USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

01 Ağustos 2021 13:58
Umut Çelik

İş dünyasından yeşil seferberlik hareketi

Türk iş dünyası Türkiye'nin dört bir yanında çıkan yangınlar için seferber oldu. Kaybedilen ormanlık bölgelerin tekrar ağaçlandırılması için harekete geçildi.

İş dünyasından yeşil seferberlik hareketi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yanan ormanları eski haline kavuşturmak ve daha yeşil bir Türkiye için TOBB olarak 5 milyon lira destek verdiklerini duyurdu. Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından orman yangınları nedeniyle yaptığı paylaşımda, milletin yanında olduklarını bildirdi. Birlikten güç ve umut doğacağını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Yanan ormanlarımızı eski haline kavuşturmak ve daha yeşil bir Türkiye için TOBB olarak 5 milyon lira destek veriyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz" değerlendirmesinde bulundu.

TİM'DEN FİDAN SEFERBERLİĞİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yangın nedeniyle kaybedilen ormanlık alanlara fidan dikimi için seferberlik başlattı. TİM Başkanı İsmail Gülle, son yangınların kendilerini fazlasıyla üzdüğünü belirterek, şu açıklamalarda bulundu: "Gelecek nesillere miras bırakacağımız daha yeşil bir Türkiye'yi hep beraber inşa etmek için ihracatçılarımızı yangınlarda kaybettiğimiz ormanlık bölgelerde fidanları toprakla buluşturmaya davet ediyoruz.

TİM olarak, 100 bini aşkın ihracatçılarımız adına yeşil büyümeye, yeşil geleceğe odaklanmış cennet vatanımızda ağaçlandırma seferberliği başlatıyoruz. Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize bırakacağımız en büyük miras, temiz bir dünya, temiz bir atmosferdir. Yeşil vatanımızı yeniden ağaçlandırmak adına başlatmış olduğumuz seferberlikle, yeşil bir Türkiye için geleceğe nefes olacağız"

TESK'TEN SEFERBERLİĞE 'AĞAÇ'LA DESTEK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülke genelindeki orman yangınlarında zarar gören alanları ağaçlandırmak için kampanya başlattıklarını bildirdi. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, kısa sürede ülkenin birçok bölgesinde başlayan orman yangınlarının "herkesin ciğerini yaktığını" ifade etti. Maddi ve manevi kayıpların herkesi üzdüğünü belirten Palandöken, şunları kaydetti: "Yangında hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yanan ağaçlar, yangında kaybettiğimiz canlar geleceğimizdi. Yanan ormanlarımızı telafi etmek ve yeniden yeşertmek için TESK olarak düzenlediğimiz kampanya ile ülke genelindeki tüm esnaf ve sanatkarlar olarak en az bir ağaç dikerek orman yangınlarıyla mücadele seferberliğine destek oluyoruz."

TMB DE FİDAN KAMPANYASI BAŞLATTI

Yanan bölgelerin tekrar yeşillendirilmesine destek veren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) üyeleri fidan bağışı kampanyası başlattı. Orman yangını ile mücadele eden çalışanlara ve vatandaşlara tüm Türkiye'nin minnet borcu olduğunu ifade eden TMB Başkanı M. Erdal Eren, "Öncelikle yangın bölgesinde bulunanlar olmak üzere tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Doğamızı, vatandaşlarımızın canını ve malını korumak için mücadelesini sürdüren tüm çalışanlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Orman yangınlarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

KOÇ HOLDİNG'TEN 500 BİN FİDAN

Koç Holding'ten yapılan açıklamada "Hep birlikte yaşamı da umudu da yeniden yeşertebilmek adına TEMA Vakfı tarafından başlatılan kampanyayı destekliyor; Koç Topluluğu olarak 500.000 fidan bağışında bulunuyoruz" denildi.

