USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

05 Ekim 2020 11:05

İhracatın finansmanı Türk Eximbank'tan

İhracatın desteklenmesine yönelik politikalarda özel bir öneme sahip olan Türk Eximbank, ihracatçı şirketlerin en dinamik destekçilerinden biri. Aktif büyüklük açısından Türkiye’nin en büyük 9’uncu bankası olan Türk Eximbank, hazır giyim ve tekstil alanında ihracatçılar için en uygun oranlarda sunduğu kredi programlarıyla da ticaretin geliştirilmesinde en önemli rollerden birini üstleniyor

İhracatın finansmanı Türk Eximbank'tan

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

Kuruluşundan bu yana, KOBİ’ler başta olmak üzere ihracatçıların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda farklı kredi uygulamalarıyla kaynak aktarımını artıran; faiz, vade, firma limiti düzenlemeleriyle daha uygun koşullar sunan Türk Eximbank, bugün 20 şubeye ulaşan ağıyla ihracatçılara sunduğu hizmeti daha da ulaşılabilir bir konuma getirmesiyle de dikkat çekiyor. “Kalkınma ve yatırım bankaları grubunda aktif büyüklükte ilk sırada yer alan bankamız, ihracatı 1 milyar doların üzerinde olan neredeyse her ilde bulunuyor” diyen Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, önümüzdeki dönemde de ihracat iklimini desteklemeye devam edecekleri aktarıyor.

• Türk Eximbank olarak ihracat kredileri açısından şirketlere, 2019 yılında ve 2020 yılı sekiz aylık döneminde ne kadarlık bir finansman sağladınız?

Türk Eximbank olarak ihracatçılarımıza 2019 yılında 26.7 milyar doları kredi ve 17.4 milyar doları sigorta olmak üzere toplam 44.1 milyar dolar destek sağladık. 2020 Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre sağladığımız finansmanı yüzde 6 oranında artırarak 30.4 milyar dolara taşıdık. Kredi desteğimiz de yüzde 13 artışla 20 milyar dolara ulaştı. Pandemi nedeniyle daralan küresel ticaretin firmalarımızı etkilememesi için, 180’in üzerinde ülkede geri ödememe riskine karşı sigorta kapsamına aldığımız Türkiye’den ürün alan ithalatçı sayısını azaltmayarak, ihracatçılarımızın gerçekleştirdiği 10.4 milyar dolar sevkiyatı sigortaladık. 

• Covid-19 pandemisiyle beraber tarafınıza yapılan kredi taleplerinde artış yaşandı mı? 

Türk Eximbank olarak Covid-19 salgınının ihracatçılarımıza olan ekonomik etkilerinin azaltılması amacıyla sürecin en başından bu yana ihracatçılarımızın yanında olduk. Kredilerimizi bir önceki yılın ilk sekiz ayına göre yüzde 13 oranında artırdık. Aynı dönemde orta ve uzun vadeli kredilerimizde de yüzde 336 oranında artış yaşandı. Orta uzun vadeli kredilerin payı yüzde 30’a yükseldi. Sigorta ürünümüz ile ithalatçıların ödememe riskini üstlenerek ihracat için güvenli bir ortam oluşturduk. İlk defa Merkez Bankası’nın kaynak oluşturmasıyla 1 yıl vadeli olarak TL Reeskont Kredisini 20 Mart-7 Ağustos tarihleri arasında tüm ihracatçılarımızın kullanımına sunduk. 7 Ağustos ve sonrasında ise KOBİ’lerimize kullandırmaya devam ediyoruz. Türk Eximbank ile KGF arasında yapılan iş birliği ile TL Reeskont Kredisi de KGF teminatıyla kullandırılmaya devam ediyor. 20 Mart-7 Ağustos aralığında Stok Finansman Destek Paketi'ni devreye aldık. 

• Banka olarak hazır giyim ve tekstil sektörüne ocak-ağustos döneminde toplamda ne kadarlık destek sağladınız? 

Türk Eximbank olarak hazır giyim ve tekstil sektörüne 2019 yılının sekiz aylık döneminde 2.7 milyar dolar kredi ve 1.5 milyar dolar alacak sigortası olmak üzere toplam 4.2 milyar dolar tutarında destek sağladık. 2020 yılının aynı döneminde ise 2.7 milyar doları kredi ve 1.1 milyar doları alacak sigortası olmak üzere toplam 3.8 milyar dolarlık bir desteğimiz söz konusu.  

• İhracatçı hazır giyim ve tekstil şirketleri için hangi programları uyguluyorsunuz?

Hazır giyim ve tekstil ihracatçılarına kısa, orta-uzun vadeli tüm kredi programlarımızı sevk öncesi ve sevk sonrası seçeneklerle uygulayabiliyoruz. Ayrıca Yurtdışı ve Yurtiçi Alacak Sigortası ile sigortalılarımızın vadeli alacaklarının tahsilat riskini ortadan kaldırıyoruz. Bunların dışında, bankamızın belirli dönemlerde yurt dışından temin ettiği uygun maliyetli kaynaklar (Dünya Bankası, CEB, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası vb.) tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımızın işletme sermayesi ve yatırım kredilerini piyasa koşullarının çok altında maliyetlerle karşılayabiliyor.

• Sağlamış olduğunuz ihracat kredi sigortası, ihracatçı şirketlere ne gibi faydalar sunuyor?

Bu program Türk Eximbank’ta ilk olarak 1989 yılında uygulamaya başlandı. Başka bir ifadeyle Türk Eximbank, 21 yıldır ihracatçılarımızın yurt dışından doğan alacaklarını ticari ve politik risklere karşı güvence altına alıyor. Böylelikle ihracatçılarımız, yeni pazarlara ihracat yaparken karşı tarafın ödememe riskini paylaşarak yaptıkları ihracatı artırıyor. Tabii ki sigortanın bir de danışmanlık tarafı var. İhracatçılarımızın alıcılarını incelediğimiz için müşteri portföylerinin kalitesini iyileştirmelerine de destek oluyoruz. Burada sigortayla ilgili altını çizmek istediğim bir diğer nokta ise sigorta poliçemizin teminat olarak gösterilmesi ile ticari bankalardan ve bankamızdan ihracat kredisi temini sağlanabilmesi.

EN ÇOK OKUNANLAR