USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Metin Hara

YAZARLAR

1.04.2016 17:10:00

Hedef: his bağı kurmak

Geçen gün uzun bir süredir görüşmediğim bir arkadaşımla konuştuk. Kendisi iş hayatında tam olarak istediği başarıyı yakalayamamış olmaktan şikayetçiydi. Her birimizin kendine göre kazandığı ve kaybettiği savaşlar mevcuttu. Ona bir soru sordum ve devamı geldi:

 

-Neyi başaramadığını düşünüyorsun?

-Ben 20 yaşında üniversitedeyken kendime bir hedef koymuştum. 35 yaşıma geldiğimde bu hedefin yakınında bile olmadığımı görüyorum.

-Aslında iyi bir hedef koyarsan ve onu yeterince beslersen onu yapabilirsin.

-Metincim inan bu hedefleri koydum. Hepsi için de çalıştım ama olmadı. İşe yaramıyor! Bütün bu düşünce gücü teknikleri işe yaramıyor işte!

-Yeni fizik kanunlarına göre her türlü ihtimal bu evrende mevcut. Bilim bize bunu söylüyor ama…

-Ben de buna inanmayı çok istiyorum Metin. Neden istemeyeyim ki?

-İnanma… Bu inanılacak romantik bir masal değil ki... Bu senin gerçeğin. Bu bilim.

-Ama olmuyor işte…

-Tamam. Hedefin neydi bana anlatabilir misin?

-35 yaşına geldiğimde 5 milyon dolarım olsun istemiştim.

-Ve?,

-Hiiiç… Sadece bu parayı istemiştim.

 

PROBLEM O KADAR AÇIKTI KI…

Aslında hayalde bir problem yoktu. Herkesin kendi yaşanmışlıkları doğrultusunda hedefleri olabilirdi. Ama eksikti… Sonrasında ne kadar soru sorduysam o parayla ne yapacağını anlatamadı. Daha doğrusu anlattı; ama beni heyecanlandıramadı. Genelde dünyayı fethetmiş başarı hikayelerinin ardında dev hedefler ve kazançlar vardır. Ama o başarının sahibiyle geçmişe dönseniz ve 10 dakika konuşma şansı bulsanız… Emin olun ki sizi 5'inci dakikada kendi hayaline aşık ederdi. Kesinlikle arkadaşımda bu eksikti! His... Hayallerine ulaşmış insanların ortak noktası ne diye kendime sordum. İlk bakışta ortak birkaç nokta vardı:

-İstikrarlı emek

-Defalarca dibe vurmasına rağmen vazgeçmemek

-Hayalinden bahsederken gözlerinin parlaması

Arkadaşım belki ilk ikisini yapmıştı ama üçüncüsü o hayale anlam katan unsurdu. His… Her hedef bir hisle bağlandığında heyecan yaratmayı başarıyordu.

 

BIR ÖRNEK VERMEK GEREKIRSE:

“Bahçeli büyük bir ev istiyorum” diye karar verdikten sonra o evde kimler olacak? Nasıl bir aile istiyorsun? Dostlarını nerede ağırlayacaksın? Herhangi bir ev hayvanın olacak mı? Nerede kitap okuyacaksın?

O evin her köşesinde nasıl hissedeceksin? Bu soruları cevaplarken mekanik cevaplar yerine hislerinle cevap ver. Yani tek kelimelik sorgulama cevaplarındansa bana (kendine) detaylı bir şekilde tasvir et. Mesela ben kendi arabamı almadan evvel içinde hangi müziği dinlerken nasıl gülümseyeceğimi bile kurgulamıştım. Yazın Burgazada’ya gittiğimde ailemle nasıl kahvaltı yapacağımı, babamla nasıl şakalaşacağımı, havanın nasıl olacağını, nasıl hissedeceğimi kurgulamıştım.,

 

UYGULAMA

Dev bir hayal kur... O hedefine bir his demeti bağla... O hissi her gün defalarca yaşat kendine… O hayali, kısa bir zaman da olsa kendi yaşamına misafir et. Öyle bir gözlerin parlasın ki, hiçbir koşul pes ettiremesin seni. Ta ki sen o hayalin içinde yaşayana dek…

DİĞER YAZILARI