SABANCI'DAN 1 MİLYON FİDAN

Sabancı Holding'ten yapılan açıklamada "Sabancı Topluluğu olarak, önceliğimiz hep birlikte yaralarımızı sarmak ve yeşil seferberlik ile yarınlarımıza, nefesimize sahip çıkmak. 1 milyon fidan ve Sabancı Gönüllülerimizin desteği ile yarınlarımızı yeniden yeşerteceğiz" denildi.

SANKO'DAN 100 BİN FİDAN

Sanko'dan yapılan açıklamada "Sanko Holding olarak; hep birlikte, yaşamı da umudu da yeniden yeşertmek için tüm çalışma arkadaşlarımız adına TEMA Vakfı'nın başlattığı seferberliğe 100.000 fidan bağışı ile destek oluyoruz" denildi.

ECZACIBAŞI TOPLULUĞU'NDAN DESTEK

Eczacıbaşı Topluluğu yaptığı açıklamada "Ülkemizin farklı bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarından dolayı derin üzüntü duyuyoruz. Hep birlikte yaşamı da umudu da yeniden yeşertmek için TEMA Vakfı'nın başlattığı seferberliğe her Eczacıbaşılı adına bir fidan bağışı ile destek oluyor ve yangınlardan etkilenen bölgelere Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri'nin hijyen ürünlerinden oluşan yardım tırımızla katkı sağlıyoruz.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar ve yangından etkilenen tüm canlıların yaralarının bir an önce sarılmasını diliyoruz" dedi.

TURKCELL'DEN 50 BİN FİDAN

Turkcell'den yapılan açıklamada "Ülkemizi yasa boğan orman yangınları sebebiyle büyük üzüntü duyuyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yaralılara ve yangından etkilenen tüm canlılara acil şifalar temenni ediyoruz.

Bu felaketin yaralarını hızla sarmak için bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz. İlk olarak yanan canımız ormanlarımızı yeniden yeşertmek için 50 bin fidan bağışlıyoruz. Ayrıca Turkcell Yıldızlı Geceler açılış konserinden elde edilecek geliri de fidana dönüştüreceğiz" denildi.

TÜRK TELEKOM'DAN 100 BİN FİDAN

Türk Telekom, toplumsal sorumluluk anlayışıyla, başta Antalya'nın Manavgat ilçesinde olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde çıkan yangınlarda yok olan ormanlarımıza yeniden hayat vermek için fidan bağışı seferberliği başlattı. Türk Telekom Grubu çalışanları, bayileri ve tüm iş ortakları adına Tarım ve Orman Bakanlığı'na 100 bin fidan bağışlıyor. Türk Telekom çalışanlarının gönüllülük esasıyla bir araya gelerek oluşturdukları Türk Telekom Arama ve Kurtarma Ekibi (TTAKE) de AFAD ile bölgedeki yardım çalışmalarına katılıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Türk Telekom olarak, çevre duyarlılığı konusundaki farkındalığı artırmayı her zaman amaç edindik. Güzel yurdumuzun farklı bölgelerinde meydana gelen yangınlar karşısında duyduğumuz üzüntüyü tarif etmek zor.

Geleceğimiz ve nefesimiz olan ormanların yeniden canlanmasına katkıda bulunmak için Türk Telekom Grubu çalışanlarımız, bayilerimiz ve tüm iş ortaklarımız adına fidan bağışı gerçekleştirdik. Bu vesile ile tüm kişi ve kurumlarımızı, yangınlarda zarar gören bölgelerdeki doğal hayatı tekrar canlandırmayı amaçladığımız bu seferberliğe katılmaya davet ediyoruz" dedi.

VODAFONE DA 100 BİN FİDAN BAĞIŞLIYOR

Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy "Son birkaç gündür ülkemizin birçok yerini etkisi altına alan orman yangınları hepimizi yasa boğdu. Öncelikle, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı; yaralılarımıza, bölge halkına ve tüm canlılara acil şifalar diliyorum. Bu vahim durumun telafisinin imkansız olduğunu bilmekle birlikte, Vodafone ailesi olarak bundan sonraki süreçte umutların yeniden yeşertilmesine bir nebze katkıda bulunmak için Türkiye Vodafone Vakfımız aracılığıyla 100 bin fidan bağışlıyoruz. Tüm kalbimle benzer olayların ileride tekrarlanmamasını dilerim" dedi.

