USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Berris  Ekinci

YAZARLAR

1.11.2020 00:00:00

Latin Amerika ve Karayip bölgesinden ilk aşı adayı

Aşının Küba tarafından geliştirilip piyasaya sunulması halinde, kamu diplomasisi alanında başarıyla kullandığı araçlardan biri olan sağlık alanındaki uluslararası yardım ve araştırmalarının görünürlüğünün daha da artacağı şüphesiz.

Covid-19 tedavisi bağlamında Küba’da çeşitli klinik araştırmalar yürütülüyor ve birtakım ilaçlar üretiliyor. Kamuoyunda daha çok, Covid-19 tedavisinde kullanılan ‘Interferon Alfa 2B’ ve ‘CIGB 258’ gündeme gelse de bunun dışında 21 ilaç daha bulunduğu, bu süreçte Ar-Ge çalışmalarına daha da hız verildiği söyleniyor. Küba, ‘sum’ (ultra mikro analitik sistemi) teknolojisine dayanan tespit kiti de üretti. 

AŞININ ÖN KLİNİK AŞAMALARININ TAMAMLANDIĞI BELİRTİLDİ

Aşı bağlamında ise Küba’daki çatı sağlık kuruluşu olan BioCubaFarma bir aşı üzerinde çalışıldığını, aşının gönüllü bir Küba vatandaşına uygulandığını ve adı geçenin hastalığa bağışıklık kazandığını açıkladı. Ülke içinde klinik deneyler yürütülmesine ilişkin iznin alındığı ‘Soberana 01’ adlı aşı, Moleküler Bağışıklık Merkezi, Finlay Aşı Enstitüsü ile Havana Üniversitesi Biyomoleküler ve Kimya Sentez Laboratuvarının iş birliğiyle geliştiriliyor. Aşının ön klinik aşamalarının tamamlandığı, hayvanlar üzerinde tatmin edici sonuçlar verdiği ve bu çerçevede düzenleyici kurum Küba İlaç, Tıbbi Malzeme ve Cihaz Kontrol Merkezince (CECMED) gerekli onayın verildiği belirtildi. ‘Soberana 01’ aşına ilişkin olarak 24 Ağustos 2020-11 Ocak 2021 tarihleri arasında 19-80 yaşları arasında 676 kişiyi kapsayacak klinik deneylerin yapılmasının hedeflendiği, bağışıklık kazanma oranının yüzde 50’nin üzerinde olmasının beklendiği, sonuçların 1 Şubat 2021 tarihinde derlenerek 15’inde açıklanmasının öngörüldüğü duyuruldu. Söz konusu aşının dünyada Covid-19 için geliştirilmekte olan 200 aşıdan 30’uncu sırada, Latin Amerika ve Karayip Bölgesi'nde ise ilk aşı adayı olduğu açıklandı.

SAĞLIK HİZMETİ, KÜBA’NIN YURT DIŞINA SUNDUĞU EN KAYDA DEĞER İHRACAT KALEMLERİNDEN

1959 Devrim sonrası dönemde, Devrim Lideri ve Devlet Konseyi Başkanı Fidel Castro, sağlık sektörünü stratejik bir alan olarak belirledi ve ülkenin eğitim ile birlikte sağlık alanındaki faaliyetlerine öncelik vermesi yönünde karar aldı. Bu bağlamda ‘beyaz gömlekliler ordusu’ tesis etme yönünde adım atıldı. Esasen sağlık hizmeti, Küba’nın yurt dışına sunduğu en kayda değer ihracat ve gelir kalemlerinden birini de teşkil ediyor. Resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamalarda, 2019 yılı sonunda Küba’da 164 ülkede hizmet yapmış 400 bini aşkın sağlık personelinin bulunduğu ve 65 ülkede 29 bini aşkın Kübalı sağlık görevlisinin hizmet yapmakta olduğu bildirildi. 

KÜBA’DA 100 BİN DOKTOR BULUNUYOR 

Küba Hükümeti, GSYİH’sının yaklaşık yüzde 12’sine tekabül eden bölümünü sağlık sektörüne yönlendiriyor. Öte yandan, vatandaşlara sunulan sağlık hizmetleri ücretsizdir. Küba Sağlık Bakanı José Ángel Portal Miranda tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Küba’da faal 100 bin doktor bulunuyor. (Her 1000 kişiye/ 9 doktor) Küba’nın sağlık alanındaki çalışmalarının ve araştırmalarının, özellikle biyoteknoloji, genetik mühendislik, kanser immünolojisi, akciğer kanseri, diyabet, (özellikle vitiligo olmak üzere) deri hastalıkları üzerinde odaklandığını görmek mümkün. Küba ayrıca sağlık turizmine de büyük önem veriyor. Fidel Castro tarafından kurulan Henry Reeve Sağlık Tugayları, pandemi kapsamında yurt dışında büyük rol oynadı.