USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yatırım

13 Eylül 2018 15:37

Türkiye, Japon devleri ağırlayacak

Japonya İş Konseyi Ortak toplantılarının 24’üncüsü, Japonya Büyükelçiliği himayesinde, DEİK ev sahipliğinde 19 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılacağı toplantıda 100’e yakın Japon iş insanının ağırlanması ve iki ülkeden toplam 500’e yakın iş insanının katılması bekleniyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin masaya yatırılacağı toplantıda ortak bir bildiriye de imza atılacak.

Türkiye,  Japon devleri ağırlayacak

DEİK/Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı ve Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, toplantıyla ilgili bilgilendirme yapmak üzere İstanbul’da 13 Eylül 2018 tarihinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

“Türkiye Japonya ortaklığını 3’üncü ülkelere taşıyacak”

Toplantıda konuşan Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, bir yıldır Türkiye’de olduğunu belirterek sözlerine başladı. Büyükelçi Miyajima Türkiye’nin Avrupa’ya yakın olması ve Gümrük Birliği üyesi olması sebebiyle Türk iş insanlarının Avrupa ile daha yakın ilişkileri olduğunu söyledi. “Türkiye bir yandan kalkınmasını sürdürürken Asya Pasifik’le de ilişkilerini güçlendirmeyi ihmal etmemelidir” diyen Miyajima, Türkiye’nin Asya Pasifik’le ilişkilerinde her ne kadar Çin ve Hindistan öne çıksa da Güneydoğu Asya’da önemli bir oyuncu olan Japonya’nın da odakta olması gerektiğini belirtti.

Miyajima sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye – Japonya ilişkilerinin derinleştirilmesi ve ticari ilişkilerin genişletilmesi açısından önümüzdeki yıl Japonya’da düzenlenecek olan G20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı önem kazanıyor. Umut ediyoruz ki akabinde ülkelerimiz arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın müzakereleri tamamlanacak ve imzalanacak. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Temmuz ayında Avrupa Birliği ve Japonya arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Türkiye ile de anlaşmanın imzalanması ile Türkiye’nin dış ticaret açığı verdiği Japonya’ya ihracatını artacağını düşünüyoruz. Bunların yanında Türkiye ve Japonya, 100 yılı aşkın süredir var olan yakın ilişkilerini üçüncü ülkelerde yürütülecek işbirlikleriyle aktif bir şekilde değerlendirebilir. Özellikle Asya, Afrika ve Ortadoğu’da birlikte çok başarılı projelere imza atacağımıza inanıyorum. Japonya, dünyada giderek daha önemli bir rol alan Türkiye’nin ekonomik stabilitesini destekliyor ve ülkelerimiz arasındaki ilişkinin güçlenmesini önemsiyor. Bu kapsamda Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono’nun geçtiğimiz aylarda Japon iş dünyasına 24’üncü Türkiye – Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı’na katılımları konusunda çağrı yaptığını da söylemek isterim.”

500 kişilik katılım bekleniyor

DEİK / Türkiye – Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı, Türkiye – Japonya İş Konseyi’nin merhum Şarık Tara’nın kurucu başkanlığında 1986 yılında DEİK bünyesinde kurulan ikinci iş konseyi olduğunu söyledi. Tosyalı, Türkiye-Japonya İş Konseyi ve karşı kanat partneri KEIDANREN (Japonya İş Federasyonu) iş birliğinde 24’üncü Türkiye – Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı’nın 19 Eylül 2018 tarihinde İstanbul’da düzenleneceğini kaydetti.

Bu yılki toplantıya Japonya iş dünyasından 100’e yakın iş insanının ve onlarca Japonya sermayeli firmanın katılmasını beklediklerini açıklayan Tosyalı, “Toplamda iki ülkenin iş çevrelerinden 500 kişilik bir katılım hedefliyoruz. 24’üncü Türkiye – Japonya İş Konseyleri Ortak Toplantısı’nda, ülkelerimiz arasındaki iş ortamının geliştirilmesi, Afrika örneği üzerinden 3’üncü ülkelerde iş ortaklığı fırsatları, ikili ekonomik ilişkilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi için somut politikalar belirlenecek ve ortak bildiri imza töreni düzenlenecek” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki Japon yatırımları 2,2 milyar dolar

Türkiye ve Japonya arasındaki ticari ilişkiler ile ilgili bilgi veren Tosyalı, “Japonya için Türkiye’de çok güçlü yatırım potansiyeli bulunuyor. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya ile ilişkilerimiz, özellikle son yıllardaki yoğun diplomatik ve protokol düzeyindeki temasların da etkisiyle çok yol kat etti. Özellikle otomotiv ve yan sanayi, imalat sanayi, gıda ve altyapı sektörlerine özel ilgisi olan ve Türkiye’de faaliyet gösteren Japonya sermayeli firma sayısı 200 civarında. 2002 – 2017 döneminde ülkemizdeki Japon doğrudan sermaye yatırımlarının tutarı yaklaşık ise 2,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından sağlanan krediler ise, Haliç Köprüsü, Hasan Uğurlu Barajı ve Altınkaya Barajı ile Marmaray gibi çok önemli projelere finansman kaynağı oldu” dedi.

Yapılan araştırmaların, Japon şirketlerin ihracata yönelik üretimini Japonya dışına ve potansiyel pazarlara yakın bölgelere kaydırdığını söyleyen Tosyalı sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye, Japonya’nın 1.6 milyar kişilik bir pazara ulaşabileceği ve Asya pazarının ötesine açılabileceği başarılı bir yatırım üssü olabilir. Önümüzdeki yıl nihayete erdirilmesi ve ülkelerimiz arasında imzalanması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması’nın Türkiye-Japonya dostluğunu perçinleyeceğine ve sadece geçen yıl 3 milyar 870 milyon dolar dış ticaret açığı veren ülkemizin Japonya ile ticaretini dengeleyeceğine inanıyorum.”

EN ÇOK OKUNANLAR