USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

03 Ekim 2020 10:13

Dünden bugüne İstanbul'un moda haftası

Global moda haftaları takvimine giren Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul, 14 sezonu geride bırakırken ilk günden bu yana Türk tasarım ve tasarımcıların sesi oluyor. İşte başladığı günden bu yana gelişimini sürdüren Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul

Dünden bugüne İstanbul'un moda haftası

Dalida Özatay Erus / [email protected]

İstanbul’un, moda haftası ile tanışması 2009 yılına kadar uzanıyor. O tarihte bu etkinlik, İstanbul Fashion Days olarak başlamış ve mekan olarak da Taşkışla’nın tarihi binası seçilmişti. 2009’un ağustos ayında gerçekleşen bu etkinlik, katılan herkesi heyecanlandırdı. Taşkışla’nın mimari yapısı ve geniş bahçesi tüm modaseverleri ağırladı. Etkinlik bu isimle, yılda 2 kez olmak üzere 4 yıla yakın bu kez İstanbul'un farklı noktalarında gerçekleşerek devam etti.

MART 2013

Moda Tasarımcıları Derneği ve İTKİB’in ortak çabasıyla oluşturulan İstanbul Fashion Days, Mart 2013 sezonundan itibaren bu kez arkasına Mercedes-Benz markasını alarak hem Türk tasarımcıları global ölçekte tanıtmak hem de İstanbul'un sahip olduğu kültürel zenginliğini yansıtacak bir yaklaşımla Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul olarak yoluna devam etti. Mart 2013'teki moda haftası, İstanbul'u dünyanın alternatif moda başkentlerinden biri olarak konumlandırmak hedefiyle, dünyanın en önemli moda ve etkinlik ajansı olan IMG ile yapılan iş birliği doğrultusunda gerçekleşti. 

İSTANBUL, ULUSLARARASI MODA TAKVİMİNE GİRDİ

İlk etapta Istanbul Fashion Days ismi ile gerçekleşen moda günleri, Istanbul Fashion Week ismi ile düzenlenmeye başlamıştı. Ancak Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul ile etkinlik, uluslararası moda takviminde yer alan global bir etkinliğe dönüştü ve o günden bugüne, kesintisiz biçimde devam ederek 14 sezonu geride bıraktı. 

GLOBAL MARKALAR KATILDI

MBFWI kapsamında, yalnızca Türk tasarımcılar ve tasarımcı markaları değil, misafir uluslararası markalar da koleksiyonlarını sergileme fırsatı buldu. Etkinlik; defile ve sunumlar dışında film gösterimleri, trend seminerleri, atölye çalışmaları ve panellerle her sezon modanın her alanına dokunan bir takvimin parçasına dönüştü. 

200 BİNİN ÜZERİNDE DAVETLİ

Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’da bugüne kadar 150’den fazla marka ve tasarımcı yer aldı. Moda tasarımcıları, koleksiyonlarını 400’e yakın defile ile 200 binden fazla davetli eşliğinde moda  endüstrisine sergileme fırsatı yakaldı.

MODA BASINI TAKİPTE

MBFWI, başlangıcından bu yana moda endüstrisinin önde gelen uluslararası yayınları temsilen 200’ün üzerinde basın mensubunu, İstanbul’da ağırladı. Etkinlik, Türk basınında 8 binin üzerinde, uluslararası basında ise 100’ün üzerinde yazılı habere konu oldu. Uluslararası online mecralarda ise MBFWI’ye ilişkin haberler, 5 milyondan fazla erişime ulaştı. 

MODANIN İKONİK İSİMLERİ 

Yvan Rodic, Adam Katz, Alexandre Gaudin, Anastasia Fedoseeva gibi sokak fotoğrafçılığının öncü isimleri, İstanbul'daki moda haftalarına katılarak sokak modasının nabzını tuttu. 2016’da yaşamını yitiren moda endüstrisinin ikonik isimlerinden Vogue Italia Genel Yayın Yönetmeni Franca Sozzani, Mart 2014’te MBFWI için Türkiye’ye geldi. 

THE CORE ISTANBUL

MBFWI kapsamında etkinliğin ticari kısmını oluşturan The Core Istanbul, moda haftalarının başladığı 2013 yılından bu yana etkinliğin önemli bir parçasını oluşturuyor. Hem bir showroom hem de yaratıcı bir platform konumundaki The Core, Türk ve uluslararası satın alma sorumlularını, genç moda girişimcilerini ve moda basınını bir çatı altında buluşturmayı amaç edindi. Saks Fifth Avenue, Debenhams, Harvey Nichols, La Rinascente, Galeries Lafayette, Printemps, Liberty London, RainbowWave gibi dünyanın prestijli zincir mağaza ve showroom’larını temsilen 50’den fazla ülkeden satın alma sorumluları, The Core Istanbul’u ziyaret ederek Türk tasarımcıların ve tasarımcı markalarının koleksiyonlarını keşfetme imkanı buldu.

VE MBFWI,15’İNCİ SEZONA HAZIR

Yaşanan pandemi nedeni ile bahar sezonunda gerçekleşecek dünya moda haftalarında iptaller yaşandıktan sonra kış sezonu için moda dünyası hızlı bir aksiyon alarak moda haftalarını dijital platformlara taşıdı. Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul da 15’inci sezonunda dijital olarak modaseverlerle buluşuyor. Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) desteği ile 12-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek MBFWI’nın defile çekimleri, Galataport İstanbul ve Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde 17-27 Ağustos tarihleri arasında tamamlandı. Dijital moda haftası www.mbfwistanbul.com adresinde konumlandırılacak olan sanal etkinlik alanından takip edilebilecek.

SOSYAL MEDYADA ETKİLEŞİM

Instagram’da her sezon 1 milyonun üzerinde etkileşim elde ederken; Gala Gonzales, Beatrice Gutu, Maja Malner, Carlotta Rubaltelli gibi influencer’lar MBFWI’ye katılarak Türk tasarımcıları sosyal medya hesapları aracılığıyla global bir platforma taşıdılar. 

SPONSORLUKLAR

Mart 2013’ten bu yana kesintisiz devam eden isim sponsorluğu ile Mercedes-Benz olmak üzere; DHL, Mac Cosmetics, Swarovski, Maybelline, Bioderma, Red Bull, Coca-Cola, American Express, Sunglass Hut, S. Pellegrino, Procter&Gamble, Nike, Lenzing gibi global ölçekte alanlarında öncü markalar, MBFWI'nın sponsorları arasında yer aldı. 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR