USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

2.01.2019 16:45:00

Yakın gelecek için fütürist tembihler

Dijital medeniyetlere dönüşmekte olduğumuz ‘dataconomy-datakonomi-verikonomi-veri ekonomisi’ çağındayız demekten dilimde tüy değil ama neredeyse dijit bitti. 2019 ve 2020, bunun iyice hissedildiği ve en ‘ama, fakat, lakinciler’ tarafından dahi kabullenildiği yıllar olacak

"Gelecek planlarımızda nerelere odaklanalım, nelere öncelik verelim?” diyenler için ‘hızlı başvuru kılavuzu, değerindeki listemi hazırladım. Kişisel, kurumsal, toplumsal yatırım, tercih ve kararlarınızda, kaynak tahsisinde ciddiye almanızı, gereklerini hiç zaman kaybetmeden hızla yapmanızı dilerim…

7 ÖNEMLİ ADIM

1-Yeniçağın isterlerine uygun niteliklerde ‘insan’, hiç tereddüt etmeden birinci sıraya alacağım en önemli faktör olacak. Çünkü bundan sonra sıralayacaklarımı mümkün kılacak olan insandır. Ancak tekrar altını çizeyim ‘uygun niteliklerde olan insan’. Ya da kendini uygunlaştırmayı, dönüştürmeyi, bir anlamda ‘T-İnsan’laşabilmeyi kotaranlardan bahsediyoruz. Güncel, sürekli versiyon yükselten, fütürist, teknoloji zekası (TQ), öğrenme zekası (LQ) duygusal zekası (EQ), çalışkanlığı ve disiplinli alışkanlıkları ile ‘future fit’ profilleri kast ediyorum. 

2-Dijital medeniyetlerin petrolü (enerjisi); ‘veri-data’ diyeli ve bunu anlayalı epey oldu. Ancak ‘kontrolsüz güç, güç değildir/uncontrolled power is not power’ betimlemesini anlayalı da baya zaman geçti. Aşağıdaki ‘verikonomi’de başarı formülünü’ uygulamak için ne gerekiyorsa yapın. Ya da masadan kalkmaya hazırlanın. 
-Veri => Güç 
-Ayıklanmış, temizlenmiş ve analiz edilmiş veri => Akıllı, işe yarayan güç
-Analiz edilmiş veriyi vizyon ve strateji ile ve hedefler için kullanmak => Başaran güç. Kazanç, zafer, sürdürülebilir büyüme, daha iyi bir gelecek vb. ye ulaştıran güçte veri yeni geleceğin olmazsa olmaz koşulu.  

3-Dijital transformasyon ve mobilizasyonla ilk etapta robotik süreç otomasyonu-robotic process automation-RPA’e geçeceksiniz, geçmelisiniz. Hemen ne olduğunu öğrenip, doğru partnerler bulun ve birkaç tane ‘roboworker-roboçalışan’ istihdamı ile işe koyulun. Yukarıdaki etapla birlikte ‘yapay zeka-artificial intelligence’ ve ‘ileri seviyede robotlaşma’ sürecine girmiş olmalısınız. 

4-Ar-Ge, inovasyon, üretim, İK, eğitim, pazarlama, satış vb. alanlarında hızla ‘virtual, augmented, mixed, extended reality-sanal, artırılmış, karma, genişletilmiş gerçeklik’ (VR, AR, MR, XR) ve kullanımına geçişe başlayın ve geliştirerek sürdürün. Doğru partnerleri seçin.  

5-Bunca data ile onca işi ancak ‘bulut bilişim’ ile yapabilirsiniz. Yine bu alanda da en doğru paydaşı saptayarak tüm ‘veri oluşturma toplama, saklama, erişilebilirlik, paylaşma, koruma, yedekleme, kurtarma vb.’ süreçlerinizin tasarım ve mimarisini gözden geçirin, yeniden yapılandırın. 

6-Siber güvenlikçiler diyor ki; “Üç tür kişi ve firma var artık. A-hacklenenler, b-henüz hacklenmeyenler, c-farkında olmayanlar.”  Önceki dönemlerde bir kıvılcım, bir firmayı mahvedebiliyordu. Şimdi bir dijit, hacklenmek aynı işi saniyelerde yapabiliyor. Siber atak alan ve veriye erişimi kesilen, bozulan, hasar gören firmaların mutlaka dakikalar içinde eski hallerine dönmelerini sağlayacak ‘akıllı veri yönetimini ve kesintisiz erişilebilirlik sigortalarını’ oluşturmaları gerekiyor. 

7-Blockchain, kripto para için pilot projeleriniz bu yıllarda başlamamışsa ve hatta bazı alanlarda kullanıma geçmemişse rekabete dayanma ihtimalinizi kaybetmekte olduğunuzu kabullenmelisiniz. 

Daha neler var, neler! En öncelikli olanları yazdım. Müthiş tehditler ama onlardan daha fazla da fırsatlar var. Bu çağa ‘age of possibilities-olasılıklar çağı’ demeyi seviyorum. #GelecekGüzelGelecek

DİĞER YAZILARI