USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomotiv

22 Aralık 2023 10:01

“Dünyada aranan üretim merkeziyiz”

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, "Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında 34 milyar dolarlık rekor ihracat hedefliyorduk. Ancak şu müjdeyi verebilirim, yıl sonunda bu hedefin de üzerine çıkarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşacağız" diyor.

“Dünyada aranan üretim merkeziyiz”

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, Platin Dergisi Aralık 2023 sayısında otomobil sektörünün son durumunu ve dünyadaki konumunu değerlendirdi:

"Otomotiv endüstrisinde pandemi sonrasını şekillendiren temel konu yarı-iletken çip tedarikinde yaşanan problemler oldu. Yarı iletken çip sorunu nedeniyle 2021 yılında 10 milyon, 2022 yılında 7 milyon daha az araç üretildi. Bu yıl bu rakamın birkaç milyon adet ile sınırlı kalması bekleniyor. Sonuç olarak arz talebi karşılayamadı, genel enflasyon etkisi ve araç bulunurluğunun az olması araç fiyatlarını çok yukarı çekti. Küresel araç satışları 2019 yılında 90 milyonu aşmıştı. Bu rakamlara tekrar ulaşmak birkaç yıl daha alacak gözüküyor. Avrupa da benzer durumda; 2022 yılında Avrupa binek otomobiller pazarı %4, ticari araçlar pazarı %16 daraldı. Bu yıl pazarın %8-%10 büyümesi bekleniyor. Yine de 2020 öncesi pazar rakamlarına ulaşmak Avrupa'da da birkaç yılı bulacak gözüküyor.

Bu yıl küresel büyüme öngörüleri de 2022 yılının altında. Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer jeopolitik gelişmeler derken İsrail'in adeta soykırım derecesine varan Filistin'e yönelik saldırıları, ticari taşımaların yüzde 90'ının deniz yoluyla gerçekleştirildiği Doğu Akdeniz'de güvenlik riskini de üst seviyeye taşıdı. Bu durumun ülkemiz ve dünya ticaretine olumsuz etkisi olacağı muhakkak. Küresel resesyonun ne kadar derinleşeceği, enflasyonun durumu, faiz artışları gibi pek çok faktör dünya ekonomisini etkilemeye devam edecek gözüküyor.

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında 34 milyar dolarlık rekor ihracat hedefliyorduk. Ancak şu müjdeyi verebilirim, yıl sonunda bu hedefin de üzerine çıkarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşacağız. Şimdiden emeği geçen tüm ihracatçılarımızı gönülden tebrik ederim.

Sektörümüzün gerek ana gerekse tedarik endüstrisi ile yüksek üretim kapasitesi, geniş ürün yelpazesi ve AB standartlarıyla uluslararası alanda zirvede yerini alacağını düşünüyorum.

Hali hazırda tedarik endüstrimiz ayrıca dünyanın en kaliteli markalarının en stratejik parçalarını üretirken, ürün geliştirme seviyesinde de çok iddialı bir aşamaya ulaşmış durumda. Toplam 13 milyar dolarlık ihracata sahip tedarik endüstrisi, dünyanın dev markaları için üretim yapmakta, bir aracı oluşturan hemen hemen tüm parçaları üretebilmekte ve bu parçaları yurtdışına ihraç etmekte... Keza, co-designer yetkinliğine sahip, küresel platform olarak birden fazla ülkede üretim projelerinin parçası olabilen bir yapıda. Kısaca endüstrimiz dünyada kalitede birinci, üretim kabiliyeti, tedarik alt yapısı olarak mükemmel bir noktada ve aranan bir üretim merkezi konumunda bulunuyor."

(Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik)

EN ÇOK OKUNANLAR