USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

05 Mart 2024 11:29

27. Uluslararası İş Forumu, Suudi Arabistan'da düzenleniyor

27. Uluslararası İş Forumu (IBF) Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başladı. 27. IBF Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu kapsamında düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katılım gösterdi.

27. Uluslararası İş Forumu, Suudi Arabistan'da düzenleniyor

27. Uluslararası İş Forumu (IBF) Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başladı. 27. IBF Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu kapsamında düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasabi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Riyad Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Naif Abdullah Al Rajhi ve IBF Başkanı Erol Yarar ile iş insanları katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Suudi Arabistan Ticaret Bakanı el-Kasabi, Türk iş insanlarını Riyad'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Suudi Arabistan'ın çok önemli bir değişimden geçtiğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın geleceğe yönelik dinamik bir politikası olduğunu vurgulayan Kasabi, ülkenin sahip olduğu yer altı ve üstü stratejik varlığıyla değerli olduğunu belirtti.

Kasabi, Suudi Arabistan'ın nüfusunun 40 yaş altında olduğunu belirterek, gelecek neslin değişime hızlı ayak uydurduğunu ve asrın diliyle konuştuğunu ifade etti.

Suudi Arabistan'ın neredeyse her yerinde şantiyeler bulunduğunu ve çalışmaların çok hızlı ilerlediğini aktaran Kasabi, "Suudi Arabistan'da her sektöre yönelik iş imkanı var. Türk iş insanlarını bu projelere ortak olmaya davet ediyorum. Benim babam, kendi şirketinde Türk ortağıyla 55 yıl işbirliği yaptı. Türklerin düşünceleri ve zihinleri çok ileride. Yapıcı çözümler üretiyorsunuz ve sanayide çok iyi bir deneyime sahipsiniz." diye konuştu.

MÜSİAD'ın iki ülke arasındaki işbirliğini artırmada önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Kasabi, forum ve fuarın gerçekleştirilmesinde destek olanlara teşekkür etti.

BAKAN BOLAT YERLEŞİK MÜTEAHHİTLERLE İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI'NA KATILDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 27. Uluslararası İş Forumu (IBF) kapsamında gerçekleştirilen Yerleşik Müteahhitlerle İşbirliği Toplantısı'na katıldı.

Bolat, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, toplantıya, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih'in de iştirak ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu çerçevesinde hayata geçirilmesi planlanan toplam 3 trilyon dolarlık yatırım ve müteahhitlik projelerinden küresel ölçekte saygınlığını kanıtlamış Türk firmalarının da arzu edilen payı almaları adına Al-Falih'in teşvik edici yönlendirmeleri olduğunu ifade eden Bolat, şunları kaydetti:

"Al-Falih'in gösterdiği yakın işbirliğini, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin gelecek vizyonu açısından çok kıymetli buluyorum. Önümüzdeki dönemde gerek karşılıklı yatırımlar gerekse de müteahhitlik hizmetlerinin, ikili ekonomik ilişkilerimizin başlıca unsurları arasında yer almaya daha da güçlü bir şekilde devam edeceğine yürekten inanıyorum."

"DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ, YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR"

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da Uluslararası İş Forumu'na MÜSİAD olarak en fazla önemi verdiklerini, üzerinde en çok durdukları organizasyonların başında geldiğini söyledi.

Müslüman iş insanları arasında "global bir iş ağı" kurma fikrinden yola çıkan bu platformun, bugün toplam 25 ülkeden 42 iş insanı derneğini bir araya getirdiğini belirten Asmalı, "Bu yılki IBF Zirvemiz, 3-11 Mart 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan'ın çok önemli ticari şehirleri olan Riyad, Cidde, Mekke ve Medine'de düzenleniyor. 27. IBF kapsamında Ekonomik Forum Zirvesi, B2B görüşmeler, fuar ve ticaret odaları ile buluşmalar da gerçekleştirilecek. İnşallah güzel işbirliklerine imza atacak, iki ülke için de çok verimli sonuçlar elde edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Özellikle son iki yıldır, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkilerin belirgin şekilde artış kaydettiğini belirten Asmalı, şöyle konuştu:

"Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ticaret hacmi 2023 yılı itibarıyla 6,8 milyar dolara ulaşarak, son 8 yılın en yüksek rakamına ulaşmıştır. Buna karşın, söz konusu rakamlar iki ülkenin karşılıklı yatırım potansiyelinin altındadır. İki ülkenin stratejik hedefleri orta vadede 10 milyar dolar, uzun vadede 30 milyar dolarlık karşılıklı ticaret olduğunu düşünürsek daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. Zira hem Türkiye hem de Suudi Arabistan, doğrudan yabancı yatırımlar bağlamında, oldukça cazip iki ülke konumundadır."

EN ÇOK OKUNANLAR