USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

21 Nisan 2022 16:21

İDÇ kurumsal büyüme adımlarıyla ülke kalkınmasına da katkı sağlamayı hedefliyor

Çelikhane tesislerini iki kat büyütmek için 2021'de yeni bir yatırıma başlayan İDÇ, ham çelik üretimindeki payını yüzde 3,5'ten yüzde 7'ye çıkararak dünya çelik üretiminde Türkiye'nin daha üst sıralarda olmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. İDÇ, kaliteli ve yüksek katma değerli profil üretimiyle bir marka haline gelmeyi de hedefliyor

İDÇ kurumsal büyüme adımlarıyla ülke kalkınmasına da katkı sağlamayı hedefliyor

İzmir Demir Çelik (İDÇ), inşaat demiri üretmek amacıyla başlayan ve yarım asra yaklaşan faaliyet yolculuğunda nervürlü inşaat çeliği ve profil üretimiyle portföyünü genişletti. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında bulunan ve pay senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören İDÇ, Türkiye'nin önde gelen, ark ocağı ile üretim yapan firmaları arasında yer alıyor.

İDÇ, küresel pazarda paydaşları için yarattığı değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyarak, rekabet gücü ile tercih edilen, güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı bir dünya şirketi olmayı hedefliyor.

İDÇ'ye bağlı grup şirketleri arasında yer alan İzdemir Enerji, Dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden biri olarak kabul edilen Yeşil Elma Çevre Ödülü'nü aldı. Hareketli elektrotlu elektrostatik filtre sistemiyle toz emisyon değerini dünya limitlerinin altına çekme konusundaki başarısıyla bu ödülü almaya hak kazanan İzdemir Enerji, Türkiye'de sanayi dalında bu ödülü alan ilk kurum.

Girişimci yapısı, akılcı stratejileri, kapsayıcılık ve çeşitliliğe verdiği önem, inovatif ve sürdürülebilir iş modelleri, teknolojiye ve insan kaynaklarına yaptığı yatırımlarla faaliyette bulunduğu her alana kalıcı değerler katmak amacıyla çalışmalarını sürdüren İDÇ'nin İcra Kurulu Üyesi ve İzdemir Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Selin Şahin anlatıyor

TÜRKİYE'NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU ARASINDA

> İDÇ'nin şirket profilinden ve sektörel konumundan bahseder misiniz?

İzmir Demir Çelik (İDÇ) 1975 yılında inşaat demiri üretmek amacıyla Aliağa ağır sanayi bölgesinde kurulmuş ve 1983'te haddehane tesislerini, 1987 yılında ise çelikhanesini işletmeye alarak 47 yıldır sektörde İDÇ markası ile üretimini sürdürmektedir.

2013 yılında ürün yelpazesini genişletmek amacı ile Simens / Primetals Technologies firması tarafından dizayn edilen yıllık 400 bin ton kapasiteli profil haddesini devreye alarak üretime geçmiştir. Profil haddehanesi projesi, İDÇ tarihinde, Foça Fabrikası'nın kurulması ve çelikhanenin kurulmasından sonraki en büyük proje olup, amacımız profil üretiminde İDÇ'yi marka haline getirmektir.

İDÇ, İzmir Aliağa tesislerinde 500 bin metrekare bir alanda yıllık 1.5 milyon ton sıvı çelik ve 1 milyon ton nervürlü inşaat demiri üretimini sürdürmektedir. Nervürlü İnşaat çeliği ve profil üretiminde faaliyet gösteren ve yurt dışına ihracatı bulunan; ülke yatırımına, istihdamına, vergi ve yüksek ihracatına olan katkılarımızla sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yaparak paydaşlarımızın beklentilerini en üst düzeyde karşılayan ve tercih edilen bir şirketiz.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) belirlemelerine göre, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi kuruluşu arasında yer almakta olan İDÇ ülkemizin önde gelen, ark ocağı ile üretim yapan firmalarından birisidir.

ÇEVRECİ YAKLAŞIMI ÖDÜLLE TESCİLLENDİ

> Çevre ve Ar-Ge yaklaşımınız ile enerji yatırımı projelerinizi aktarır mısınız?

