USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Deniz  Gökçe

YAZARLAR

1.04.2017 16:23:00

Trump ve Merkel birbirlerini pek sevmediler

Trump, 17 Mart’ta Washington’da Alman şansölyesi Angela Merkel ile görüşmeler yaptıktan ve görüşmelerin içeriği de basına verildikten sonra 20 Mart’ta ‘tweet’ göndererek, görüşmeleri hakkında açıklamada bulundu

 

Trump, Almanya’nın NATO nedeni ile ABD’ye yüksek dozda borçlu olduğunu ama 17 Mart’ta yapılan görüşmelerin, her şeye rağmen olumlu gittiğini vurgulamıştı. Aslında NATO üyesi ülkelerin içine para atıp para biriktirdikleri bir ‘kumbara’, yani bir NATO hesabı yok.

 

28 ÜYEDEN 5’İ SÖZÜNÜ TUTTU

 

Bütün NATO üyesi ülkeler 2014 yılında, GSYİH sayılarının yüzde 2 kadarını, 2024 yılına kadar savunma için harcamak üzere söz vermişler. Yani savunma için milyarlarca dolar harcama yapılarak, 2024 yılında hazır olacaklarmış. Ancak NATO tarafından yapılan açıklamada, 28 üyeden (ABD de dahil) sadece beşi, söz verdikleri fonları bugüne kadar harcamış, yüzde 2 savunma harcaması vaadini yerine getirmiş. Her ne kadar ülkeler, 2024 yılına kadar savunma harcamasını artırma vaadi vermiş olsalar da,  daha da epey vakit var! Ama ABD ülkelere bir an evvel savunma harcamalarınızı yapın diyerek baskı yapıyormuş.

 

TRUMP, MERKEL’İN ÜLKESİ ADINA VERDİĞİ SÖZLERİ YERİNE GETİRDİĞİNİ SÖYLEMEK ZORUNDA KALDI

 

Trump, mart ayında her ne kadar Almanya ödemesi talep edilen fonları ödüyor olsa da basına, Merkel’e, “Aslında ülkesinin ekonomik gücü göz önüne alınarak çok daha fazla savunma fonu ödemesi gerekir” dediğini de açıklamış. Merkel’in Alman basın sözcüsü Steffen Seibert ise Merkel’in ortak toplantıda basına söylediklerinin, bu konu ve diğer konularla ilgili tüm gereken açıklamaları içerdiğini belirtmiş. Trump da sonunda Merkel’in ülkesi adına verdiği sözlerin tümünü yerine getirdiğini de söylemeye mecbur kalmış. Çünkü Almanya yüzde iki GSYİH oranında savunma harcamasını gerçekleştirmekteymiş.

 

GÖRÜŞMENİN ARDINDAN…

 

17 Mart, Merkel ile Trump’ın sonunda buluştukları ilk gün olabilmişti. Yani Merkel bütün hafta Trump ile konuşmayı beklemişti. Trump ise geçmişte bütün seçim kampanyası döneminde Almanya ve Merkel’i çok eleştirmişti. ‘Oval Office’ denen ABD başkanının özel çalışma odasındaki görüşmeden sonra, birbirinin elini sıkmadan ayrıldıkları da, medyaya düşmüştü.  Merkel’in, telefonunun 2013 yılından bu yana dinlendiği nedeni ile kullanılmadığı da vurgulanmıştı. Trump, “İkimizin ortak tarafı, ikimizin de dinlenen kişiler olmamız” diyerek ortalığı biraz sakinleştirmeye çalışmıştı. Ama Merkel bu konuya hiç girmemeyi tercih ederek başını çevirmişti. NATO konusu daha uzun zaman medya gündeminde kalmaya aday.

DİĞER YAZILARI