USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

29 Temmuz 2013 14:19

İNGİLTERE’NİN GELECEĞİ POLONYALI MUSLUKÇULARIN ELİNDE!

İNGİLTERE’NİN GELECEĞİ POLONYALI MUSLUKÇULARIN ELİNDE!

İNGİLTERE’NİN GELECEĞİ POLONYALI MUSLUKÇULARIN ELİNDE!

Yaşlanan nüfusun tıbbi ve sosyal olduğu kadar, belki daha da fazla demografik ve ekonomik yansımaları da var. Bakınız elime yeni geçen İngiltere rakamları, konuya nasıl da farklı bir açıdan ‘renk katıyor’? Örneğin, İngiltere’de 2007 ve sonrasında doğanların yarısının en az 100 yaşına kadar yaşayacağı tahmin ediliyor.Yine İngiltere’de, 2010-2030 yılları arasında 65 yaş ve üzerinde olanların sayısı % 51 artacak; aynı dönemde 85 yaş ve üstündekilerin sayısı iki katına çıkacak. Bu beklentilerin sosyal güvenlik ve emeklilik sistemlerinin kabusu olduğunu söylemeye gerek yok. Yukarıdaki hesaplara çocukları, aktif çalışma hayatında daha az yer alabilen kadınları, engellileri ve artan rekabet ile istihdam edilmeleri giderek zorlaşan gençleri eklediğinizde, “Peki iyi de sosyal güvenlik sistemini ayakta tutacak katkıyı kim yapacak?” sorusu akıllara geliyor. 

Yaşlanan İngiltere’de ‘her 8 aileden birinde ana dili İngilizce olmayan yetişkinlerin olması’ aslında problemlerin sebebi değil, ‘yaşlanan İngiltere’ probleminin çözümü veya sonucu... Bu resmi gören İşçi Partisi iktidarının, Avrupa Birliği kuralları ile de paralel olarak ‘göçmen kabul stratejisini’ değiştirmesinin yansımaları sonucunda İngiltere’de yarım milyonu geçen Polonyalı göçmenin, sayısı 700 bine ulaşan Hintli göçmenlere ulaşmasına az kaldı. Hintli göçmen deyip de geçmeyin; doğduğu ülkenin dışına göç etmiş, yaşayanlara diaspora derseniz, Hint diasporası 20 milyon üyesi ile 35 milyonluk Çin diasporasının ardından ve 7 milyon kişilik Filipin diasporasının uzak ara önünde, dünyada en büyük ikinci grup. Başka bir açıdan ‘üzerinde güneş batmayan imparatorluğun’ uzantısı İngiliz Milletler Topluluğu’nun yüzyıllardır evsahipliği yaptığı Hint topluluğundan bahsediyoruz. Özetle, yıllardır ‘alay’ konusu olsa da, 21. yüzyılda ‘Polonyalı muslukçuların’ katkısı, İngiltere sosyal güvenlik sistemini ayakta tutacağa benziyor.

Konunun bir de sosyolojik boyutu var ki, deyim yerindeyse ‘tadından yenmez’! Örneğin halen 2.7 milyon Müslüman, 817 bin Hindu, 423 bin Sih ve 248 bin Budist’in yaşadığı tahmin edilen İngiltere’de, din inancının giderek azalmasına paralel olarak, 2018 yılına kadar Hıristiyanların azınlığa düşeceği hesaplanıyor. 

Yüksek lisans eğitimimi tamamladığım yaklaşık yarım milyon nüfusu olan Manchester şehri, New York’un ardından dünyanın en yüksek ikinci etnik çeşitliliğe sahip şehri olarak gösteriliyor; şehirde 153 farklı lisan konuşuluyor.

Yaşlanan nüfus diye yazıya giriş yapıp, küreselleşmeden çıktık! Sözün özü şu ki, köşemizin başlığında olduğu gibi ‘dünya dönmeye devam ediyor’, hatta sanki artık eskisinden daha hızlı dönüyor! Bu hıza ayak uydurabilmek için ise çeşitliliği sadece cinsiyet değil, yaş, millet, din, etnik kimlik boyutlarında da kucaklamayı öğrenmemiz şart. Yoksa 10 yıldır Polonyalı muslukçularla alay eden İngilizlerin bugün düştüğü durumdan daha beterini yaşamamız işten bile olmaz!

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR