USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Ocak 2021 11:56

Süha Taşpolatoğlu: İleri teknolojiler, iş süreçlerine entegre ediliyor

Platin Global 100 Endeksi 'İlaç Sektörü' birincisi Abdi İbrahim'in CEO'su Süha Taşpolatoğlu dijitalleşmedeki yeni yol haritasını Platin'e açıkladı. Taşpolatoğlu "2021’de üretim tesislerimizde teknolojik ve dijital iyileştirmeler yaparak standartlarımızı daha da yukarıya çekme hedefiyle çalışacağız" dedi.

Süha Taşpolatoğlu: İleri teknolojiler, iş süreçlerine entegre ediliyor

2019 yılında Abdi İbrahim’in önceliği; istihdam yaratmak, yatırımlarımızı devam ettirmek, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda büyümeyi sürdürmek oldu. Bu hedefimizi, mevcut ilaçlarımızın satışını artırarak ve pazara yeni ürünler sunarak gerçekleştirdik. 2019’da konsolide ciromuz 3.6 milyar TL oldu. 2020 konsolide ciromuzun 4.2 milyar TL olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. 2020’ye pazar payımızı kuvvetlendirmek, 18 yıldır devam eden liderliğimizi güçlendirmek, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarımızı hızlandırmak ve sürdürülebilirlik alanındaki projelerimizi hayata geçirmek hedefleriyle başladık. Mart 2020’de gündemimize giren pandemiyle en önemli önceliğimizi; çalışanlarımızın sağlığıyla ilgili tüm ilave tedbirleri alarak, halkımızın ilaca erişiminin sürekliliğini sağlamak olarak belirledik. Ülkemizde ilk vakaların görülmesinin hemen ardından Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19’un tedavi protokolünde birincil tedavi olarak yer alan klorokin fosfat etken maddeli ilacın hammaddesini Hindistan ve Çin’den olağanüstü şartlarda temin ederek ilacın üretimini gerçekleştirdik. 1.6 milyon tableti, Sağlık Bakanlığı’na, 250 bin tableti de fabrikalarımızın bulunduğu Cezayir ve Kazakistan’a bağışladık. Sektörümüzün oyuncularından Novelfarma’nın geliştirdiği, Covid-19 tedavi protokolüne giren Favipiravir etken maddeli ilacın teknoloji transferini 1 hafta gibi bir sürede tamamlayarak ilacı hızla ürettik, hâlâ da ihtiyaçlar doğrultusunda üretmeye devam ediyoruz. Sektörümüz ve ülkemiz adına da önemli bir fırsatı değerlendirerek bir ilki gerçekleştirdik. İsviçre’nin önde gelen biyoteknolojik ilaç şirketlerinden OM Pharma’yı İsviçreli bir ortak girişim grubu ile satın aldık. Pandemi ortamına rağmen Esenyurt Üretim Tesisleri’ndeki planlı yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ATILIMLARI HIZLANDI

2020’nin ilk yarısında üretim alanlarımızda yenilenebilir enerji kullanımı uygulamasını başlattık. Yine 2020’nin başında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi girişimi olan CEO Water Mandate’a imza atan ilk Türk ilaç şirketi olduk. Türkiye’de ilaç sektöründe yine bir ilke imza atarak, Bilim Temelli Hedefler Girişimi (Science Based Targets) imzacısı olduk. 2020 CDP raporlamasına dahil olarak dünyanın en büyük çevre verisine sahip CDP’nin Biyoteknoloji & İlaç sektörü iklim değişikliği kategorisinde, sektörümüzün global örneklerinin tamamının üzerinde olan B- notunu aldık. 2030 yılına kadar sıfır karbon ayak izi hedefimiz doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarını  kademeli olarak, tedarik ve lojistik sürecinden hammadde alımına, pazarlama ve satış aşamasından son tüketiciye kadar tüm yolculukta uygulamayı planlıyoruz.

 

EN ÇOK OKUNANLAR