USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Deniz  Gökçe

YAZARLAR

31.08.2017 10:51:00

Almanya’da seçim nutukları kızıştı

Seçime beş hafta kala Sosyal Demokrat Partisi oylarda geri kalmaya başlıyor gibi gözüken Martin Schulz, Almanya’da oyların, geleceği tartışmaya girişmeyen bir merkel ile, kendisi gibi ne istediğini bilen biri arasında geçeceğini vurguladı

Dr. Deniz Gökçe

 

Dr. Deniz GökçeAlmanya’da seçim zamanı iyice yakınlaştı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin Lideri Martin Schulz bütün kampanyasını Angela Merkel’e çevirdi. Angela Merkel’i, ABD Başkanı Donald Trump’a teslim olmak, reformları bloke etmek ve de Almanya’yı bir silah yarışına sokmakla itham etti.


Seçime beş hafta kala Sosyal Demokrat Partisi oylarda geri kalmaya başlıyor gibi gözüken Martin Schulz, Almanya’da oyların, geleceği tartışmaya girişmeyen bir Merkel ile, kendisi gibi ne istediğini bilen biri arasında geçeceğini vurguladı.


Almanya, Martin Schulz’a göre ya Donald Trump’ın tavsiye ettiği gibi silahlanacak ya da sosyal demokratların arzuladığı gibi yatırım yapacak.


Daha önce Avrupa Parlamentosu Başkanı olan Martin Schulz, Almanya'nın iyice kuzeyindeki Bremen’de konuşarak, 40 konuşma yapacağı tüm ülke çapındaki turuna başladı.
Yapılan anketlerde Martin Schulz’un partisi, Merkel’in konservatif CDU/CSU koalisyonundan 14 puan az ve toplamda sadece yüzde 24 puanlık oy alabilecek gibi gözüküyor. Halbuki ocak ayında Schulz, SPD adlı Sosyalist Parti'nin lideri seçildiğinde partisinin oyları hızla artmaya başlamıştı. Bugün Martin Schulz, yeniden eski oy oranına gerilemiş bulunuyor.
Schulz, Bremen’de Angela Merkel’in, SPD adlı sosyalistlerin artan ev kiralarını düşürmek, geçici kontratlarla çalışan kişilerin ücretlerini artırmak ve de kadınların yeniden işgücüne dahil olmasını desteklemek gibi konuları kampanyasının temel ilkeleri haline getiriyor. Merkel’i de Trump’a Mayıs ayındaki konuşmasında Almanya’nın ABD’ye dayanan politika yapmasının zamanının geçtiğini söylemişken, şimdi iyice yumuşamış olduğunu da ekliyor. ABD Başkanı'nın ABD’de geçtiğimiz haftada Nazi liderlerine yaptığı konuşmada ırkçılara  iltifat etmesinin de kabul edilemez olduğunu vurguluyor. 


Martin Schulz’un konuşmasını dinleyen birçok genç seçmen tarafından beğenildi. Schulz, Trump için beni korkutuyor, 'ırkçılığa tamamen karşı çıkan bir ABD Başkanı bekliyordum' diyor. Bremen’de Martin Schulz’u dinleyen bir genç, “Merkel’in neden tekrar aday olduğunu anlamıyorum!” diyor. Bir başka genç ise “Irkçılığa karşı konuşacak bir başkana oy vereceğim!” diyor. Martin Schulz, kendisi seçilirse askeri harcamaların artırılmasını 2024 yılında Merkel’in dediği gibi, yüzde 2 oranına getireceğini söylüyor. 


Merkel, bugüne kadar Schulz’a muhatap olan konuşma hiç yapmamıştı. Mesela Merkel, Bild Zeitung’a verdiği son konuşmasında Schulz’un adını hiç kullanmıyor. Schulz, Merkel’in 2009 yılında hiç konuşmamasını tavsiye eden kişinin tavsiyesine uyuyor gibi olduğunu vurguluyor. Ancak bu tartışmadan kaçma yaklaşımı Almanya’da siyasete ilgiyi de azaltıyor.
Almanya seçimini takip etmek gerekli!

DİĞER YAZILARI