2014'te hizmete giren 370 MWe gücündeki İzdemir Enerji Elektrik Üretim, Türkiye'de ve uluslararası alanda geçerli teknik ve çevre standartlarına uygun olarak en son teknoloji ile kurulmuş bir santral olarak faaliyetini sürdürmektedir. Kullanılacak DeNOx ve baca gazı kükürt arıtma teknolojileri ve elektrostatik toz çökeltme filtreleri ile bu düşük emisyon değerleri garanti edilmektedir. Sürdürülebilir kalkınma ilkesi uyarınca çevre ve insan sağlık ve güvenliğinin azami olarak korunması prensibiyle işletilen İzdemir Enerji Santralı, Türkiye'de gelişmiş ve güvenilir teknolojisiyle örnek bir enerji yatırımı olmuştur. İzdemir Enerji, İngiltere'nin en prestijli çevre organizasyonu olan The Green Apple Organisation'ın düzenlediği 'Yeşil Elma Çevre Ödülü'nü kazandı. Bana göre bunun anlamı, İzdemir'in ve doğal olarak şirket vizyonumuzun Ar-Ge'ye verdiği önemin yalnızca maddi kazançtan ibaret olmadığı, çevreye saygılı bir tesis yaratma noktasına kadar geniş kapsamda olduğudur.

ÇELİK KULLANIMI İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE ARTIYOR

> Gerek global gerekse ulusal ölçeklerde çelik üretimi hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz?

Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2022 yılı Ocak ayı üretim istatistiklerine göre, dünya ham çelik üretimi 155 milyon ton oldu.

2022 yılının Ocak ayında, Çin'in ham çelik üretimi birinci sıradaki yerini 81.7 milyon ton üretim ile korurken, ikinci sırada yer alan Hindistan'ın ham çelik üretimi 10.8 milyon ton, üçüncü sırada bulunan Japonya'nın ham çelik üretimi ise 7.8 milyon ton olarak gerçekleşti.

Türkiye, küresel çelik pazarında da çok önemli bir oyuncu. Küresel salgın gibi bir handikapa rağmen, çelik üretimi kesintisiz olarak devam etti. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin (TÇÜD) açıkladığı verilere göre, 2022 yılı ocak ayı baz alındığında üretim, tüketim ve dış ticaret kalemlerinde Türkiye, dünya ham çelik üretimi sıralamasında 7. sırada yer aldı. Gerek sektördeki yatırımları gerekse daha nitelikli ve katma değeri yüksek ürünler ve çeşitliliğiyle ülkemizin üretimde ve ihracatta çok daha yüksek seviyelere ulaşacağına inanıyorum. AB'nin çelik ihracatı açısından ise Türkiye'nin en büyük pazar olduğu görülmektedir

Ege İhracatçı Birliklerinden derlenen verilere göre, Türkiye, 2020 yılında 12 milyar 675 milyon dolarlık çelik ihracatına imza attı. Türkiye genelinde son bir yıllık ihracata bakıldığında sektörel ihracat sıralamasında demir çelik sektörümüz lider konumuyla yüzde 73 artışla 36 milyar 639 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Böylece sektörümüzün Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 15 oldu. Avrupa ülkelerine olan demir çelik ihracatımız yüzde 61 arttı. Çelik ihracatında ilk sırada İspanya yer aldı, ocak-ağustos döneminde bu ülkeye ihracat 865 milyon dolara çıktı. Bu ülkeyi 830 milyon dolarla İsrail ve 757 milyon dolarla İtalya takip etti. Çelik endüstrisi hem ulusal hem de uluslararası düzeyde büyüyen çok büyük bir pazar. Projeksiyonlar, artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için çelik kullanımının önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir şekilde artacağını gösteriyor. Modern dünyada çeliğin kullanım alanlarına baktığımızda, küresel olarak üretilen toplam çeliğin yarısından fazlasının yapı ve altyapı sektörlerinin taleplerini karşıladığını görüyoruz.

HAM ÇELİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI İKİ KAT ARTACAK

> İDÇ'nin 2023 hedefleri ile orta ve uzun vadeli planları neler?

Dünya çelik üretimi sıralamasında 7. sırada bulunan ülkemizin daha üst seviyelerde olmasına katkı sağlamak amacı ile yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. 2021 yılında Kamu Aydınlatma Platformu'nda duyurduğumuz İDÇ çelikhane tesislerini yeni yatırımla iki kat büyütme kararı aldık. Yeni yatırımla İDÇ'nin mevcut ham çelik üretimindeki ortalama yüzde 3,5 olan payını yüzde 7' ye yükselterek sektördeki yerini güçlendirmeyi ve cirosunu artırmayı hedefledik. 47. yıldönümünü geride bırakan İDÇ'de, inşaat çeliğinin yanında yüksek katma değerli profil üretimine de gerekli önemi veriyoruz. 2013 yılında profil haddehanesini kurarken sadece profil üretmeyi hedeflemedik; amacımız, kaliteli profil üretmek ve profil üretiminde bir marka haline gelmekti. Bunu da başardığımızı düşünüyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR