USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

2.06.2020 12:26:00

Yeni normal, eski anormal ve hızla eskiyen hayaller

Gıda, kozmetik ve tekstil firmaları medikal sektör firmaları ile birleşip bütünleşecek. Koronavirüs sonrasının yıldızı; yeni nesil 'medikal’ sektörler ve ilintili alanlar olacak.

Bu, benim Platin Dergisi için hazırladığım 100’üncü yazım… Kendimi kutlar, dergime bana bu fırsatı verdiği, sizlere de bunca yıldır sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Gelelim asıl konumuza…  İnsanlık Covid-19 ile sanki ‘hızlı ileri sarma-fast forward’ moduna geçti. “Daha var, o kadar çabuk olmaz” dediğimiz yılları, jet hızı ile ne olduğunu düşünmeye vakit bulamadan atladık. “Zor oyunu bozar” sözü, bir kez daha doğrulandı. Kendimizi yeni geleceğin giriş kapısında dijital atak geçiren, dönüşüm spazmı çeken şaşkın insanlar olarak buluverdik… 

‘Jetgiller-The Jetsons’, 23 Eylül 1962-17 Mart 1963 tarihleri arasında Amerika’da, üstelik prime time’da gösterilen meşhur, fütüristik aile çizgi film dizisiydi. Çoğumuz, 100 yıl sonra yani 2062’deki aile yaşamını komik hikayelerle anlatan bu dizi ile gelecek hayali kurmaya ve farkına varmadan fütürist bakmaya başladık. Sonraki yıllarda yine ABD’de 8 Eylül 1966’da NBC televizyonunda yayınlanarak hayatımıza giren ‘Uzay Yolu-Star Trek’ ile büyüdük. Bu dizi de insanların galakside diğer bilinçli canlılarla birleşerek Birleşik Gezegenler Federasyonu’nu kurdukları, kurgusal bir 3. Dünya Savaşı sonrası geleceği anlatıyordu. Her iki dizide kullanılan, anılan teknolojiler yaklaşık 50-60 yıl içinde ya hayatımıza tam anlamı ile girdi ya da hayatımıza girmek üzere prototip aşamasında… Yani daha 100 yıl geçmeden pek çok şeyi yapabilir duruma geldik. 

NORMALLEŞEN VE YAYGINLAŞAN TEKNOLOJİLER

Mesela; internet, Flat-TV’ler, cep telefonları, akıllı kol saatleri, videolu görüşmeler, tablet bilgisayarlar, robot hizmetliler, robot süpürgeler, uçan araçlar, taksiler, drone’lar, hologramlar, 3D basılan yemekler, yutulabilen, hap şeklinde, minik vücut içi tarama kameraları, Jetpack, uzay istasyonlarında yaşam, insanlı uzay uçuşları vb. teknolojilerin hepsi artık normal, yapılabilir, iyice yaygınlaşmasını beklediğimiz gerçeklerimiz…

MEDİKAL SEKTÖRLERE DİKKAT

Koronavirüs sonrası medikal ve ilintili bütün alt-üst-yan alanlar, hiç kuşku yok ki tüm diğerlerinin üstünde, en fazla, en hızlı gelişecek ve altın yıllarını yaşamaya başlayacak olan sektörler olacak. Çünkü sağlıklı yaşamak, sağlıklı yaşlanmak giderek en büyük takıntımız ve ihtiyacımız haline gelecek. Her türlü kişisel sterilizasyon, izleme-koruma-erken teşhis-tedavi araç, hizmet ve çözümleri, akıllı, çok fonksiyonlu, çok uzun süre dayanıklı ya da tek kullanımlık giysiler, aksesuarlar, giyilebilir-takılabilir-sürülebilir-yutulabilir nano teknolojik alet-sistem-giysi, kabin, portatif cihaz, saklama-koruma amaçlı akıllı dolap-kutu icadında ve üretiminde patlama yaşanacak. Tüm araç gereçlerin tamamen akıllı, online ve uzaktan erişilebilir kabiliyette ve tercihen otonom olması gerektiğini söylemeye gerek dahi yok. Nano ve genetik teknolojilerin gelişmesiyle giyilebilir, sürülebilir, takılabilir, içilebilir, yutulabilir akıllı, yararlı pek çok ilaç, ürün, araç, cihaz, yöntem ve sistem icat edilecek. En fazla ve hızlı 5G, robot, yapay zeka, sanal gerçeklik, hologram, drone, yenilenebilir enerji kullanımı ise medikal alanda gelişecek. Medikal ve ilintili alanlarda meslek sahibi olmak isteyen birey sayısı, okul ve sertifikasyonlu kursların sayısı çığ gibi artacak. Pek çok üretici, işletme altyapı, kabiliyet ve olanaklarını medikal alana dönüştürecek. Gıda, kozmetik ve tekstil firmaları medikal sektör firmaları ile birleşip bütünleşecek. 

 

DİĞER YAZILARI