USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Zeynep  Arhon

YAZARLAR

3.08.2016 16:21:00

Kardaki izler

Sımon beck, yaklaşık 12 yıl önce başlattığı kar çizimleri ile adını tüm dünyaya duyurdu. Sımon beck’in çizimlerine baktığımda doğadan örnek aldığı iki unsur görüyorum. Birincisi herkesin farkında olduğu matematiksel form ve oranlar. İkincisi ise biraz daha kavramsal bir gözlem…

 

Sanat eseri ‘inovasyon’ olmadığı için sanatçının doğadan ilham alması ‘biyomimikri’ değil. Gaudi’nin ağaç şeklinde tasarladığı kilise kolonları, moda tasarımcılarının doğadaki formlara benzettiği kıyafetler... Tasarımda doğaya benzeyen formlar ile sık sık karşılaşmak mümkün. Bunları ‘biyomimikri örneği’ olarak kategorize etmesek de insanın doğaya duyduğu hayranlığı ifade ettikleri için seviyoruz.

 

KAR ÜZERİNDEKİ ÇİZİMLER MATEMATİKSEL ORANLARA SAHİP

 

Simon Beck’in Alp Dağları’nda, karın üzerinde yarattığı matematiksel çizimler nefes kesici. Sanatçı çizimleri oluşturmak için kar botlarını giyiyor ve yeni yağmış, yumuşak karın üzerine koşuyor. Çizimler oldukça geniş alanlara yayılıyor. Ortalama 100 metre eninde ve boyunda kareler içinde çalışıyor sanatçı. Her bir çizimin yaratımı yaklaşık 11 saat sürüyor ve Simon Beck bu süre için yaklaşık 18 kilometrelik mesafeyi koşuyor. Kar üzerinde yarattığı çizimlerin çoğu doğadaki matematiksel oranlara sahip.

 

ORIENTEERING HARİTACILIĞINA YÖNELDİ

 

Alex Bellos’un The Guardian’da yayınlanan makalesine göre bugün 58 yaşında olan Simon Beck, dünyanın en saygın eğitim kurumlarından olan Oxford Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi aldı. Fakat eğitimini tamamladıktan sonra kurumsal hayata adım atmak yerine ‘orienteering’ haritacılığı işini tercih etti. Bu iş sayesinde doğanın içinde zaman geçirerek hayatını kazanabildi. Yaklaşık 12 yıl önce başlattığı kar çizimleri ile adını tüm dünyada duyurdu.

 

MATEMATİKSEL FORMLARINI KUMDA DA OLUŞTURUYOR

 

Yine aynı makaleden aldığım bilgiye göre Simon Beck, her yıl Kuzey yarıkürede, çoğunluğu Alp Dağları’nda olmak üzere 30 civarında kar çizimi yapıyor. Yaklaşık 12 yıl önce sadece eğlenmek için başladığı aktivite artık mesleğine dönüşmüş durumda. Hatta sanatçı yeni bir mecraya da ‘adım atmış’ durumda. Son birkaç yıldır matematiksel formlarını kumda da oluşturuyor. Bu iş için neredeyse tüm gün kumda yürüyor. Simon Beck’in çizimlerine baktığımda doğadan örnek aldığı iki unsur görüyorum. Birincisi herkesin farkında olduğu matematiksel form ve oranlar. İkincisi ise biraz daha kavramsal bir gözlem. Simon Beck çizimlerini korumaya almak yerine onları yok olmaları için doğaya bırakıyor. Karlar eriyor, kumlar rüzgarda savruluyor. Sanatçının çizimlerini ‘ölümsüzleştirmek’ gibi bir kaygısı yok. Doğada da hiçbir şey ölümsüz değil. Benim için, kardaki ve kumdaki çizimler yok oluşun yaşamın parçası olduğunu ve insanın ölümsüzlük arayışının yaşamın işleyişine ters düştüğünü anlatıyor.

DİĞER YAZILARI