USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

08 Şubat 2018 16:34

Zeki ve analitik rekabete hazır mısınız?

Veri analitiği ve yapay zeka sayesinde iş zekası çözümleri yepyeni bir anlam kazanarak dijital veri yığınlarının arasından kullanıcıya anlık, kişiselleştirilmiş, görselleştirilmiş ve kolay anlaşılır, rekabetçi iş sonuçları sunuyor.

Zeki ve analitik rekabete hazır mısınız?

Nuray Şuman / [email protected]

Bugün şirketler; dijital iş süreçleri ve sosyal ağ ortamları sayesinde müşterileri, tedarikçileri, iş süreçleri ve rakipleriyle ilgili her türlü bilgiye sahip. Ancak durağan veri hiçbir işe yaramadığı gibi sürekli depolama ve saklama maliyeti oluşmasına neden oluyor. Dijital iş süreçlerine geçen her şirketin bu verilerini anlamlı hale getirip sınıflandırıp işlemesi neredeyse zorunluluk haline geldi.

Hızlı ve rekabetçi iş dünyası karmaşık iş süreçlerinin yönetilmesini ve şirketlerin geleceğini ilgilendiren nihai raporların elde edilmesini zorlaştırıyor. Veriler ancak doğru boyutlarda ve doğru yapılarda derlendiğinde, bilgi haline gelebiliyor. İhtiyaç duyulduğunda bu bilgilere kolayca erişilebilmeye ve bilgilerin yoruma çevrilebilmesine iş zekası çözümleri yardımcı oluyor. Dijital veri yığınları arasında kaybolmak üzere olan ve hızlı karar alıp hayata geçirme noktasında çevikliği yakalayamayan şirketler iş zekası çözümlerinin getirilerinden yararlanmak durumunda. İş zekası çözümleri, 'gün içinde elde edilen tüm veri ve bilgilerin basitleştirilerek yönetici ve karar vericilere özet raporlar halinde sunulmasını sağlayan bir çeşit akıllı uygulamalardır' diyebiliriz. Üstelik veri görselleştirme gibi araçlar sayesinde de hızlı karar vermeye yarayacak net ve sade bilgiler elde edilebiliyor. Görsel arayüzler, ileri analitiği iş kullanıcıları için daha erişilebilir yapıyor.

İş zekası aynı zamanda sosyal ortamlarda oluşan büyük veri analizinde de kritik öneme sahip. Sosyal medya veri analizi sayesinde müşteri, şirket, marka, tedarikçiler, iş ortakları vb. ekosisteminin takibi ve iyileştirmesi iş zekası çözümleri sayesinde olanaklı hale geliyor. 

Veri analitiği şirketleri iş zekasına doğru ve hızlı bir şekilde götüren çözümlerin başında geliyor. Veri analitiği ve iş zekası, bir şirketin milyonlarca müşterisinin datasını yönetmesini, segmente etmesini, odak müşteri grubuna yönelik pazarlama aktiviteleri geliştirmesini, hatta onlarla ilgili tek bir tuşa basarak raporlama yapmasını sağlayabiliyor. Şirketlerin tüm tedarik zincirindeki oyuncuları etkin yönetmesi, mallarını ve siparişlerini anında izlemesi, bütçeleme ve muhasebe yöntemlerini standardize etmesi de yine iş zekası çözümleriyle mümkün. Bu çözümler sayesinde, bilgi hangi boyutta olursa olsun, yönetimi sağlıklı bir hal alıyor, işler daha hızlı ilerliyor. En önemlisi tüm paydaşlar işlerini daha verimli yapabiliyor. Bunun sonucunda da otomatikman kârlılık artıyor.

Veriyi kullanma sanatı, ileri analitik 

Dünyada başta Amazon olmak üzere Google, Yahoo gibi yeni nesil şirketlerin başarısının arkasında analitik ve iş zekası çözümleri yatıyor. Yanı sıra müşteriyle yıllardır birebir temas halinde bulunan şirketlerin de rekabet gücü elde etmek ve müşteri deneyimi için bu alana ciddi yatırımlar yaptığını gözlemliyoruz. 
Veri analitiğinde her geçen gün şirketlerin iş yapması zorlaşıyor çünkü veriye erişim kanalları ve veri çeşitliliği hızla çoğaldığı gibi aynı zamanda verinin hacmi de artıyor. Özellikle son dönemde IoT teknolojisinin de gelişimiyle gerçek zamanlı veri akışları için analitiğe olan talep çok hızlı artıyor. Dijital dünyada üretilen anlık, akan verilerin analizi büyük önem taşırken bunların faydaya dönüştürülmesi noktasında da iş zekası devreye giriyor. Akan veri, sosyal medya verileri, makine verilerine ileri analitik teknikleri uygulandığında iş birimleri çok daha hızlı bir şekilde iş sonucu üretebiliyor.

Veri analitiği ve iş zekası mevcut resmi vermesinin ötesinde olacağı ve geleceği de tahmin etmesi açısından kritik. 

Veri yığınları içinde pek çok olasılık hesapları üreterek tahminleme yapmak, öngörmek, gelecekte olabilecek gelişmeleri ya da riskleri görebilmek ileri analitik ve iş zekası çözümleriyle mümkün hale geldi. Örneğin mağaza ve marketler en çok ya da en az talep gören ürünleri ortaya çıkarıp stok durumlarını, lojistik yönetimlerini, insan kaynaklarını buna göre planlayabilir. Bu sonuçları satıcılar, çalışanlar, iş ortakları, lokasyonlar vb. bazında da elde edip yeni bir üretim ve satış stratejisi geliştirebilir. Söz konusu bakış açıları hemen her sektöre uygulanabilir. 

Öte yandan veri analitiği ve iş zekası çözümleri yalnızca üst yönetimin değil tüm iş birimlerinin gözbebeği haline gelmiş durumda çünkü şirketler analitikleri tüm alanlardaki karar verme sürecinin bir parçası yapmak istiyor. Pazarlama, satış, üretim, finans ve insan kaynakları gibi iş birimleri için de mevcudu ve geleceği öngörmek kritik hale geldi. 

Müşteri davranışı tahminleme ön planda

İleri analitik ve iş zekası nihayetinde müşteri DNA’sını kavramak konusunda şirketlere özel bir hizmet sunuyor. Dijital ve sosyal medya kanalları, sensörler, makine verileri, finansal veriler gibi pek çok noktadan gelen müşteri verileri onların ne satın aldığı, ne yediği, ne yiyip içtiği, hangi mekanlara gittiğinden çok ne satın alabileceği, nerelere gidebileceği, nelerden vazgeçebileceği gibi verileri çok daha değerli hale geliyor. Müşteri deneyimine önem veren rekabetçi şirketler için müşteri davranışlarının tahmin edilmesi ve buna göre pazarlama ve satış politikaları oluşturulması ana faaliyet alanlarını oluşturuyor. 

Yanı sıra veri analitiği ve iş zekası çözümleri müşteri bağlılığını, müşteri kaybını, riskli müşterileri, müşteri sıkıntı ve şikayetlerini, hangi kanalları tercih ettiklerini ve edeceklerini, mevcut ve gelecekteki tüketim alışkanlıklarını, harcama kalemlerini, ilgi alanlarını vb.  lokasyon, mağaza, çalışan vb. bazında sonuçlar halinde şirketlere sunabiliyor. 

 

EN ÇOK OKUNANLAR