USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

08 Haziran 2023 13:51

Hedefine hibrit santrallerle ulaşacak

Hidroelektrik, rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisi santrallerinden oluşan toplam 1.102 MW'lık kurulu gücüyle Aydem Yenilenebilir Enerji'nin hedefi bu rakamı 2025'te 1.969 MW'ye çıkartmak. Hibrit santral dönüşümü bu hedefte önemli bir rol oynuyor.

Hedefine hibrit santrallerle ulaşacak

Halka arz edildiği 2021'in Nisan ayında beş kat fazla talep gelen ve 1.3 milyar liralık arz büyüklüğüyle yılın en önemli arzlarından biri olan Aydem Yenilenebilir Enerji aradan geçen iki yılda hız kesmeden yatırımlarına devam etti. Bugün 1,102 MW'lik kurulu gücüyle yenilenebilir enerjide ilk sıralarda yer alan şirketin hedefini Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha şu sözlerle açıklıyor: "1995'te Türkiye'nin ilk özel hidroelektrik santralini hayata geçirerek başlattığımız yolculuğumuzda, şirketimizin 30'uncu yılında mevcut kurulu gücümüzü 867 MW artırarak, 1.969 MW'a çıkarmayı hedefliyoruz."

Kuşkusuz bu iddialı hedeflerin arkasında büyük bir yatırım planlaması bulunuyor. Ömer Fatih Keha 2022'de portföylerinde yer alan RES'lerde kapasite artış çalışmalarına hız verdiklerini anlatıyor. Geliştirilen projelerle Uşak, Söke ve Yalova RES'lerde 2024 yılı sonuna kadar 160 MW kapasite artışı elde etmeyi amaçlıyorlar. Ayrıca 2022'de depolamalı elektrik üretim tesisleri hakkındaki yeni mevzuat kapsamında, 400 MW GES ve 100 MW RES olmak üzere toplam 500 MW kapasiteli üç tesis için yatırım planları yapılmış, ön lisans başvuruları tamamlanmış durumda. Keha, planladıkları hibrit karasal ve yüzer GES projeleri ile de 2025 sonunda 207 MW'lık kapasite artışı hedeflediklerini anlatıyor.

HİBRİTLE KAPASİTE ARTACAK

Bu noktada hibrit santrallere de dikkat çekmek gerekiyor zira hibrit dönüşümü Aydem Yenilenebilir Enerji için ayrı bir önem taşıyor. Mevcut üretim tesislerini yardımcı kaynak ile hibrit tesislere dönüştürme konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlatan Keha, "Özellikle TEİAŞ'ın bölgesel kapasite tahsislerini de dikkate alarak enerji arzının sürekliliğini sağlamak için santrallerimizin bulunduğu bölgelerde hibrit dönüşümü gerçekleştirmek için fizibilite çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyor. Bu kapsamda 2022'de şirketin hem ilk güneş enerji santrali olma özelliğini taşıyan hem de ilk hibrit GES projesi olan Uşak Hibrit GES projesi tamamlandı. Uşak RES sahasındaki 82,15 MW'lık Türkiye'nin en büyük Hibrit GES'i olan Uşak Hibrit GES projesi Şubat 2023'te bakanlık kabulü ile devreye alınmasıyla bu dönüşüm başladı. Keha, aynı zamanda bu tesislerde iyileştirme, verimliliği artırma ve bakım onarım, revizyon çalışmalarının da sürekli olarak devam ettiğini vurguluyor.

YÜZER GES'LER GELİYOR

Peki Aydem Yenilenebilir enerjinin 2023 yatırım stratejisi ne? Bu yıl ve sonrasında yoğun bir yatırım programları bulunduğunu anlatan Ömer Fatih Keha, öncelikle mevcut santrallerin üretim ve arzının sürekliliğini sağlamak için tesislerini hibrit yapmak ve kapasite artışını gerçekleştirmek için çalıştıklarını söylüyor. Keha "GES projelerimizde, güneşi takip eden tracker sistemi ve Aydem Enerji çatısı altında geliştirilen ve üretilen yerli bifacial tip güneş panellerini kullanarak üretimimizi maksimum seviyeye çıkaracağız" diyor. Aydem Yenilenebilir Enerji için bir diğer önemli yatırım alanı ise yüzer GES'ler olacak. Şirket Adana, Denizli ve Muğla'daki HES'leri için rezervuar alanlarına yüzer GES kurulumu projeleri hazırlıyor. Çalışmaların devam ettiğini söyleyen Keha, 2024'te bu tesislerin faaliyete geçirileceğini de sözlerine ekliyor. Son yıllarda önemli yatırımların yapıldığı bataryalı enerji depolama sistemleri 1 Mayıs 2023 tarihinde açıklanan karar ile YEKDEM'e dahil edilerek, önemli bir adım atılmıştı. Şirket yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Sari Perakende Enerji Satış ve Ticaret'in mevcut ön lisans kurul kararı geçen ay çıktı. 2025 sonunda bu tesislerini devreye almayı hedeflediklerini söyleyen Keha, "2025'te Uşak RES Hibrit GES projesi kapsamında kurulu gücümüze 102 MW'ı dahil etmeyi hedefliyoruz" diyor.

(Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha)

SATIN ALMA FIRSATLARI

Şirketin orta ve uzun vadeli stratejileri arasında birleşme ve satın alma seçeneği de bulunuyor. Keha, "Sadece kendi portföyümüzle sınırlı kalmayıp, enerji sektöründeki yeni alanlarda da yer alabilmek adına güncel gelişmeler, yasal mevzuatları sürekli olarak takip ediyor ve çalışanlarımızın enerjisiyle yenilenebilir enerji alanında geleceğe dönük tüm fırsatları değerlendiriyoruz. Büyüme hedeflerimize uygun olarak birleşme ve satın alma fırsatlarını da yakından takip ediyoruz" diyor.

Şu anda Türkiye yenilenebilir enerjide önemli aşamalar kaydediyor. Santral yatırımları son sürat devam ederken bir yandan da türbin parçası üretimi, güneş paneli üretimi gibi konularda da önemli adımlar atılmakta. Keha tüm bu gelişmelerin arkasındaki en büyük etmenin devletin getirdiği teşvikler olduğuna dikkat çekerek, "Destekleme mekanizmalarının yatırımcıda oluşturduğu güven duygusu çok önemli. Yenilenebilir enerjide yaşanan gelişimin devamı için teşvik ve destek mekanizmalarının sürdürülmesi, aynı aynı zamanda yeni teknolojilerin de bu mekanizmalara dahil edilmesi gerekiyor" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR