USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

24 Nisan 2024 11:49

Sade, çevreci ve inovatif tasarımlar

Kaliteli üretim, rekabetçi fiyatlar ve teknolojik yeniliklere adaptasyon konusundaki çabalarıyla uluslararası pazarda etkili bir rol oynayan Türk elektrik malzemeleri sektörü de sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeye yönelik çalışmalara hız vermiş durumda. Ayrıca nesnelerin interneti ve akıllı çözümler sunan teknolojik gelişmeler, inşaat sektöründe yeni ürünler üretilmesine katkı sağlıyor.

Sade, çevreci ve inovatif tasarımlar

Elektrik malzemeleri yaşamımızın her alanında bir şekilde karşımıza ihtiyaç olarak çıkıyor. Evimizde, iş yerimizde, elimizdeki telefonlardan bilgisayarlara, yaşamımızı kolaylaştıran ev aletlerinden daha kompleks makinelere kadar hemen hemen tüm yaşam alanımızda aydınlatmadan enerji üretimine elektriğe ihtiyaç duyuyoruz. Evet, düşününce elektrik için artık hayatımızın olmazsa olmazlarından diyebiliriz. Bu denli önemli olan elektriğin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde kullanabilmemiz için tabii ki sağlam bir donanıma sahip olmamız gerekiyor. Sağlam donanıma sahip olabilmesi için kaliteli ve güvenli bir aksamı olması gerekiyor. Elektrik aksamının kaliteli ve güvenli olması için elektrik tasarımında kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekir. Elektriğin kullanıma sunulana kadar birbirine bağlı olan bir süreç olduğunu görüyoruz.

İNOVASYONUN GÜCÜ

Türk elektrik malzemeleri sektörü; enerji iletim ve dağıtımından, aydınlatma ürünlerine kadar çeşitli alanlarda yüzlerce ürün çeşidinde faaliyet gösteriyor. Türk elektrik malzemeleri sektörü, kaliteli üretim, rekabetçi fiyatlar ve teknolojik yeniliklere adaptasyon konusundaki çabalarıyla uluslararası pazarda etkili bir rol oynuyor. Bu sektörde faaliyet gösteren birçok Türk şirketi, dünya genelinde müşterilerine çeşitli çözümler sunuyor.

AYDINLATMADA LİDER ÇİN

Aydınlatma sektörü olarak bakıldığında küresel pazarda Çin'in açık ara liderliği devam etmekle birlikte küresel rekabet oldukça yüksek. Jeopolitik gelişmelerin ve Rusya'ya dönük yaptırımların da etkisiyle artan enerji güvenliği kaygıları özellikle Avrupa'nın enerji tasarruflu ürünlere talebini artırarak pazarda büyümeyi de hızlandırmış durumda.

ÜRETİMDE ÇİP KRİZİ

Aydınlatma sektöründe en büyük pazar payına sahip olan Asya-Pasifik'in ardından Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Üretimde ise ham maddeye erişim ve iş gücünün ucuzluğu gibi avantajlara sahip olmasından dolayı Çin başı çekiyor. Çini ise Uzak Doğu ülkeleri takip ediyor. Güncelliğini koruyan çip krizi, sektörde faaliyet gösteren firmaların önünde büyük bir engel teşkil etmeye devam ediyor.

SEKTÖRÜN BÜYÜMESİ SÜRÜYOR

Elektrik-tesisat ürünleri, teknolojinin etkisiyle sürekli olarak şekillendiğini belirten Günsan Elektrik Genel Müdürü Erhan Kaya. "Özellikle son dönemde artan çevre bilinci, bu ürünlerdeki inovasyonun önemli bir parçası oluyor. Geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı ve enerji tasarruflu ürünlerin geliştirilmesi sektördeki yenilikçi yaklaşımların temelini oluşturuyor. Akıllı teknolojilerin entegrasyonu da büyük bir önem kazandı. Akıllı termostatlar, aydınlatma sistemleri ve güvenlik sistemleri, enerjiyi daha etkin bir şekilde kontrol etmeye olanak tanıyor" diyor.

(Günsan Elektrik Genel Müdürü Erhan Kaya)

Sektörün son durumunu değerlendiren Signify Türkiye & Kafkasya & Orta Asya Genel Müdürü Saner Kırık ise, "İnsanın temel ihtiyaçlarından beslenen ve yaşamın önemli bir parçası olan aydınlatma teknolojilerinin, insanlık tarihinin gelişimiyle birlikte dönüşmesi ve ilerlemesi çok büyük bir hızla devam ediyor. Günümüzde, bilgisayar teknolojilerindeki ilerlemeler ve yapay zeka, birbirleriyle ve internetle iletişim kurabilen bağlantılı aydınlatma sistemlerinin gelişmesine olanak tanıyor. Sürdürülebilirlik öncelikleri ise LED aydınlatma, güneş enerjili aydınlatma sistemleri ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımını teşvik ediyor. Diğer yandan modern insan, zamanını optimize etmek, enerji tasarrufu yapmak ve konforlu bir yaşam alanı oluşturmak istiyor. Bu doğrultuda akıllı aydınlatmanın da önemli bir parçası olduğu akıllı binalar inşa ediliyor" ifadelerini kullanıyor.

(Signify Türkiye & Kafkasya & Orta Asya Genel Müdürü Saner Kırık)

AYDINLATMADA GENEL TRENDLER

Elektrikli Aydınlatma Ekipmanları İmalat Sanayi ISO 2023 Raporu, aydınlatma alanında öne çıkacak trendlere ışık tutuyor:

01I Sektördeki genel trendlerin başında sürdürülebilirlik ve dijitalleşme geliyor.

02I Özellikle doğa dostu ve enerji tasarrufu sağlayan çözümler öne çıkıyor.

03I Nesnelerin interneti ve akıllı çözümler sunan teknolojik gelişmeler sektörün yeni ürünler üretilmesine katkı sağlıyor.

04I Aydınlatma otomasyonlarının ön plana çıkması ve otomotiv sektöründeki dijitalleşme sektörün gelişimine katkı sağlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR