USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

12 Temmuz 2023 15:10
AA

Ticaret Bakanı Bolat: Suudi Arabistan ile ticarette hedef kısa vadede 10 milyar dolar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanı Bolat: Suudi Arabistan ile ticarette hedef kısa vadede 10 milyar dolar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki dış ticaret hacminin bu yılın ilk yarısında 3,4 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Hedefimiz, karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar dolar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'nda konuşan Bolat, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin devlet başkanlarının gösterdiği istikamette her geçen gün güçlenerek geliştiğini söyledi.

Bolat, "Nitekim 2022'de 6,5 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimizin gerçek potansiyeli yansıtması ve daha da bütünleşmiş bir ekonomik ve ticari ilişkiye dönmesi konusunda 2023'te artan bir ivmeyle devam etmektedir. İlk 6 ay itibarıyla 3,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşmış durumdayız. Hedefimiz, karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar, uzun vadede ise 30 milyar dolar seviyesine çıkarmaktır." diye konuştu.

MÜZAKERELER BAŞLIYOR

İkili ilişkilere ivme kazandıracak en önemli araçlardan birisi olarak gördükleri serbest ticaret anlaşmasının tesisinin öne çıktığını dile getiren Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suudi Arabistan'ın da üyesi olduğu Körfez İşbirliği Teşkilatı ile ülkemiz arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için istikşafi görüşmelere mayıs ayında iki taraf olarak başladık. En kısa sürede müzakerelere başlamayı, bu süreci başarıyla nihayete erdirmeyi ve serbest ticaret anlaşmasını her iki ülkenin iş insanlarının istifadesine sunmayı ümit ediyoruz. Diğer bir konu da karşılıklı yatırımlar. Yasal çerçeve olarak gerek yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşması gerekse de çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması ile karşılıklı yatırımlar için güçlü bir altyapıya sahibiz."
EN ÇOK OKUNANLAR