USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

3.12.2018 14:19:00

Çünkü dijital medeniyetlerde dataconomy geçerli de ondan!

Geçen ay yazımı; “bütün dünyayı, tüm insanlığı etkileyecek, en az 15-20 yıl hiç durmaksızın sarsacak, yeni bir sıçrama, dolayısı ile türbülans çağının başındayız. gelecekte tabii ki çok risk, ancak ondan daha fazla da fırsat var. Başaranlardan olmak için nelere odaklanmamız gerektiğini gelecek ay anlatacağım” diye noktalamıştım. 15-20 yıl sonra başarı öyküleri anlatmak isteyenlerin yapması gerekenleri sıralamaya ‘önce devlet’ diye başlayalım hemen…

Devlet; sınırları belirli bir bölgedeki halkın ödediği vergilerle oluşan ortak bütçe ve kaynakları kullanarak, milletin ortak yararına çeşitli hizmetleri hem kısmen gerçekleştiren hem de gerçekleştirmesinin yoluna açan, kolaylaştıran tüzel yapıdır. Devletin temel görev ve sorumluluğu; milletini korumak, kollamak, temel ihtiyaçlarını (eğitim, sağlık, ulaşım, enerji, adalet vb.) sağlamak, sunmak, ama aslında ve en önemlisi; yapandan ziyade ‘kolaylaştırıcı (enabler)’ olmak ve faydalarını artırarak sürdürülebilir kılmaktır. Doğal olarak ‘başarılı bir gelecek’ için devletin önceliklendirmesi, kaynak dağılımına odaklanması ve yapması gerekenler hepimiz için çok önemlidir, belirleyicidir. Hatta hayatidir... 

TÜM KAYNAKLARIN ACİLEN YENİ BİR KURTULUŞ SAVAŞI RUHUYLA AKTARILMASI GEREKEN ALANLAR 

1-Dünya dijital medeniyetler çağına geçti, uzay çağına hazırlanıyor. Petrolün yerini hızla ‘data-veri' alıyor. Bu çok açıkça belli. Geleceğin güçlüleri ‘dijit üretebilen-işleyebilen-çoğaltabilen-yayabilen-değerlendirebilen ve uzaya gidebilenler’ olacak. O halde ‘dijitalleşme’ diye özetleyeceğimiz bilim, teknoloji konularında üstün yetkinliklerle donanmış, güçlü bir toplum olmak vizyon ve stratejisi, tartışmasız her alan için birinci, en acil öncelik olmalıdır.   

2-Bunun için eğitimde devrimsel reformlar ve ataklar yapılmalıdır. Tüm müfredat, araçlar, ortamlar; cesaretle dijital medeniyetler arasına girebilmek ve ‘dataconomy’ denen veri ekonomisinde üstünlük sağlamak için sıfırdan yapılandırılmalıdır.

3-Ar-Ge, inovasyon teşvikleri, vahaları ve teknoloji üretim merkezleri müthiş çevik politikalarla ve sınırsız artırılmalı ve desteklenmeli. Bu konularda ‘nitelikli insan çeken, barındıran ve sürekli arttıran bir mıknatıs’ haline gelinmesi kilit faktördür. 
4-Bunların olabilmesi için de insanların yaşamak, canla başla çalışmak için istek, heves duyduğu, kapsayıcı, hoş görülü ancak fevkalade disiplinli ve çalışkan bir topluma dönüşmemiz şarttır. Böyle olmanın neler gerektirdiğini burada uzun uzun listelemeye gerek yok, aslında her şey biliniyor. Şimdi ise artık cansiperane yapmak (action) zamanı!

5-Yenilenebilir enerji başta olmak üzere, enerji maliyetlerini misliyle düşürecek, çevreci politikalara, çözümlere, yatırımlara tüm öncelikler ve kolaylıklar koşulsuz tahsis edilmelidir.   

6-Elektriği ve interneti olmayan tek bir ev, iş yeri, kurum, ortam kalmamalı ve bedava olmalıdır. Bunlar artık temel insanlık ve vatandaşlık hakkıdır. 

7-Toprak korumak, askerler, ordular, silah vb. önemli, ancak bütünlüğü korumak ancak ‘siber güvenlik ve akıllı veri kullanımı’ ile mümkün olacak. Bu yüzden ‘siber çağ yetkinlikleriyle donanmış insan ve insansılar’ ekstra önemli hale gelmektedir. Milli güvenlik=Siber güvenlik dönemine geçtik. Yatırımlar buralara yönlendirilmelidir. 

8-Geleneksel ve modern tarımda kaybedilen mevziler ve güç; teknolojik tarımla, dikey çiftliklerle ve laboratuvar çiftçileri, biyo genetikçilerle geri alınmalıdır. Dikey çiftçilikte dünya markası olma fırsatımız hâlâ var. 

9-Ülkemize has bir ayrıcalık olan cennet gibi topraklarda, denizlerde; bacasız sanayi dediğimiz ‘turizm’; tüm yukarıdaki önemli yatırım ve hamleleri fonlamak için sonuna kadar inovasyonla, hizmet kalitesiyle, tertemiz, mis gibi bir ülke; keyifli, parlak beyinli, aydınlık yüzlü, iyi insanlarımız ile sonuna kadar kullanılmalı, büyütülmeli, yüceltilmelidir. 
Çünkü dijital medeniyetlerde, ‘dataconomy’ geçerli… Sizce?

DİĞER YAZILARI