USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

2.12.2019 11:16:00

Lüksün geleceği

Kişiye özel üretim, deneyim ve servis beklentisi çok yükseleceğinden lüks pazarındaki markaların müşterilerine en biricik, en özel hizmet ve ürünleri sunabilmeleri gerekecek

Dijital medeniyetler çağında, teknolojinin duygularımız ve değerlerimizle birlikte tüm tercih, beğeni, deneyim ve isteklerimizi şekillendirdiği yeni dünyada, tabii ki her şeyde olduğu gibi ‘lüks’ kavramında da yeni anlamlandırmalara ihtiyaç var. 

Lüks olarak kabul ettiğimiz ve edeceğimiz ürün ve hizmetlerde dolayısı ile lüksün kullanıcılarında ve üreticilerinde, lüks hizmet, ürün, deneyim sunanlarda da büyük değişiklikler yaşanıyor, gelecekte daha da fazlası yaşanacak.

7 ÖNEMLİ TREND

1-Artık lüks dediğimizde sadece en pahalı, kaliteli ve farklı olanlar değil;  çekici, merak uyandıran, ilk-öncü-tek-en özellikleri nedeniyle ayrıcalıklı, ender olma hissini tatmin eden arzu  nesnelerini ve deneyimleri de kapsayan geniş bir yelpaze anlaşılacak.  
2-Lüks müşterisi dediğimizde ise dijital çağda doğan yeni nesil birey ve markaları da kapsam içine almamız gerekecek. Zengin tüketiciler bundan böyle asla ‘mutlak, potansiyel lüks müşterileri’ olarak görülemeyecek. Çünkü yeni zenginler en pahalı ve lüks marka ile en ucuzu, basiti bir arada karıştırıp kullanabiliyorlar. Bu eğilim, modern varlıklı tüketicilerin, geleneksel lüks markalar üzerinde kendi tarzlarını ifade etme baskısı oluşturmasına neden olacak. 
3-Son derece inovatif, çevik ve yeniçağın lüks tüketicilerinin beklentilerine hemen adapte olabilen genç lüks markalar lüks dünyasında da belirleyici rol oynamaya başlayacak.Çok zor değişen köklü, geleneksel markalar ve yapılar da ancak bu rüzgara ayak uydurabilirlerse ayakta kalabileceklerini, aksi takdirde yok olacaklarını çok net anlamaya başlayacaklar.  
4-Lüks firmaları, korunaklı kapsüllerinden dışarı çıkacak, daha önce akıllarına bile getiremeyecekleri iş birliklerine, birleşmelere, derin kültürel değişikliklere gitmek zorunda kalacaklar. Lüks markalar stratejik düşünebilen, yaratıcı genç beyinler sayesinde yeni iş modelleri, çok daha fazla teknoloji kullanan tasarımlar geliştirecekler. 
5-‘Kiralık ve ikinci el lüks’ pazarı büyüyecek. Aboneliklerle lüks kıyafetler, aksesuarlar, eşyalar vb. için kiralama, ikinci el trendi çığ gibi gelişecek, çeşitlenecek. 
6-Dünya minimalist ve tüketime-atığa karşı, çevresel sorunlara, ekonomiye vb. daha duyarlı bir yapıya doğru ilerleyecek. O yüzden ‘lüks’ tüketim fiziksel ürünlerden deneyime doğru kaymaya başlayacak. 
7-Lüks markaların e-ticaret, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, hologram, yapay zeka, robot, giyilebilir teknolojiler vb. uygulama ve kullanımları müthiş artacak. 
Ek olarak teknolojinin kendisinin de lüks, kişiye özel kategorileri oluşacak. 

MARKALAR ÖNE ÇIKMAK İÇİN HANGİ KONULARDA DAHA FARKLI STRATEJİLER GELİŞTİRMELİ?

Kişiye özel üretim, deneyim ve servis beklentisi çok yükseleceğinden lüks pazarındaki markaların müşterilerine en biricik, en özel hizmet ve ürünleri sunabilmeleri gerekecek. 
Bu durum markaları; müşterilerini neredeyse genlerine kadar tanımaya yönlendirecek. Yüksek seviyede, derinlikte veri kullanımına ve omni kanal yönetimi konusunda olağanüstü iyi ve becerikli olmaya zorlayacak. 

Kuşkusuz siber güvenlik ve gizlilik için müthiş yatırım yapmaları ön koşul olacak.

BU KONULARA DİKKAT

1-Lüks markalar, sürdürülebilirlik, ekolojik, etik vb. hassasiyetler artacağı için; bu konularda hem ürünleri hem de üretim, dağıtım, satış vb. tüm süreçleri konusunda en ufak açıklarının olmaması gereken kategoride ağır sorumluluk ve yükümlülükler taşıyacaklar. 
Bu alanlardaki yetkinliklerini ve inovasyonlarını çok geliştirmeleri gerekecek. 
2-Markaların kadın, erkek diye keskin ayırımlar yapmaları tarihe karışacak. Cinsiyet ayırımı puan kaybettirecek. Her iki cinse de uygun üretim gelişecek. 
3-Çok yakın gelecekte olmasa da gen teknolojileri ile genetiği oynanmış lüks canlı, bitki hatta insanlar dahi görebileceğiz. 
Kısacası yeniçağa ayak uydurmuş lüksün geleceği, oldukça parlak ve sanal gelecek…

DİĞER YAZILARI