USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Nuri Gürcan

YAZARLAR

1.05.2021 15:34:00

Türk mobilyası 'YLDM' ile ABD pazarının yıldızı olacak

Mobilyacılar olarak Yurt Dışı Lojistik Merkezleri (YDLM) ile dünyanın önemli noktalarında Türk mobilya satışlarını artırmak için kollarımızı sıvadık. YDLM ile özellikle ABD pazarı ön plana çıkarken, Avrupa ve Uzakdoğu'da gerçekleştireceğimiz ihracatla 2023 yılında 10 milyar dolarlık hedefimizi tutturabilmek için çalışacağız.

Türkiye'nin önemli sivil toplum kuruluşlarının ve kurumlarının ABD ile ticaret hacminin 100 milyar dolar olması için başlattığı ihracat çalışmasında yer alan sektörlerden biri de mobilya... ABD'nin yıllık mobilya ithalatı 60 milyar dolar. Türk mobilya sektörü ise 2020 gibi bir yılda ABD'ye yaklaşık 200 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu rakamı çok rahat katlayarak artırabiliriz.

ABD'de yılda ortalama 5.7 milyon adet konut satılıyor ve bu da ABD pazarını özel kılıyor. TİM'in verdiği bilgilere göre 2020 yılında sektörümüzün aynı pazar payı Delaware eyaletinde yüzde 11, Missouri'de yüzde 5,4, New Jersey'de yüzde 1,7, Washington'da ise yüzde 1,4 seviyesinde. Amacımız Yurt Dışı Lojistik Merkezleri (YDLM) üzerinden buradaki paylarımızı artırabilmek. Projenin amacı lojistik kolaylığı sağlamak, sektörde birlik yaratarak maliyetleri aşağıya çekebilmek.

AVANTAJLARI NELER?

YDML projesi ile bilişim dahil yatırım, ruhsat ve izin giderlerinin önemli bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Kira, komisyon ve kullanım giderleri, reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, danışmanlık hizmeti alımına yönelik giderleri ve istihdam harcamaları, kullanıcıların gümrükleme, envanter yönetimi, depolama gibi lojistik giderleri için destekler sunuluyor. Devlet beş yıl boyunca bahsettiğimiz konularda belli oranlarda destek sunuyor. Yani kısacası rakiplerimize göre birkaç adım önde olabileceğiz.

Bu açıdan biz mobilyacılar olarak dünyanın en önemli noktalarında bulunuyoruz. YDML, bizim mevcut ihracatımızı artırmak adına, sektörümüze güç katacaktır. Özellikle bu merkezlerin Uzakdoğu ve ABD kısmı bizim için büyük önem teşkil ediyor.

KİLO BAŞINA DEĞERİ 20 $

ABD pazarını sadece tek bir pazar olarak düşünmemek gerekiyor. Burası bizim diğer hedef pazarlara ulaşmamız adına da önem taşıyor. Nedir bu? Dizi ihracatı nedeniyle hareketlenen Latin pazarına ulaşmamız adına ABD'de yer almamız lojistik rahatlık adına bize kolaylık sağlayacaktır. Bunun dışında Türk mobilyasını alabilecek alım gücü yüksek bir kitle var ve o kesime ulaşmamız gerekiyor. Öte yandan ABD pazarına ihracatımızın kilogram başına yaklaşık 5 dolar olması, bu pazarı daha niş kılıyor ki, MOBSAD üyelerinin her biri kilogram başına en az 20 dolar ihracat gerçekleştiriyorlar. Aslına bakılırsa mobilya sektörü yaklaşık 200 noktaya ihracat gerçekleştiriyor. Bu anlamda müteşebbis sektörüz. Bizim son zamanlarda üzerinde durduğumuz pazar ABD'ydi. Bunun en büyük nedeni katma değeri yüksek bir pazar olması ve 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasında mobilya için özel bir yer ayrılmasıydı.

İHRACAT YDML İLE HIZLANACAK

2020 yılında hedefimiz, 4.5 milyar dolar ihracat rakamını yakalayabilmekti. Pandemi beklentilerimizi bir yıl geriye itti. 2021 yılında 4.5-5 milyar dolarlık bir ihracat yakalamayı hedefliyoruz ki, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 30'luk bir artış yakaladık. 2023 yılı hedefimiz ise 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirebilmek. Tabii ki YDML'lerle ihracatta yeni bir boyuta geçeceğiz. Dolayısıyla bu proje, hedeflerimizin tutması açısından önemli.