USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.12.2020 03:27:00

Zilenyumlar yatırımın geleceğini tamamen değiştirecek

Yapılan araştırma ve analizlere göre 2030 ve sonrasında çalışma ve yaşam alışkanlıklarıyla dünyanın yeni düzenini Zilenyumlar şekillendirecek.

X’lerin başlattığı dijitalleşme koşusunda bayrağı müthiş çeviklikle kapan Y’ler;  Z, Alfa ve muhtemelen C Kuşağı (Covid’den türeyerek) diyeceğimiz kardeşleriyle bayrak değişimini akıllı telefonlarla, mobil, daima online, uzaktan erişimde sınır tanımayan, her şeyin dijitlerle ifade edilmesi gerektiği, tamamen dijital bambaşka bir formda ve tabii ki buluttaki müthiş veri törenleriyle yaptılar… Yazının başını ve devamını kavrayabilmeniz için, güncellenmiş kuşak tablosunu aşağıda paylaşıyorum. Ağırlıklı olarak www.pewresearch.org’un araştırmalarından yararlandım. 

* Zillenyumlar, Milenyum (Y) ve Z Kuşağı etkilerinde doğan geçiş nesli. Akıllı telefonlarla gerçekleşen büyük dönüşümünden etkilenen, yatırımların geleceğini şekillendirecek bugünün çocuklarını, gençlerini; geleceğin yatırımcılarını anlatıyor… 

ZİLENYUM KUŞAĞI NE DÜŞÜNÜYOR?

‘Genç yatırımcılar hangi alanlara yöneliyor?’ ‘Nasıl düşünüyorlar?’ Sorudaki ‘genç’ tanımlamasından ve ‘Zilenyumlar’dan ne anlıyoruz?' konusunda ortak bir anlayışımız olsun istiyorum. Çünkü; Zilenyum neslinin tüketim alışkanlık ve tercihleri sağlık, çevre, hümanizm, sürdürülebilirlik odaklı. 

Lükse, aşırı tüketime, üretime, sahip olmaya, sabit/yerleşik düzenlere, köle gibi çalışmaya, kısıtlara, sınırlara ve zorlamalara uzaklar.

Paylaşmaya, kolaylığa, daha yüksek kaliteye daima daha düşük fiyata erişmeye, hıza, faydaya, deneyime, veri analizlerine, iyi-özgür hissetmeye ihtiyaç duyuyorlar.

Sigara, alkol tüketimi, restorana gitme, et yeme, ev-araba vb. alma eğilimleri giderek düşüyor.  

Geleneksel bankadan ve alışveriş kanallarından hızla uzaklaşıyorlar. 

Oldukları yerde tüm ihtiyaçlarını mobil, giyilebilir cihazlar, AR/VR cihazlar yardımı ile gidermek istiyorlar. Buna seyahat, spor, eğlence ve duygusal ilişki dahil. 

YATIRIMLARINI NASIL YÖNLENDİRECEKLER?

Yapılan araştırma ve analizlere göre 2030 sonrasında Zilenyumlar; yaşamak, çalışmakla ilgili tüm tercih ve alışkanlıkları değişmiş olarak yatırımları belirleyen finansal güce erişecekler. Dünyanın yeni düzenini onlar şekillendirecekler. Zilenyum dediğimiz geçiş kuşağının yatırımlarını hangi alanlara yönlendireceğine bir göz atalım…

-Ekolojik, sosyal, toplumsal alanlara, sosyal girişimlere, kitlesel fonlama benzeri kanallara, 

-Yenilenebilir enerjiye, elektrikli/uçan/yüzen araçlara, paylaşım platformlarına, 

-Laboratuvar gıdalarına, dikey ve konvansiyonel tarıma, sağlık sektörüne, 

-Eğitime, teknolojinin her dalındaki icatlara, bilimsel araştırmalara, lise ve üniversitelerdeki ‘yatırım’ kulüplerine/projelere,

-Uzay çalışmalarına, uzayla ilgili her alana.

Robo-danışmanları ve yapay zekalı mobil yatırım, finans platformları aracılığı ile blockchain üzerinden, kripto paralarla yapacaklar… Ve inanıyorum onlarla #GelecekGüzelGelecek.

DİĞER YAZILARI