USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

08 Ocak 2024 16:32

Kalyon PV, 2024'te 100 milyon dolarlık yatırım yapacak

Güneş enerjisinde Türkiye'nin en önemli yatırımlarından birine sahip olan Kalyon PV bu yıl 100 milyon dolarlık yatırımla teknoloji dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefliyor. ABD'ye ilk ihracatını gerçekleştiren şirketin CEO'su Ersan Tüfekçi, “2025'te 500 MW'lik ihracat hedefliyoruz” diyor.

Kalyon PV, 2024'te 100 milyon dolarlık yatırım yapacak

İklim değişikliğine karşı topyekûn başlatılan bir savaşın içindeyiz. Her ne kadar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin bu savaştaki ağırlık ve katkı dereceleri farklı olsa da özellikle temiz enerji konusunda elimizde sadece birkaç alternatif var: Güneş, rüzgar ve hidrojen -ancak yeşil olursa. Bu nedenle şu anda tüm dünya son hız temiz enerji kaynaklarına para akıtmakla meşgul.

Ar-Ge çalışmalarından pratik uygulamalara bunun etkisini her gün haberlerde görebiliyoruz. Türkiye de bu savaşta ön cephede yer alıyor. Paris İklim anlaşmasına imza atarak 2053 Karbon Nötr hedeflerimizi açıkladık. Bu konuda bakanlıklar ve özel sektör yoğun bir çalışma yürütüyor.

Bu çalışmalar ve yatırımların Türkiye için ayır bir önemi de var: enerji bağımsızlığına doğru yol alabiliriz.

Nitekim özellikle güneş enerjisinde kat ettiğimiz yol çok büyük. Ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın geçen ay Sabancı Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada da dile getirdiği gibi enerji harcamalarının cari açık içindeki payı ilk defa yüzde 70'in altına düştü bile... Evet enerji alanında bağımsızlığımızı kazanmak için önümüzde uzun bir yol var ancak yatırımlar bu yolun kısa zamanda aşılabileceğini gösteriyor.

500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM MEYVELERİNİ VERDİ

Kalyon Holding'in Kalyon PV yatırımı tam da bu konunun merkezinde. 2020'de 500 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen Kalyon PV sıradan bir 'panel üretilen' tesis değil. Hücre teknolojisine de sahip olan bu yatırım dünyadaki entegre, yani hücre üretiminden panele kadar tüm süreçlerin tek bir çatı altında yapıldığı bir tesis. Burada montaj değil sıfırdan üretim gerçekleştiriliyor. Geçen ay Türkiye'nin bu önemli şirketinin 2024 hedefleri Ankara'da yapılan toplantıyla açıklandı. Platin Dergisi olarak yer aldığımız toplantıda hedeflerin iddialı ve sınırlarımızı çoktan aştığını gördük.

YÜZDE 80 YERLİLİK ORANI

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan, "Türkiye'nin merkezinde komple bir tesis kurduk. Bu tesis, Çin hariç dünyadaki ilk ve tek entegre tesis olma özelliğini taşıyor. Bu tesis aynı zamanda çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir merkez. Gelecekte Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını atıyoruz diyebiliriz. Özellikle; ithal ettiğimiz ürünleri artık yüzde 80 oranında burada üretebilecek kapasiteye ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

ENERJİ YATIRIMLARI DEVAM EDECEK

Kalyon Holding'in, dünyanın en önemli gündem maddelerinden olan iklim değişikliği konusundaki hassasiyetinin de altını çizen Lütfi Elvan; "Holding olarak, iklim değişikliği ve çevre duyarlığı konusunda son derece hassasız. Bugüne kadar gerçekleştirilen ve devam eden yatırımlarımızı dikkate aldığımızda; çevreye duyarlı bir yatırım süreci içerisinde olduğumuzu görüyoruz. Konya Karapınar'da 1300 MW güce sahip Avrupa'nın en büyük, dünyanın da sayılı güneş enerjisi santrallerinden birini kurduk. Bunun da ötesinde; sadece Karapınar'da değil, diğer bölgelerimiz için de sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan bir yaklaşım içerisindeyiz. Bu bakış açısıyla; enerji özelinde de önümüzdeki süreçte yatırımlar yapmaya devam edeceğiz" dedi.

(Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan)

HEDEF 100 MİLYON DOLARLIK İLAVE YATIRIM...

2020'de kurulan Kalyon PV için 500 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi 2024'te 100 milyon dolar daha ilave yatırım yapmayı hedeflediklerini söyleyerek, "Yıllık 2 GW'lık güneş paneli üretim kapasitemizi 10 GW'a çıkarmak ve Türkiye'nin ihtiyacı olduğu yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını tamamen yerli ve milli kaynaklarımızla sağlayarak, enerji ithalatının önüne geçebilmek. Neticede 10 GW üretim kapasitesine ulaştığımızda; yıllık yaklaşık 20 milyon ton karbon emisyonunu önleyebilecek ve 20 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz" dedi.

"2025'TE, 500 MW İHRACAT HEDEFLİYORUZ"

Kalyon PV ihracatta da önemli bir yere sahip olacak. Geçen yılın son aylarında ilk yüksek tonajlı ihracatını ABD'ye gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüfekçi; "2024'te teknoloji dönüşümümüzü tamamladıktan sonra, 2025'te 500 MW ihracat yapma hedefimiz bulunuyor. Gerek üretim alanlarındaki teknoloji yeniliği gerekse de sürdürülebilirlik bağlamındaki hedeflerimiz kapsamında 2024'te teknoloji dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu dönüşümle birlikte; 2024 yılı içerisinde 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar sayesinde üretim alanlarımız daha ileri teknolojiye sahip olurken fabrikamız karbon sıfır bir yapıya kavuşacak" dedi.

Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli noktalarındaki güneş enerjisi santrali kurulumunun panel tedarikçiliğini üstlendiklerini ve toplamda 3 GW'ın üzerinde santral kurulumunun da bir parçası olduklarını kaydeden Tüfekçi; Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrallerinden biri olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin de panel sağlayıcısı olduklarını da sözlerine ekledi.

(Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi)

"TARIMSAL GES TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN DÖNÜŞÜMÜ OLACAK"

Kalyon PV sadece panel üretimi değil Ar-Ge çalışmalarıyla güneş enerjisiyle bağlantılı pek çok farklı alanda da önemli rol üstlenmiş durumda. Bunun önemli örneklerinden iri agrivoltaik uygulamalar konusundaki çalışmalar. Güneş panellerinin altında ürün yetiştirme imkanıyla güneşten elde edilen toplam verimi artıran agrivoltaik uygulamalar yani Tarımsal GES çalışmaları şu anda yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında, ulusal bazdakilerin uluslararası çapta koordinatörlüğünü yürüttükleri projeler de bulunuyor. Çeşitli üniversiteler, araştırma kuruluşları ve ilgili bakanlıkların ortak çalışmasıyla Ankara Ayaş'ta 1,6 dönüm üzerine kurulmuş yaklaşık 100 kilovat kapasiteli bir Tarım GES pilot uygulamasıyla çiftçiler için Ar-Ge yapılıyor. Bu projede Kalyon PV'nin güneş panelleri kullanılıyor. Yine Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı Ufuk Avrupa kapsamında yer alan ve PV4Plants Projesi'nin koordinatörlüğünü de yapıyorlar. Bu projede İngiltere, Danimarka, Hollanda, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'den 14 proje ortağı ile aynı arazi alanını hem tarım ürünleri hem de yenilenebilir enerji üretmek için kullanmanın yolunu açan agrivoltaik modül geliştiriliyor. Tüfekçi, "Sahip olduğumuz know-how ve yeterliliklerimiz, dünyaca ünlü rakiplerimizi geride bırakarak, PV4Plants Projesi'nin koordinatörü seçilmemizi sağladı. 4,9 milyon Euro toplam bütçeli ve AB Ufuk Avrupa Programı kapsamında 4 yıl sürecek bu projeyle sürdürülebilir dünya için dev bir adım attık. 14 ortaklı projemizde, üniversite, araştırma kuruluşları ve özel sektör oyuncuları tarımın geleceği için enerji ekseninde buluşarak çalışmalarını sürdürüyor" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR