USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

06 Ağustos 2012 14:23

Dr. Yasemin Bradley

Dr. Yasemin Bradley

Dr. Yasemin Bradley

Ayın sözü...
‘Çocuklar hayata yeni baştan başlama isteği yaratır’
             Muhammed Ali- Boksör (1942-)
 

ÇOCUĞUNUZU KAHVALTI YAPTIRMADAN OKULA GÖNDERMEYİN!
Günün en önemli öğünü kahvaltı yani ‘altın öğün’. Çocukların çoğu iştahsız uyanıyor, sabah kahvaltı yapmak istemiyor. Okulda geç saatlerde acıktıklarında kantinden boş kalori içeren ıvır zıvırla karınlarını doyurmak daha çok hoşlarına gidiyor. Oysa çocuğunuz kahvaltı yaparak güne başladığı zaman okuldaki başarısı yükselir, derslerine daha iyi konsantre olur, performansı artar.
Üstelik kahvaltı alışkanlığı edinmeyen çocuğun şişmanlama şansı da yüksek! İngilizlerin “Sadece şişmanlar kahvaltıyı atlar” sözünü unutmayın. Gerçekten de kahvaltı yapmayanların gün boyunca çok daha fazla kalori tükettikleri ve bu yüzden kilo aldıkları gözlemleniyor.

ÇOCUĞUNUZU DAHA ENERJİK ve BAŞARILI KILACAK KAHVALTI NASIL HAZIRLANMALI?
• 2 dilim ekmek, tereyağı, 1-2 yemek kaşığı bal, 1 bardak süt veya taze sıkılmış portakal suyu
• 2 dilim ekmek, 1 dilim peynir, domates, 1 bardak süt veya taze sıkılmış portakal suyu
• 3 yemek kaşığı ev yapımı granola, 1 bardak süt, 1 küçük muz, 1 yemek kaşığı bal
• 1 yumurta, 1 dilim peynir, 3 zeytin, domates-salatalık
• Omlet, domates-salatalık, 1-2 dilim ekmek, 1 bardak süt

Ev yapımı granola tarifi
2 avuç badem, 2 avuç fındık, 2 avuç ceviz, 4 avuç dut kurusu, 2 avuç minik doğranmış kayısı parçaları, 6 avuç yulaf ezmesi, 4 avuç susam, 10 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Badem, fındık ve cevizi iyice çıtır oluncaya kadar büyük bir tavada kavurun. Susam hariç tüm malzemeyi içine ekleyin. Kavurmaya devam edin. En son susamı da ekleyip 3-4 dakika daha kavurup söndürün. Kızgınken fırın tepsisine yayın. Soğuduktan sonra elinizle parçalara ayırıp cam kavanozlara koyun. Dışarıda uzun süre bekleyebilir.

Çocuğunuzun güne enerjik başlaması için ba

Bal doğal bir enerji kaynağı. Vitamin, mineral, aminoasit ve protein gibi birçok yaşamsal
faktörü içeren bir gıda... Kısacası boş kalori değil! Bu yüzden çocuk beslenmesinde
çok önemli bir yeri var.
• Çocuğun performansını ve zindeliğini artırıyor. Gün boyu harcayacağı enerjinin karşılanmasında önemli bir payı bulunuyor.
• Bağışıklık sistemine destek oluyor. Grip gibi enfeksiyonlarla mücadele etmesini kolaylaştırıyor.
• Besin değeri yüksek olduğu için beslenmeden doğan bazı eksikliklerin giderilmesine yardımcı oluyor.
• Özellikle koyu renkli ballar (örneğin çam balı), yüksek mineral içerikleri nedeniyle çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesine katkı sağlıyor.
• Sindirimi kolaylaştırıyor.
• İştah açıcı.
• Sütünü tatlandırmak için boş kalori olan toz şeker yerine bal kullanın.

Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için bir yaşından büyük çocuklar, her gün kilo başına ortalama 1 gram bal tüketmeli. Örneğin; 20 kg olan bir çocuk günde 20 gram yani yaklaşık 1.5 yemek kaşığı ya da 3 tatlı kaşığı bal tüketmeli.

Bal şeker gibi diş çürüğüne neden olmuyor
Bal tatlı bir gıda olmasına rağmen diş çürüklerine sebep olmuyor. Nedeni bal içindeki şekerlerin ağız mikroflorası tarafından laktik aside dönüştürülememesi. Aksine balın antibakteriyel etkisi ile ağız içi hijyenine yardımcı olduğu belirlenmiş.

Çocuğunuzun öksürüğü varsa bu çaydan içirin
Bal önemli bir öksürük giderici, adeta ilaçlarla yarışıyor. Hem çocuklarda hem erişkinlerde çok işe yarayan bir çay tarifim var.
• ½ limon suyu
• 2 dilim taze zencefil halkası veya 1 tatlı kaşığı toz zencefil
• 1 yemek kaşığı bal
• Kaynar su
Tüm malzemeyi karıştırın. Günde 2 kez bu çayı çocuğunuza içirin.

Bu özel macunla çocuğunuzun direncini artırabilirsiniz
• 1 yemek kaşığı bal
• 1 çay kaşığı zerdeçal tozu
• 2 yemek kaşığı çekilmiş badem
Tüm malzemeyi karıştırın. Çocuğunuza sabahları kahvaltıda yedirin. Ekmeğe de sürülebilir.
 
