USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Deniz  Gökçe

YAZARLAR

3.06.2017 16:02:00

Basketbol ve Avrupa şampiyonluğu

Fenerbahçe’nin son üç yılda gerçek bir takım oyunu oynar hale gelmesi ve oyuncuların takımdan memnun gözükmesi, turnuvanın kazanılmasının yolunu açan temel faktörlerden biri…

 

Matör ve profesyonel olarak hem basketbol hem de futbol ilgilendim. Basketbol ve futbolu hem Türkiye hem Almanya hem de ABD’de, 40 yaşına kadar oynadım. 1981 yılı ile 1990 yılları arasında da İstanbul’da medyada basketbol yazıları yazdım. 1990 yılından bu yana ise futbol ve ekonomi yazıları yazmaktayım. Ekonomi yazıları, ekonomi hocası olmamdan kaynaklanıyor. Ama spor sevgim yaşlandıkça daha da arttı.

 

Hep sporu sevdim, takımları değil…

Fakat ben hiçbir zaman takım tutmadım. Hep sporu sevdim, takımları değil… 1994 yılından bu yana Fenerbahçe Futbol Takımını izlemekte ve futbol yazıları yazmaktaydım. Ama çocukluk aşkım olan basketboldan da hiç uzaklaşmadım. Fenerbahçe Basketbol Takımı’nın 3 yıldır kovaladığı Avrupa Şampiyonluğu’nu kazanabileceğini düşünüyordum. Şampiyon oldular! Peki neden? Ülkemizde iyi ve uluslararası rekabet edebilecek bir basketbol takımı, kabaca her şeyi ile 30 milyon dolar kadar bir yıllık bütçe ile kurulabilir. Buna antrenör, oyuncular, altyapı, tesisler ve her tür masraf dahildir.

 

Obradovic, gerçekçi ve işini çok seven bir insan

Fenerbahçe basketbolda, yıllar sonra paranın ötesinde, işe doğru bir yaklaşımla başlamıştı. Fenerbahçe basketbol takımı teknik adamı obradovic, defalarca Avrupa şampiyonu olmuş ve bu başarıyı beş kadar ayrı takımda tekrar etmiş bir insan.  Teknik adam Obradovic’in kendisi de mükemmeldi, teknik ekibi de! Oyuncuları da örnek sporculardı. Obradovic’i mülakat verdiği zaman dinlerseniz, insanlara açık, medeni, gerçekçi ve işini çok seven, örnek ve mükemmel bir insan olduğunu anlarsınız. Bilgisi de çok kuvvetli!

En önemli faktör; oyuncuları bulmak, yetiştirmek veya alabilmektir

Tabii, Fenerbahçe Kulübü de yeterli finansal şartları sağlamak ve de takımı birkaç yılda iyileştirmek için gerekli masrafı yapmıştı. Gerekli olan finansal miktar aslında iki tane ‘Robin van Persie’ tipi, kariyerinin sonunda şöhretli bir futbolcuya harcanan ve pek faydası olmayan yatırımlar kadardır. Yani yıllık olarak 30 milyon doları aşmaz. Başarı için para önemlidir. Ama en önemli faktör değildir. Sadece finansmanın yeterli olması ve paraların zamanında ödenmesi önemlidir. En önemli faktör; oyuncuları bulmak, yetiştirmek veya alabilmektir. Fenerbahçe, Avrupa Basketbol Şampiyonluğu’nun birkaç yıl ve yılda 30 milyon dolar kadar bir masrafla kazanılabileceğini ispat etti.

 

Mükemmel bir organizasyon düzenlendi

Sonunda bir mükemmel organizasyon organize edildi. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Türkiye’de yapılan Avrupa Şampiyonası Finalini mükemmel bir şekilde organize etti. Euro Ligi’nden Yönetici Jordi Bertomeu ile ortak olarak çalışmanın sonucu süper bir turnuvanın ortaya çıkması, çok büyük bir başarı oldu. Tabii Fenerbahçe’nin son üç yılda gerçek bir takım oyunu oynar hale gelmesi ve oyuncuların takımdan memnun gözükmesi, turnuvanın kazanılmasının yolunu açan temel faktörlerden biri.

 

DİĞER YAZILARI