngörülebilir ve büyüyen bir iç pazar oluşturmak ve tüm bunlarla birlikte ülkemize daha fazla yatırım gelmesi için gerekli ortamı oluşturmaktır."

(Otomotiv Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu)

EN ÇOK OKUNANLAR