USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

14 Kasım 2020 02:15

Bir yoğun bakım hemşiresinin güncesi: Handegül Kandemir

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Hemşiresi Handegül Kandemir "Hemşirelik mesleğimizin kurucusu kabul edilen Florence Nightingale demiş ki: "Tanrının en değerli armağanı olan hayat, çok defa hemşirenin ellerine terk edilmiştir. Yaşam, en değerli ve tek seferlik bir hediyedir. Amacımız, bu hediyenin sahibinde mümkün olduğu kadar kalmasını sağlamak" dedi.

Bir yoğun bakım hemşiresinin güncesi: Handegül Kandemir

3 yılı çocuk yoğun bakım hemşireliği olmak üzere, 5.5 yıllık meslek deneyimim var. Dünyanın en zor bir o kadar da en güzel mesleğini çok severek ve gururla yapıyorum. Mesleğim, mesleki bilgi ve tecrübe kazandırmanın yanı sıra hayatıma yön verecek pek çok konuda gelişmemi de sağlıyor. 

Çocuk hastaların hayatına dokunmanın mutluluğu karşısında, yoğun bir mesai gününden sonra kıyafetlerini değiştiremeyecek kadar yorgun olmanın, uykuya hasret bir gece geçirmenin, gergin ve stresli anların çok bir önemi kalmıyor. Yaşatmayı başardığımız her bir gün, yaşadığımız yorgunluk ve yıpratıcı sürecin tek ilacıdır. 

“BAŞARILI BİR SONUÇ; DOĞRU TEDAVİ, BAKIM VE İNANMIŞ BİR EKİP GEREKTİRİR”

Bazen verdiğimiz emeklerin hastamızdaki dönüşü hemen olmayabilir. Önemli olan inatla ve inanarak, olumsuz duygulara kapılmadan, güven vererek, mücadelemize mümkün olduğu kadar çocuklarımızı ve ebeveynlerini katarak mesafe katetmektir. Bazı günler bir adım geri gitsek de bir sonraki gün iki adım ileri gitmek tek amacımız oluyor. Biliyoruz ki, kritik bir çocuk hastanın tedavi sürecinde her türlü ihtimal olabilir. Ancak önemli olan, umutla son ana kadar mücadeleyi sürdürebilmekdir. Başarılı bir sonuç, doğru tedavi ve bakımla birlikte, inanmış bir ekip gerektirir. 

İnsana ait her duygu, düşünce, eylem ve eylemsizliğe sağduyu ile yaklaşıp, her durumda empati yapıp meseleleri olumlu bir şekilde sonuçlandırabilmeyi gerektirir. Solunum cihazına bağlı bir çocuğa davranışınız, kanser tedavisi gören bir çocuğa davranışınız, acılı aileye yaklaşımınız, bir trafik kazası, yüksekten düşme veya farklı bir sebeple acı çeken bir hastaya yaklaşımınız işini severek yapan bir yoğun bakım hemşiresinin farkını ortaya koyar. 

YOĞUN BAKIM VE ZAMAN YÖNETİMİ

Çocuk yoğun bakımda zaman yönetimi, iş planlaması çok önemlidir. Yüzlerce ekipman, malzeme, cihaz, ilaç çeşitleri var ve bunların her birine tam hakimiyet gerekir. Hangi durumlarda kullanıldığını kavrama, doğru kullanabilmek, kriz durumlarında alternatif çözümler üretebilmek, anlık değişimlere doğru yaklaşabilmek, hastadaki  olumlu ya da olumsuz değişimleri hızlıca farkedebilmek, erken müdahale edebilmek iyi bir yoğun bakım hemşiresinin olmazsa olmazlarındandır. 

BİR ANI 

Unutamayacağım onlarca anı biriktirdim. Beni en çok meşgul eden anım; çocuk esirgeme kurumundan tedavi için gelen 2 yaşında bir çocuğa koruyucu anne olmaya karar vermiş olmamdı. Çocuk yoğun bakım ünitesindeki ilk günlerinde çok mutsuz bir çocuktu ve yanına her yaklaştığımızda uyuyor numarası yapıp, nevresimin altına saklanıyordu. Zamanla ekipteki hemşire arkadaşlarımızın sıcak yaklaşımlarıyla korkusunu atmaya ve bize gülmeye başladı. Mutlu ve iletişime açık bir çocuk haline geldi. Mesaime her gün heyecanla geliyordum. 1.5 ayın sonunda taburcu oldu. Endişem, tekrar eski mutsuz günlerine dönmesiydi. Bir süre çocuğun yaşadığı kuruma ulaşıp, koruyucu anne olmak istediğimi ilettim. Fakat çocuğu ailesi tekrar almıştı. Uzunca bir süre iyi olduğuna emin olmak için araştırmıştım. O artık ailesi ile ve mutluydu. O mutluysa, ben de mutluydum.

 

EN ÇOK OKUNANLAR