USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yatırım

10 Aralık 2012 10:20

TÜRKİYE'NİN 'TEK DURAK' OFİSİ

Uluslararası şirketlerin gözdesi haline gelen ve son 10 yılda 120 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye, önümüzdeki aylarda Japonya’dan ve Amerika kıtasından gelecek yatırımları bekliyor. 7.5 milyar dolar değerindeki yatırım kararının alınmasında kilit rol oynayan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın çalışmaları da hızla devam ediyor... 'tek durak ofis' mantığıyla çalıştıklarını söyleyen Ajans başkanı İlker Aycı, faaliyetlerini ve olası yeni yatırımları platin'e anl

TÜRKİYE'NİN 'TEK DURAK' OFİSİ

Türkiye, son 10 yılda 120 milyar dolar üzerinde uluslararası doğrudan yatırım çekerek dikkatleri üzerine topladı. 2011 yılındaki doğrudan yatırım tutarı 16 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye, 2010'a göre yüzde 76'lık bir artış sağladı. Bu yılın ilk 9 ayına bakıldığında ise ülkemize gelen yabancı yatırım miktarının 10 milyar doları aştığı görülüyor. Sekiz aylık veriler geçen yıla göre yüzde 9'luk düşüş gösterse de son aylarda yapılan yatırımlar, trendin yukarı yönlü olabileceğinin sinyallerini veriyor. 
Yabancı yatırımların her geçen gün artmasında ülkenin potansiyelinin fark edilmesinin ve Türkiye’ye olan güvenin artmasının büyük rolü bulunuyor. Uluslararası yatırım danışmanlığı yapan A.T. Kearney’nin küresel yatırımcılar arasında yapmış olduğu bir ankete göre 2012 yılında Türkiye; dünyanın en güvenli, en cazip 13’üncü yatırım yeri. Anketin sonuçlarına bakıldığında Türkiye’nin Fransa, Polonya, Hollanda, Kore, Japonya, Kanada ve İsviçre gibi ülkelerden daha güvenli olduğu da görülüyor. Türkiye’nin güvenli ve cazip bir ülke olmasının yanı sıra T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın yürüttüğü faaliyetler de yapılan yatırımlarda oldukça etkili. Türkiye’nin yatırım ortamını dünyaya tanıtan ajans, 7.5 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım kararının alınmasında büyük rol oynadı. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, “Bugüne kadar etkili olduğumuz birçok yatırım oldu, bunların bir kısmını kamuoyu ile paylaşırken bir kısmını da yatırımcının isteği üzerine gizli tuttuk. Kamuoyuna açıkladığımız projelerde taahhüt edilen yatırım tutarına baktığımızda yaklaşık 7.5 milyar dolar seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Daha da önemlisi, bu yatırımlar kapsamında öngörülen istihdam ise 10 binlerin üzerinde. Yatırım tutarı ve oluşturulan istihdamla beraber bu yatırımlar Türkiye ekonomisine katma değer, teknoloji transferi, ihracatımızın artırılması, ithalatımızın azaltılması gibi son derece önemli katkılar da sağlıyor” diyor. 
 

EN ÇOK OKUNANLAR