USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Bora Özkent

YAZARLAR

7.09.2016 16:40:00

Ben sporcunun digitalini severim

Olimpiyatlar insanoğlunun neler başarabileceğinden ilham almak ve bu başarıları nasıl elde ettiklerini öğrenmek açısından inanılmaz zenginlikte bir kaynak sunuyor.

 

Ülkemizin hızlı ve sert gündemi Rio Olimpiyatları’nı gölgede bıraktı. Oysa olimpiyatlar insanoğlunun neler başarabileceğinden ilham almak ve bu başarıları nasıl elde ettiklerini öğrenmek açısından inanılmaz zenginlikte bir kaynak sunuyor.

 

Olimpiyat atletlerinden öğrenecek çok şeyimiz var

 

Toplam 8 madalya ile (Bunların da bir kısmı devşirme sporcular sayesinde alındı) sıralamada ancak 41'inci olan ülkemiz insanlarının sadece spor değil, her alanda büyük başarılara ihtiyacı olduğu da açık. Olimpiyat atletlerinden öğrenecek çok fazla şeyimiz olabilir. Sporda başarının sırlarını işin uzmanlarına bırakayım. Ama dijitalleşmenin sporcu başarısına destek konusunda ne kadar ilerlediğine dikkatinizi çekmek isterim.

 

Dijitalleşmeden destek alındı

 

Rio Olimpiyatları’na hazırlanan sporcuların dijitalleşmeden nasıl yararlandıklarına dair okuduğum son derece ilginç makalelerden bazı örnekler sunmak istiyorum size.

 

Başarıyı ve sporcunun konsantrasyon yeteneğini artıran aplikasyonlar

 

Örneğin; eskrimde konsantrasyon çok önemi. Doğru zamanda yapılan bir hamle maçın karakterini değiştirebiliyor. Çözüm sporcunun en yüksek konsantrasyona sahip olduğu andaki beyin dalgalarını belirleyen, sonra da aynı beyin dalgalarını tetikleyen bilgisayar oyunları ile yapılan antrenmanlarla sporcunun konsantrasyon yeteneğini geliştiren aplikasyonlar.

 

Bisiklet yarışlarından yüzmeye...

 

Bir diğer örnek, bisiklet yarışları... Sporcunun parkuru iyi tanıması çok önemli bir başarı faktörü. Bu amaçla sporcuların yarışacakları parkurları onlarca kamera ile kaydeden, daha sonra da kayıtları artırılmış gerçeklik (VR) görüntülerine aktaran çözümler yaygınlaşıyor. Böylece sporcular yarışacakları pisti zihinlerinde defalarca canlandırarak stratejilerini ve reflekslerini geliştirebiliyorlar. Son bir örnek de yüzmeden. Yüzücüler performanslarını son yıllarda o kadar artırdılar ki artık yarış sırasında ayak parmaklarını nasıl tuttukları bile sonuçları etkileyebiliyor. Bunun çözümü de sporcuların tüm hareketlerini kaydeden ve bunları 2 boyutlu görüntülere aktaran hassas kamera kayıt sistemlerinde yatıyor. Bu sistemler ayrıca çok yetenekli sporcuların nasıl hareket ettiklerinin diğer takım arkadaşlarına örnek olarak gösterilmesinde de önemli. ABD’li yüzücülerin olimpiyatlarda tüm madalyaları silip süpürmesine şaşmamak gerek.

 

Türkiye de bu yarışa bir yerlerden  katılabilse...

 

Ben çocukken sıkı bir olimpiyat izleyicisiydim. O zamanlar ABD ile Rus sporcular arasında geçerdi madalya yarışı ve alınan toplam madalya sayılarında iki ülke birbirine çok yakındı, kimi zaman ABD kimi zaman ise Rusya birinci olurdu madalya sayısında. Rio’da ise ABD’nin 121 madalyasına karşın Rusya’nın sadece 56 madalyası var. Bu değişimi sadece dijitalleşmeye bağlayamayız elbette, Rusya’daki rejim değişikliğinin etkileri de çok büyük. Ama bünyesinden Silikon Vadisini çıkartan ABD’nin dijitalleşmeyi spora uygulama hızı bugünkü gibi devam ederse geleceği öngörmek çok da zor olmasa gerek. Keşke Türkiye de bu yarışa bir yerlerden katılabilse.

DİĞER YAZILARI