USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Borsa&Finans

12 Eylül 2023 14:14

Tüketicinin finansal asistanı olacak

Açık bankacılık uygulamaları için yatırımları son aşamaya gelen HangiKredi'nin hedefi veriyi odağına alarak bireysel ve ticari pazarda tüketicinin finansal asistanı olmak. CEO Oray Durmazoğlu, 2024 sonuna kadar bu hedefe ulaşmak istediklerini anlatıyor.

Tüketicinin finansal asistanı olacak

Ocak ayında HangiKredi'nin CEO'su Oray Durmazoğlu göreve gelişinin beşinci yılını tamamlayacak. ILAB Holding'in yatırımı olan şirket bu beş yıl içinde Durmazoğlu liderliğinde hem iş stratejisi hem de gelir anlamında önemli gelişmeler kaydetti. Durmazoğlu "Beş yılın sonunda net gelirimiz 200 kat büyüdü. Sadece geçen yıla göre net gelirimizin 3,5 kat büyüdüğünü söyleyebilirim" diyor. Şirketin bu hızlı büyüme grafiği sadece iş yaptığı alandaki liderliğinden ya da kredi piyasasındaki hareketlilikten gelmiyor elbette... Şirketin iş planının bankacılık sektöründe şu anda yaşanan dijital sıçrama ile doğru orantılı olarak kurgulanması da önemli bir etken. Önümüzdeki iki yılın stratejisini anlatan Durmazoğlu, "Tüketicilerin 'finansal asistanı' olmak istiyoruz" diyerek nihai hedeflerini netleştiriyor.

AÇIK BANKACILIK HİZMETLERİ GELİYOR

Açık bankacılık uygulamaları Durmazoğlu'nun hedefine ulaşmasında uygulayacağı stratejinin bel kemiğini oluşturuyor. Bu konuda iş planını yaptıklarını, modellemeyi tamamlayıp teknolojik alt yapının temelini oluşturduklarını söyleyen Durmazoğlu şu anda farklı teknoloji şirketleriyle çalıştıklarını ödeme, kart entegrasyonu, müşteri tanıma ve kara para aklama konularında yazılımların hazırlandığını anlatıyor. Regülasyon tarafında ise Durmazoğlu, "Merkez Bankası'nda istihbari aşamadayız. Önümüzdeki ay bu aşamanın tamamlanıp denetim sürecine geçileceğini tahmin ediyorum" diyor. Tüm bu çalışmalar yılsonuna kadar HangiKredi'nin açık bankacılık hizmetlerinin başlayabilmesi için yürütülüyor. HangiKredi lisanslar alındıktan sonra çok daha zengin bir hizmet ağı ile tüketicinin karşısında olacak. Açık bankacılıktaki hedef tüketicinin tüm banka hesaplarını görebileceği, data setlerinin kullanılarak kişiselleştirilmiş ürün (kredi, mevduat vs) tekliflerini alabileceği bir yapıya ulaşmak. Hatta bu yapının içine ChatGPT gibi entegrasyonların da eklenmesi üzerinde de çalışılıyor.

Durmazoğlu'nun hedefi olan 'finansal asistanlık' için önemli bir çalışma daha yapılıyor. Bugün HangiKredi, portöy yönetim ve yatırım şirketleriyle görüşerek bu alanda da iş birliği ve teknik uygulamaları sistemlerine entegre etmeyi amaçlıyor. Durmazoğlu "Amacımız gelişmiş veri analizleri ile tüm bankacılık ve yatırım ürünlerini çoklu banka platformu üzerinden tüketiciye sunmak" diyor.

KOBİLERE YENİ HİZMETLER GELİYOR

Bireyselde yaşanan bu yatırım rüzgarı HangiKredi'nin ikinci hedef kitlesi olan ticari tarafta da -özellikle KOBİ'ler- hızını kesmeden devam ediyor. Bu alanda hangikredikobi.com markasıyla ilerlediklerini söyleyen Durmazoğlu iki yıl içinde kredi teklifleri, POS hizmetleri, faktoring entegrasyonu, 10-50 arasında istihdam sağlayan KOBİ'lere bankaların maaş promosyonu, muhasebe, vergi, a-fatura çözümleri gibi konularda hizmet sunmayı amaçladıklarını söylüyor. Hatta e-ticaret siteleriyle anlaşarak KOBİ'lerin ofis malzemeleri konusunda bile hem finansman hem de seçenek olarak farklı çözümler sağlamak isteniyor. Önümüzdeki iki yıl içinde planlarını hayata geçirmek için çalıştıklarını söyleyen Durmazoğlu "KOBİ'lerin nakit akışını yönetebilecekleri bir yapı oluşturacağız" diyor.

Yatırımlar hızla devam ederken can alıcı nokta şu: Şirket bu yatırımları bağlı bulunduğu holdingden sermaye alarak yapmıyor. Karlılık yüksek olduğu için tüm bu dönüşümün maliyetini şirket kendi kaynaklarından karşılıyor. Durmazoğlu bu büyüme ve gelişme stratejisinin meyvelerini 2024'ün ilk yarısında almayı bekliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR