USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

29 Ağustos 2016 11:09

İşte tarihe damgasını vuran başkanlar

ABD Başkanının belirleneceğini seçimlere sayılı zaman kaldı. 8 Kasım 2016 tarihinde yapılacak seçimin ardından Trump ya da Clinton ABD'nin yeni Başkanı olacak. ABD'nn ilk siyahi Başkanı olan ve başkanlıktaki ikinci döneminin sonuna gelen Obama şimdiden adını 'tarihe damgasını vuran başkanlar' listesine yazdırdı.

İşte tarihe damgasını vuran başkanlar

 

 

İşte ABD tarihinin en önemli Başkanları... 

Kaynak: DW Türkçe
Fotoğraflar: AFP, Reuters, AP

 


George Washington


 

Görev süresi: 30 Nisan 1789 - 20 Ocak 1797 / Amerika’nın bağımsızlık savaşının en önemli ikonu sayılıyor. Bugün halen uygulanmakta olan ‘başkanlık sistemi’ni şekillendiren isim de George Washington.

 

George Washington

 

İki dönemin sonunda, yani 8. yılında başkanlıktan vazgeçerek bunu gelenekselleştirdi. Bu gelenek, Roosevelt başkan olduktan sonra ise yasalaştı.

 

Thomas Jefferson

 

Görev süresi: 4 Mart 1801 - 4 Mart 1809 / Amerikan Bağımsızlık Bildirisi’nin asıl metin yazarı olması nedeniyle başlı başına önemli bir figür olan Jefferson, Cumhuriyetçilik akımının geniş kitlelere yayılmasında da etkin bir role sahipti. Diğer yandan yasaların demokratikleşmesi adına da önemli adımlar atan Jefferson endüstrileşmeye muhalif olan tutumu yüzünden de eleştiri oklarına hedef olmuştu.

 

Abraham Lincoln

 

Görev süresi: 4 Mart 1861 - 15 Nisan 1865 / ABD’nin 16. başkanı olan Lincoln, Amerikan İç Savaşı’nda Konfedere Devletleri’ne karşı kazandığı zaferle köleliği sonlandırması nedeniyle ülke tarihinin en önemli simgelerinden biri haline geldi.

 

 

1865 yılında bir suikast sonucu yaşamını yitiren Abraham Lincoln, ülke tarihinin en sevilen başkanları arasında gösterilmektedir.

 

Theodore Roosevelt

 

Görev süresi: 14 Eylül 1901 - 4 Mart 1909 / Yasal boşluklar nedeniyle yeterince denetlenemeyen ticari kuruluşların yarattığı istismar ve gelir kaybının önüne geçen isim oldu.

 

Theodore Roosevelt

 

1902 yılında tüm ticaret kuruluşlarının defterlerini denetlemekle yükümlü bir Şirketler Dairesi kurulması adına hazırladığı yasa tasarısını kongreden geçirmeyi başararak bir milat yaratmıştı.

 

Harry S. Truman

 

Görev süresi: 12 Nisan 1945 - 20 Ocak 1953 / Truman, seçimle değil, Roosevelt’in başkanlığı sırasında ölmesi üzerine başkan yardımcısı olması sıfatıyla ABD başkanı olmuştu. 2. Dünya Savaşı’nın son dönemlerinde, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılması emrini veren başkan olarak hem ülke hem de dünya tarihine kara bir damga bıraktı.

 

John Fitzgerald Kennedy

 

Görev süresi: 20 Ocak 1961 - 22 Kasım 1963 / Kennedy, Küba Füze Krizi sırasında verdiği sağduyulu kararla ‘Nükleer Denemelerin Yasaklanması Antlaşması'nı SSCB ve Rusya ile imzalayarak dış politika alanındaki en büyük zaferini kazandı.

 

John Fitzgerald Kennedy

 

Siyahların üniversitelere girmesini sağlayarak eşitlik adına en önemli adımlardan birini atan Kennedy, 1963 yılında bir suikast sonucunda hayatını kaybetti.

 

Richard Nixon

 

Görev süresi: 20 Ocak 1969 - 9 Ağustos 1974 / Nixon’ı unutulmazlar arasına sokan ‘Watergate’ skandalı olmuştur.

 

Richard Nixon

 

Nixon yandaşları tarafından seçilen 5 kişinin Demokrat Parti binasında gizlice dinleme yaptıklarının ortaya çıkmasıyla başlayan skandal, FBI’ın soruşturmasının başkan tarafından engellendiğinin ortaya çıkmasıyla ayyuka çıkmış Nixon her şeyi itiraf ederek istifa yolunu seçmişti.

 

Ronald Reagan

 

Görev süresi: 20 Ocak 1981 - 20 Ocak 1989 / Reagan'ın ikinci görev döneminde meydana gelen İran rehine krizi çözmesi, akabinde bir suikast girişiminden kurtulması Hollywood imajını daha da pekiştirmişti.

 

Ronald Reagan

 

Silahlanma bütçesini ABD tarihinin en yüksek düzeyine çıkarması, uzayda silahlanmaya ayırdığı bütçe unutulmadı. Reagan, barış yanlısı olmayan hamleleriyle belleklerdeki yerini aldı.

 

Geroge H. W. Bush

 

Görev süresi: 20 Ocak 1989 - 20 Ocak 1993 / CIA genel müdürlüğü, Reagan’ın başkan yardımcılığı gibi önemli görevlerin ardından başkanlığa seçilen Bush, 1990 yılında Saddam Hüseyin’in Kuveyt’i işgali üzerine ABD ordusunu harekete geçirerek Körfez Savaşı'nı başlatmıştı. 1 yıllık bu süreçte Irak ordusunu Kuveyt’ten çıkaran Bush, sonraki 12 yıl boyunca uygulanan ambargonun da mimarıydı.

 

William J. Clinton

 

Görev süresi: 20 Ocak 1993 - 20 Ocak 2001 / Clinton, Irkçılığa karşı tutumu, yoksul ailelerin çocuklarına ücretsiz bakım, silahlanma bütçesinin küçültülmesi gibi kararları takdir topladı. 1988'de Beyaz Saray’da stajyer olan Monica Lewinsky ile ilişkisini önce yalanladı, ardından itiraf etti. Senato tarafından yargılanan 2. başkan oldu ve aklanarak görevine devam etti.

 

George W. Bush

 

Görev süresi: 20 Ocak 2001 - 20 Ocak 2009 / George H. W. Bush’un oğlu olan George W. Bush, 11 eylül 2001 tarihinde 4 yolcu uçağının El Kaide tarafından kaçırılıp New York’taki Dünya Ticaret Merkezi, Pentagon binası ve Pennsylvania’ya düşmesi üzerine 7 Ekim'de Afganistan’a müdahale başlattı. 1 Mayıs 2003’te çatışmaların sona erdiğinin açıklandığı tarihe dek sayısız sivil hayatını kaybetti.

 

Barack Obama

 

Görev süresi: 20 Ocak 2009 - ikinci dönemine seçildi / Obama'nın,ilk siyahî başkan olması başlı başına bir öneme sahip. 2009’da kendisini iktidara taşıyan sosyal eşitlik, eşcinsel hakları,sağlık ve eğitim reformu gibi programları son seçimlerde onu yine iktidara taşıdı.

Ekonomik krizin adeta kökten sarstığı ülke, buhrana rağmen ona güvenini kaybetmedi.

 

 

  •  

 

 

 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR