USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

2.05.2019 12:41:00

Fütürizm için turizm

Turizm; iki uçta da yani gidilen ve gelinen yerlerdeki ekonomik büyümeye, refah seviyesinin yükselmesine ve hatta kültürün, sanatın, ilimin, bilimin, teknolojinin; kısacası kendisiyle birlikte doğrudan ya da dolaylı pek çok ilintili alanın, insanlığın gelişmesine yol açan tarihin en eski, kıymetli, vazgeçilmez iş kollarından biri... 

Dolayısıyla turizm daima binlerce yeni işin, ürünün ve hizmetin ortaya çıkmasına, yükselmesine, yepyeni gelir kapılarının oluşmasına, yayılmasına neden olan pek verimli, değerli bir alandı. Hâlâ öyle ve öyle olmaya da devam edecek. Kuşkusuz turizm de dünyanın geçirmekte olduğu dönüşümden fazlasıyla payını alacak, yeni trendlerle o da bambaşkalaşacaktır… O halde, turizmdeki gelecek trendlerine dair kısa bir özet paylaşıyor, düşüncelerinizi, ekleyeceklerinizi merak ediyorum…

1-Yalnız Seyahat-Solo Travel: Genç ve ileri yaşta insanların hep hayallerinde olan yerlere, bir eşlikçinin dikkatlerini dağıtmasını istemedikleri için tek başlarına gitme istekleri yükselecek. Yaşam uzadıkça boş zamanlar artıp seyahat olanakları ve seçenekleri de hızla geliştikçe ‘yalnız seyahat’ turizmde artan, gelişen bir akım olacak. 

2-Ekolojik Seyahat-Eco Travel: Dünyanın satın alma gücünde belirleyici olmaya başlayan milenyum jenerasyonu, ‘çevreci, duyarlı, paylaşımcı ve değerleri önemseyen’ gençlerden oluşuyor. Yeni nesil; gideceği yerden kullanacağı araçların elektrikli olup olmadığına kadar tüm detaylara dikkat ediyor, sorguluyor. Hatta rezervasyon için kullandığı yöntemleri dahi dünyaya, diğer canlılara, doğaya, insanlara zarar vermeyenlere göre seçiyor. Karbon oranını ölçüyor, sürdürülebilirlik prensiplerini uygulayan seçenekleri tercih ediyor. Bu trend, hızla yaygınlaşacak. 

3-Yerel Deneyim-Local Experience: Geleceğin turistleri artan oranda gidilen yerlerin turistlere güzel görünsün diye süslenmiş, cilalanmış, özetlenmiş, kolaylaştırılmış, bir anlamda suni, yapmacıklaştırılmış ve standartlaştırılmış hallerini değil; oranın gerçek yerlilerinin yaşamlarını, kültürlerini, onlarla beraber, sahici ve olduğu gibi yaşamak isteyecekler. 

4-Kişiselleştirilmiş Seyahat-Personalisation: Veri analizi yöntem ve teknolojilerinin gelişmesi ile turizm pazarlamasında da tıpkı diğer tüm sektörlerde olduğu gibi turistler, kişisel tercihlerine tam uyumlu seçenekler bekleyecek. Gidecekleri, konaklayacakları yerler, oralarda deneyimleyecekleri aktiviteler, faaliyetler, kullanacakları araçlar, eşlikçileri hatta teknolojik eklenti ve kolaylıklar vb. her şeyi ama her şeyi; en ince ayrıntısına kadar ‘kendilerine özel’ olsun isteyecekler. Ve isteklerinin ucu bucağı olmayacak. 

5-Sanal Turizm-Cyber Tourism: Artırılmış, sanal, karma gerçeklik, yapay zeka, nesnelerin interneti, hizmet-robotları, sohbet botları; sensörler, tanıma sistemleri, uçan-sürücüsüz araçlar, drone’lar, araçlar vb. teknolojik nimetler tabii ki turizm sektörünün de her alanında maksimumda kullanılacak. Konvansiyonel turizm danışmanları, ajansları, acenteler vb. dönüşürken tamamen sanal seyahat seçenekleri sunan, ‘sanal acenteler’ yaygınlaşacak. Analog, dijital; hibrid deneyimler tasarlanacak.

6-Uzay Turizmi-Space Tourism: Çoğumuza hâlâ fantastik gelse de 20-30 yıl içinde “Sen hangi gezegenin yörüngesine kadar gittin?” gibi sorular tuhaf gelmeyecek. Ciddi ciddi, uzay turizm şirketleri de görmeye başlayacağız. 

Kısacası, fütürizme göre turizmin geleceği çok ama çok fütüristik gelecek görünüyor…

DİĞER YAZILARI