MİGROS'TAN LOJİSTİK DESTEK

Türkiye'nin önce gelen bir diğer zincir marketi Migros da gereken yerlere ulaştırılmak üzere ihtiyaç malzemesi sevkine başladı.

Şirketten yapılan açıklamada, "Ülkemizin farklı illerinde meydana gelen yangınlarda zarar görenler için vakit kaybetmeden harekete geçtik. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kurtarma Ekipleri ile koordineli olarak ihtiyaç malzemelerini gerekli tüm bölgelere teslim etmek üzere yola çıkarttık. Yangınların etkilediği herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; hayatını kaybedenlere rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

CARREFOURSA'DAN DA DESTEK GELDİ

Türkiye'nin önce gelen zincir marketlerinden Carrefoursa yangın bölgelerinde yer alan kamu kurumlarına su, gıda ve hijyen malzemesi dağıtımı yapmaya başladı.

Carrefoursa'dan yapılan açıklamada "Antalya'nın Manavgat ve Akseki ilçelerinde çıkan yangınlar sonucunda bölgede yer alan kamu kurumlarına bugün su, gıda ve hijyen malzemesi dağıtımları yapmaya başladık.

Yangından etkilenen tüm canlılar ve ormanlar için büyük üzüntü duyuyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar dileriz." ifadelerine yer verildi.

PINAR, ALANDA DESTEK VERİYOR

Türkiye'nin önce gelen bir diğer zincir marketi Pınar da açıklamasında "Antalya'nın Manavgat ilçesinde ve diğer bölgelerimizde yaşanan orman yangını felaketi çerçevesinde AFAD ve Kızılay ile eş güdüm içinde çalışarak bölgedeki su, yiyecek vb. ihtiyaçlara destek veriyoruz.

Öncelikle yangın söndürme çalışmalarında özveriyle çalışan tüm ekiplere minnettarız. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza ve tüm canlılara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Yangın dolayısıyla hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılarımıza da acil şifalar dileriz" ifadelerini kullandı.

ÜLKER'DEN 50 BİN FİDAN

Yıldız Holding markası Ülker'den yapılan açıklamada "Ülkemizin birçok yerinde çıkan ve içimizi yakan orman yangınları nedeniyle derin üzüntü içindeyiz. Şimdi harekete geçme zamanı... Ülkemizi yeniden yeşertmek için TEMA Vakfı aracılığıyla 50 bin fidan dikeceğiz" dedi.

FENERBAHÇE'DEN 19.070 FİDAN

Fenerbahçe'den yapılan açıklamada "Ülkemizin birçok yerinden gelen yangın haberlerini üzüntü ve endişe ile takip ediyor, yangınlardan etkilenen tüm canlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, geleceğimizin nefessiz kalmaması için ülkemizin yanında olduğumuzu vurguluyor; kulübümüz ve bağlı iştiraklerimiz adına her biri 1907 adet olmak üzere toplam 19.070 fidan dikeceğimizi duyuruyoruz" denildi.

GALATASARAY'DAN 9709 FİDAN

Galatasaray'dan yapılan açıklamada "Galatasaray Spor Kulübü olarak birlik olup yaralarımızı daha hızlı saracağımıza ve geleceğe daha yeşil bir ülke bırakacağımıza inanıyoruz. Galatasaray Spor Kulübü Derneği aktif üyelerimiz adına toplam 9709 fidan desteği veriyoruz" denildi.

ARAS KARGO'DAN 32 BİN FİDAN

Şirketten yapılan açıklamada "Ülkemizin dört bir yanında meydana gelen yangınlar nedeniyle yaşadığımız üzüntüyü çalışanlarımızın her biri için 2 fidan, toplamda 32.000 fidan bağışlayarak umuda dönüştürüyoruz.

