USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

03 Nisan 2015 13:56

HİPER, MEGA, TEKNOLOJİK TRENDLER

HİPER, MEGA, TEKNOLOJİK TRENDLER

HİPER, MEGA, TEKNOLOJİK TRENDLER
Teknolojideki gelişmeler baş döndürücü… Acayip şeyler oluyor, trendler yeniden belirginleşiyor! Sosyal medya, mobil uygulamalar, müthiş detaylı etkileşim/demografi/müşteri/kullanıcı vb. analizleri, her an birbirine bağlı insanlar/kurumlar/cihazlar, bulut interneti, sanallaşma ve tüm diğer teknolojiler dijital iş stratejilerinin sık sık temize çekilmesine, analog, geleneksel olanların süratle terk edilmesine neden oluyor. 
 
Moore Yasası’nı hatırlayan, hatırlasa da hayrını gören var mı? Teknolojik değişim hızını en iyi anlattığı iddia edilen, iş stratejilerinin temel varsayımı olarak kullanılan, adını Intel’in kurucularından Gordon Moore’dan alan ve de neredeyse kutsal sayılan ‘her bir doların, her 18 ayda bir, iki katı güçlü bir işlemci satın alabileceğini savunan Moore Yasası çoktan yalan oldu…  Nasıl olmasın, şablonlar nasıl yıkılmasın? Aşağıdaki dört bilgi kümesine bir göz atalım:
 
1-Meşhur ‘100 Milyona ulaşmak için ne kadar zaman gerekmiş?’ sıralamasında son durum: 
Telefona 75 yıl (1878), televizyona 50 milyon 38 yıl (1923), mobil telefonlara 16 yıl (1979), webe 7 yıl (1990), iTunes’a 6 yıl (2003), Facebook’a 4 yıl (2004), Apple App Store’a 2 yıl (2008), WhatsApp’a 3 yıl (2009), Instagram’a 2 yıl (2010), Candy Crush’a sadece 1 yıl (2012) gerekmiş…
 
2-İşlerin nerelere geldiğine, nasıl dönüştüğüne dair bir başka fotoğraf:
Dünyanın en büyük taksi şirketi Uber’in hiç arabası yok!
Dünyanın en popüler ve en çok takipçiye sahip medya şirketi Facebook içerik üretmiyor! 
Dünyanın en değerli, büyük perakendecisi Alibaba stoksuz çalışıyor! 
Dünyanın en yaygın, ağırlama, konaklama tedarikçisi Airbnb’nin hiçbir yerde mülkü, binası bulunmuyor!
 
3-3G, 4G, 5G derken... İstikamet holograma…
1980’lerde 1G’ye (analog), 1990’larda  2G’ye (dijital), 2000’lerde 3G’ye (multi-media-200 kbit/s), 2011’de 4G’ye (All- Internet-Protocol, ultra-geniş bant/Gigabit hız) ulaşıldı. Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde hâlâ 3G hakim, yaygın. Bu sizi sakın yanıltmasın, rehavete düşürmesin! 4G’ye geçiş başladı, hızlanıyor. Kore gibi bazı aklı evvel ülkeler çoktan 5G yatırımlarına başladı. Bunlar çok ama çok önemli. Çünkü; 40 dakikalık (feature-length / uzun metrajda minimum süre) bir filmi 3G ile 1 dakikada, 4G ile 40 saniyede download edebiliyorken, 5G ile bu süre 1 saniyeye inecek. 5G, 4G’den 1000 kat daha hızlı bir teknoloji olacak ve muhtemelen dünya 2020’ye kadar, hatta daha erken 5G teknolojisi ile hologram evrene geçecek.
 
4- Hiper trendler: # Nano, # genetik teknolojilerdeki gelişmeler, # transhümanizm-insanlığın evrimi, # uzay teknolojileri 
Mega trendler: # Sanallaşma (dijitalleşme), # robotlaşma, # yenilenebilir enerji... 
Teknolojik trendler: # Big Data, bulut bilişim, # IoT, M2M, V2V, # artificial ıntelligence-yapay zeka, # giyilebilir teknolojiler, # augmented reality-artırılmış gerçeklik, # hologram, # 3D baskı ve çizim teknolojileri, # QR kodlama, # lokasyon bazlı kişiye özel uygulamalar...
 
Bireysel, kurumsal hatta toplumsal değişim, gelişim stratejilerinizi belirlerken, bu trend skalasını her şeyin temeline yerleştirerek sorgulamanızda büyük yarar var. Kuşkusuz onları yine revize etmek durumunda kalacağız. Gelecek 5-10 hatta 15 yıl içinde geleceğini bu trendlere göre şekillendirenlerin hata yapma olasılığı düşecek. Bu alanda yatırım yapanların rakiplerine göre önde koşma şansları ise çok daha yüksek olacak. Bir fütürist olarak mutlaka dikkate almanızı öneririm…
EN ÇOK OKUNANLAR