USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Aslı  Şarman

YAZARLAR

1.02.2019 16:41:00

Markaların müşteri stratejilerinde odaklanacağı 8 trend

İletişim teknikleri, Y ve Z kuşağı'nın pazarda daha çok etkin olmasıyla hızla değişim gösteriyor. bu değişimlere aynı süratle adapte olabilen markalar, ‘yeni nesil marka’ olma yolunda başarılı oluyor. Bu doğrultuda değer ve deneyime yönelen markalar, müşteri stratejilerini yeniden şekillendiriyor

Teknolojinin her yeni gün yeni bir farklılık, ürün/hizmet/uygulama ile karşımıza çıktığı, globalleşmeden dijitalleşmeye evrildiğimiz son 10 yıl içinde tüketiciler de hızlı bir değişim yaşadı.

1990-2000’ler döneminde kalan köhne iletişim teknikleri artık tüketici üzerinde özellikle de Y ve Z Kuşağı’nda etkisini tamamen kaybetti. Y ve Z Kuşağı’nın pazarda etkin olması ile birlikte markalar da hızlı bir evrim yaşamak zorunda kaldı. Bazı markalar ise bu evrimleşmeye çabucak adapte olarak ‘yeni nesil markalar’ haline gelmeye başardılar.

DEĞER VE DENEYİM TEMELİ 

Y ve Z Kuşağı’nda ‘sadakat’ yerini ‘zeka’ya bıraktı. Yeni nesil markalar artık sadakat yerine değer ve deneyime yöneldiler, yönelmek zorunda kaldılar. Değer ve deneyim temelli iletişim ve pazarlama tekniklerini öncelikle sadece dijital dünyada yönetmekle işe başladılar. 
Gençler arasında hızla değişen trend ve modayı takip edebilen markalar bunu omnichannel’a taşımayı başardılar. 
Kısaca özetlersek yeni nesil markalar, müşteri stratejilerini 3 temel yapıya oturttu:

1-Omnichannel olmak,
2-Gençler arasındaki (Y ve Z Kuşağı) trend, akım ve modayı takip etmek, dönemsel olarak kendi trendlerini yaratabilmek,
3-Zeki olmak.

MÜŞTERİ TRENDLERİ 

2019 yılı müşteri trendilerine bakarsak sırası ile aşağıdaki 8 başlığı, hem global hem de Türkiye için listeleyebiliriz:

1-Oyunlaştırma (Gamification): Oyun dinamiklerini markaya entegre ederek eğlenceli ve interaktif bir ortam yaratmak.
2-Deneyim tasarımı: Deneyime dayalı pazarlama sayesinde tüketicilerin marka algısını oluşturmak ve güçlendirmek.
3-Müşteri gücü (Word of mouse): Ünlü ve influencer kullanımıyla, sosyal medya üzerinden müşterinin algısını değiştirmek.
4-Mobil etkisi (Mobile cocooning): Akıllı cihazlara artan bağımlılığın tüketici davranışlarını etkilemesi. Örneğin; akıllı alışveriş (smart shopping) ve uygulama geliştirme (apps development).
5-Veri güvenliği (Data privacy-trust ):
Verilerinin güvende olduğunu bilen tüketicinin markaya karşı tutumunun pozitif olması.
6-Marka yayıncılığı (Branded podcasting): Markaların tüketicileri ile iletişime geçmesi için kendi yayın serilerini oluştururak pozitif marka imajı yaratmaları gerekiyor. Örneğin; yayınlar niş bir temaya bağlı olunca, markalara farklı bir satış kanalı sunar.
7-Ücretli sadakat programları (Paid loyalty programs): Para harcanan sadakat programının daha fazla etkileşim olarak geri dönüşü…
8-Özel gün sahiplenme: Her markanın kendine uygun olan günü sahiplenerek tüketici ile olan iletişimini kuvvetlendirmesi.

DÜNYADA OYUNLAŞTIRMA ÖRNEKLERİ...

Bu trendler, 2019 yılı için olsa bile bazı markalar çoktan bu trendlere yatırım yapmaya başladı… Özellikle oyunlaştırma (gamification) bu tip örneklere en çok rastladığımız trend…
> Samsung-The Samsung Nation
> Nissan-Carwings
> Nike-Nike FuelBand
> Starbucks-Benim Starbucks Ödülüm
> Coca Cola-Salla
> McDonald's-Monopoly oyunu
> Magnum-Zevk Avı

Türkiye’de çok örneği olmasa da ABD’de sadakat kartları ön ödeme sistemli sadakat programlarına dönmeye başladı. Papa John’s ve Starbucks’ı örnek verebiliriz. Bu sektörün önümüzdeki 5 yıl içinde hızla ilerleyeceği öngörülüyor.