USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

25 Nisan 2024 09:52

İhracatın 2023 şampiyonu inşaat seramikleri

Türkiye Seramik Federasyonu tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'ne göre inşaat seramikleri, yılın ilk yarısındaki düşüşe rağmen 11,0'lık oranla 2023 yılında ihracatta en yüksek katkı oranına sahip sektör oldu.

İhracatın 2023 şampiyonu inşaat seramikleri

Seramiğin güçlü markaları, fabrikalarında sanayide dijital dönüşüme uygun olarak endüstri 4.0 ve yapay zeka teknolojileri ile sürdürülebilirlik odaklı üretim metotları uygulamaya odaklandı. Döngüsel ekonomi yaklaşımı ile su, hammadde ve ambalaj atıklarını üretime geri kazandırarak, sıfır atık mücadelesine tam destek vermeyi hedefleyen sektör temsilcileri, fabrika çatılarına kurulan GES yatırımları ile de çevreye duyarlı, karbon ayak izini azaltan yenilenebilir enerjiyi üretimlerinde kullanıyor.

İNŞAATLARDA KULLANILAN SERAMİK ÇEŞİTLERİ

01I Pişmiş toprak: İnşaatta farklı uygulamalar için çeşitli türde seramik malzemeler kullanılıyor. Bunlardan birincisi, halen kullanımda olan en eski seramik türlerinden biri olan pişmiş toprak.

02I Şamot: İnşaatta kullanılan ikinci seramik türü ise şamottur. Bu, üstün sıcaklık direncine sahip bir kil olan kaolin içerir. Şamot, ateş geri tepmelerinde ve bacaların astarlarında kullanılır.

03I Fayans: Fayans bir tür sırlı pişmiş toprak veya taş eşyadır.

04I Stoneware: Stonewear, samota benzer ancak daha yüksek oranda cam içerir ve daha yüksek sıcaklıkta pişirilir.

05I Teknik seramikler: Teknik seramikleri son yıllarda inşaat da dahil olmak üzere birçok endüstride kullanılıyor. Bu yeni seramik türleri ham kil kullanmıyor ve geleneksel muadillerine göre daha yüksek saflığa sahip. Daha saf malzemeler ve hassas üretim tekniklerinin birleşimi, inşaat sektöründeki çeşitli ihtiyaçları karşılayabilecek çok yüksek mukavemetli malzemelerin önünü açıyor. Teknik seramik örnekleri arasında bor karbür, bor nitrür, silisyum karbür ve silisyum nitrür bulunuyor.

"YÜZÜMÜZÜ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE DÖNÜYORUZ"

Sektörün son durumunu değerlendiren Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO'su Özgen Özkan, "Tüm faaliyetlerimizde sürdürülebilir bir geleceği gözetiyoruz. En önemli paydaşlarımızdan biri olan inşaat sektörüne yönelik inovasyon geliştirirken, yüzümüzü sürdürülebilirliğe dönüyoruz. Enerjiyi daha az kullandıran ürünler ve geri dönüşümlü malzemelerden üretilen tasarımlara odaklanıyoruz. VitrA markamızla yakın zamanda tanıttığımız, dünyanın ilk ve tek %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosu da bu stratejinin ürünü... Suyun tasarruflu kullanılmasını sağlayan pek çok teknoloji ve inovatif çözüm geliştirerek, sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

(Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO'su Özgen Özkan)

EN ÇOK OKUNANLAR