Yeşilin her tonunun ülkemizin ormanlarını yeniden yeşertmesini, nefesimizin kaynağı ormanlarımızın yeniden canlanmasını dileyerek Tema Vakfı'na 32.000 fidan bağışında bulunuyoruz" denildi.

GARANTİ BBVA'DAN 1 MİLYON FİDAN

Bankadan yapılan açıklamada "Orman kaybının doğuracağı vahim sonuçların bilinciyle meydana gelen tahribatı bir nebze giderebilmek adına TEMA Vakfı'na 10 milyon TL tutarında 1 milyon fidan bağışlayarak sürece destek olurken, TBB'nin açtığı kampanyaya da katılıyoruz" denildi.

BORSA İSTANBUL'DAN 100 BİN FİDAN

Kurumdan yapılan açıklamada "Borsa İstanbul Grubu olarak ormanlarımızın yeniden yeşertilmesi çalışmaları çerçevesinde kullanılmak üzere, her bir çalışan için 100 adet olmak üzere, 1 Milyon TL tutarında, 100 bin adet fidan bağışında bulunacağız" denildi.

ARAS KARGO VE AP

Austrian Post ve Aras Kargo her çalışanı adına 2 fidan olmak üzere toplam 32 bin fidan bağışlama kararı aldı.

KALYON'DAN 30 BİN FİDAN

Kalyon Holding Orman Genel Müdürlüğü'ne 30 bin fidan bağışladı.

VESTEL, KİBAR HOLDİNG ve DEFACTO

Vestel, Kibar Holding ve Defacto ise TEMA Vakfı'na fidan bağışında bulunduğunu açıkladı.

BOYNER'DEN 10 BİN FİDAN

Şirketten yapılan açıklamada "Yaşanan yangınlarda zarar görenlerin giyim ihtiyaçları için Boyner Grup Gönüllüleri tarafından hazırlanan yardım paketleri sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları koordinasyonuyla dağıtılmak üzere yola çıktı.

Ayrıca 31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerindeki boyner.com.tr ve Morhipo alışverişleri TEMA Vakfı ile 10 bin fidana dönüşüyor" denildi.

AB GRUP HOLDİNG'TEN 20 BİN FİDAN

AB Grup Holding'ten yapılan açıklamada, yaklaşık 1000 çalışanıyla yangın sonrası ağaçlandırma çalışmalarına katılacaklarını ve AB Grup Holding-ABStocks olarak toplam 20 bin fidan dikecekleri ifade edildi.

BP TÜRKİYE'DEN 1 MİLYON TL

bp Türkiye ve Castrol Türkiye, yangın felaketinden etkilenen afet bölgelerinin acil ihtiyaçlarının karşılanması, iyileşme sürecinin hızlandırılması ve yangından zarar gören ailelerin günlük hayatlarına dönebilmesine destek olmak amacıyla 1 milyon TL bağış yapacağını duyurdu.

FLO'DAN AFET BÖLGESİNE ÖZEL AYAKKABI

FLO'dan yapılan açıklamada "FLO ailesi olarak ülkemizin farklı yerlerindeki orman yangınlarının söndürülmesi için mücadele eden görevlilere TASEV aracılığı ve AFAD koordinasyonu ile yanmaz tabanlı ayakkabılar gönderiyoruz. Afetzede vatandaşlarımız için ihtiyaç duyulan ayakkabıları ise Kızılay aracılığıyla afet bölgelerine ulaştırıyoruz." denildi.

DOSSO DOSSI'DEN 10 BİN FİDAN

Dosso Dossi Holding'ten yapılan açıklamada "Ülkemizde çıkan yangınlar sebebi ile zarar gören bölgelerin tekrar ağaçlandırılması için Dosso Dossi ailesi olarak TEMA Vakfı'na 10 bin fidan bağışlıyoruz" denildi.

EN ÇOK OKUNANLAR