USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Deniz  Gökçe

YAZARLAR

7.03.2017 17:02:00

FED ne zaman faiz artırır?

FED üyeleri finansal balon tehlikesinin gündeme gelmemesi için bilançoyu küçültmek gerektiğinin altını sık sık çizmekteler. Büyük FED bilançosu toplamı düşürülmedikçe, uzun vadeli varlıkların değerlerinin dalgalanması da kaçınılmaz hale gelebilir

 

ABD Merkez Bankası FED, 31 Ocak-1 Şubat tarihli toplantısında kısa vadeli faizleri yakında artırabileceklerini, çünkü ekonominin oldukça iyi gitmekte olduğunu vurgulamıştı. Ayrıca Trump yönetiminin gündeme getirebileceği yeni ekonomi politikalarının da enflasyonu beklenenden daha hızlı yukarı ittireceğini ve bu gelişme gerçekleşirse, faizlerin yükseltilmesi gerektiğini de eklemişti.

 

FED Ocak ayının sonundaki toplantısının özetini geçtiğimiz günlerde yayınladı. Özette ‘federal funds rate’ denen faizin 14-15 Mart tarihli bir sonraki FED toplantısında bile artırılabileceğinden söz ediliyordu.

 

Birçok FED politika belirleyicileri, enflasyon düşünülenden fazla artarsa ve de işsizlik oranı daha da düşmeye devam ederse, federal funds rate denen kısa vadeli faizin,  enflasyon baskısının artışı da gündeme geldiği takdirde, toplantı tarihinden önce bile artırılabileceğini konuşmakta idiler.

 

Tabii Başkan Donald Trump’ın yönetiminin vergi indirimi ve de kamu harcaması artışı şeklindeki maliye politikası, politika değişikliklerini kuvvetle gündeme getirmesi halinde ortaya çıkacak enflasyon baskısına karşı, faizin artırılmasının kaçınılmaz olduğu da vurgulanmakta...

 

Son FED toplantısında FED Yönetimi üyeleri, oy birliği ile faizin henüz oynatılmaması kararı almışlardı. Toplantı özeti de Mart ayındaki toplantıda olası faiz artışı konusunda bir şey içermiyordu. Ama kapalı kapılar arkasında ise FED yönetimi mensupları son iki yılda her yıl sadece bir defa faiz artırması yapıldığını ve 2017 yılında üç defa faiz artışı yapılacağı şeklindeki planın uygulanamayabileceğini gündeme getiriyorlardı. Ama bazı FED üyeleri de Mart ayında faiz artışı olabileceğini vurgulamakta idiler.

 

Aslında faizi daha erkenden yükseltme kararını gündeme getiren bazı ekonomik veriler var. 3 Şubat’ta yayınlanan son istihdam raporu, bir önceki ayda 227 bin kişinin yeni iş bulduğunu ve de işgücü istihdamının yüzde 62,9 düzeyine yükseldiğini sergilemekte. Enflasyonun bir endeksi de, enflasyonun Ocak ayında yüzde 2,5 düzeyine geldiği verisini gösteriyor. Bu veri Mart 2012 tarihinden bu yana en yüksek enflasyon verisi. FED’in enflasyon hedefi yüzde 2 idi. Fakat FED’in kendi enflasyon endeksi de sadece yüzde 1,6 düzeyinde. Janet Yellen, 3 Mart tarihinde bir konuşma yapacak. FED, federal funds rate denen kısa vadeli faize Aralık ayında 0.50 -0.75 aralığında bir artış yapmıştı. FED’in 2017 yılında tam yedi adet toplantısı var.

 

FED diğer yandan da, piyasadan satın alınan menkul kıymetlerle toplamı 4.5 trilyon dolara varmış olan FED bilanço varlıklarını, bu yıl ne zaman ve ne şekilde azaltabileceklerini de düşünmek zorunda. Ama Janet Yellen telaş da etmiyor. Fakat FED üyeleri finansal balon tehlikesinin gündeme gelmemesi için bilançoyu küçültmek gerektiğinin altını sık sık çizmekteler. Büyük FED bilançosu toplamı düşürülmedikçe, uzun vadeli varlıkların değerlerinin dalgalanması da kaçınılmaz hale gelebilir.

DİĞER YAZILARI