Kahvaltıların olmazsa olmazı yumurta olmalı
Yumurta vücudumuz için gerekli tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor. Aminoasitler vücudumuzun güçlü olmasını sağlayan proteinlerin yapıtaşları. Vücudumuzda kullanılan 20 aminoasit vardır. Bunlardan 8 tanesi vücudumuzda yapılanamaz. Bunlara esansiyel (temel) aminoasitler denir. Komple protein kaynağıdırlar. Temel aminoasitler et, kümes hayvanları, balık, süt, peynir, yumurta, yoğurt ve soya fasülyesinde bulunur. Bu yiyecekler yüksek biyolojik değere sahiptirler ve düzenli olarak çocuğunuzun tüketmesi gerekir. Yumurta adeta vitamin-mineral deposu. İçinde A, B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko mineralleri var. Enerji üretiminde görevli Koenzim Q- 10 da içeriyor. Yumurtanın sarısı çok önemli! Çünkü A, D ve E vitaminlerini içeriyor. Aynı zamanda beyin gelişimi için çok önemli olan kolin adlı bir besini de bünyesinde barındırıyor.

Çocuğunuzun sağlıklı gözlere sahip olması için luteine ihtiyacı var!
Yumurta, göz için en yararlı besinlerden biri. Özellikle sarısı göz sağlığı için çok önemli olan lutein içeriyor. Göze yararlı besinler yumurta gibi özellikle lutein ve zeaksantin açısından zengin besinler. Bu moleküller gözümüzün lens ve retinasında yoğun olarak bulunuyor. Güçlü antioksidan özelliğine sahip. Yapılan araştırmalarda bu molekülleri orta yaştan itibaren bol miktarda alan bireylerde, ileri yaşta sarı nokta hastalığı ve kataraktın daha seyrek geliştiği görülüyor. Bu moleküllerden yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini bozduğu, kalp hastalığı ve kansere zemin hazırladığı öne sürülüyor.

Yumurta lesitin deposu!
Lesitin bir fosfolipid; sindirimimizi düzenliyor ve genel sağlığımız için çok yararlı bir yağ. Yumurta sarısı lesitin açısından hayli zengin. Beyin ve sinir sistemi için de önem taşıyor. Lesitin, aynı zamanda damarları tıkayan kolesterolü de vücuttan uzaklaştırıyor. l yedirin

Her derde deva mucize yağ Tea tree oil nedir?
Tea tree ağacının yapraklarından elde edilen ve Avustralya yerlilerinin yüzyıllardır ilaç niyetine kullandıkları bir yağ.

Tea tree yağı nasıl elde ediliyor?
Yapraklar elle toplanıp buharla distile edilerek yağ çıkartılıyor. 98’den fazla bileşen içeriyor. Bir yağa tea tree oil denmesi için en az 15 bileşeni içermesi gerekiyor.

Nerelerde kullanılıyor?
Bakteri ve mantar enfeksiyonları ve çeşitli cilt rahatsızlıklarında deriye sürülerek kullanılıyor.

Bilim ne diyor?  
2004’te tea tree yağının bakterileri öldürdüğüne dair test tüpü içerisinde bir araştırma yapılmış. Tedavisi zor bakteriyel enfeksiyonlarda işe yaradığı görülmüş.

Yan etkisi var mı?
Bazı kişilerde alerjiye neden olabiliyor. Amerika Kanser Topluluğu ise yutulduğu takdirde toksik olabileceği uyarısında bulunuyor. Hayal görme, mide sorunları, kusma, ishal, kan hücrelerinde anormallik, döküntü ve komaya yol açabiliyor.

Tea tree oIl ile hazırlanmış ürünler artık Türkiye’de de bulunuyor
Tesadüfen eczanede gördüğüm Nattysoft markası beni çok mutlu etti. Tea tree oil ile hazırlanmış antibakteriyel jel, sabun, şampuan ve deodorant bulunuyor. Bu markanın üreticisi Ümit Bezci’ye ulaştım ve konu hakkında ayrıntılı bilgi aldım.
• Tea tree oil ile ürün yelpazesi geliştirmek nerden aklınıza geldi?
• Tea tree oil’in tıbbın ve bilimin kabul ettiği en kıymetli doğal yağ olduğunu, ayrıca tüm farmakopilerde yer aldığını gördüm. Yeni yapılan Avrupa farmakopisinde de yerini aldı.
•  Siz yağı nereden alıyorsunuz?
Yağın ana menşei Avustralya’dan ithal ediyoruz. Ürünlerimizin üstüne ne kadar tea tree oil içerdiğini net bir şekilde yazıyoruz.
•  Jeli çok başarılı buldum. Tüm yolculuklarımda yanımda taşıyorum artık…
% 4’lük jel formumuz aslında her evde bulunması gereken bir ürün. Krem formundaki temizlik kalıplarımız yaygın şekilde kullanılıyor.
•  Ürünlerinizi denemek isteyenler, hangi noktalara gitmeli?
•  Nattysoft markalı ürünlerimiz yalnızca eczaneler için, Cameo markalı ürünlerimiz ise genel satış noktaları için üretiliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR