USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

22 Kasım 2017 15:45

Rahatsız olsanız da nükleeri yapacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözde çevrecilere “Rahatsız olsanız da olmasanız da nükleer enerjiyi yapacağız” derken, Enerji Bakanı Albayrak ise “9 milyar dolarla ülkemizin tarihindeki en büyük yıllık yatırımı gerçekleştiriyoruz” dedi

Rahatsız olsanız da nükleeri yapacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin nükleer enerji yatırımlarına dikkat çekerek, "Tabii nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Yahu rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız. Çünkü derdimiz ne? Biz bu enerjiyi kilovatsaatte ne kadar daha ucuza halkımıza ulaştırırız, bunun derdi içindeyiz. Ekolojik vandallar var" dedi. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2017 yılı elektrik yatırımları toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

BİRİLERİ BİZE AKIL VERİYOR

Bütün dünyada elektrik üretiminde kömür kullanımı yaygınlaşıyor. Birileri bize çok farklı bir şekilde akıl veriyor. Son yılların yükselen ekonomileri Çin ve Hindistan bu başarılarını önemli oranda elektrik üretiminde kömür kullanmaya yani kendi kaynaklarını değerlendirmeye borçludur. Polonya yüzde 84, Almanya 42, İngiltere yüzde 39 ve Danimarka yüzde 34 oranında elektrik ihtiyacını kömürden karşılıyor. Avrupa'da 682 kömür santraline ilaveten, 30 yeni kömür santrali daha inşa ediliyor.

KARANLIK KÖY GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Ülkemizde sayıları az, fakat sesleri çok çıkan belli kesimlerin, enerji hamlelerimizi baltalamak için özel çaba harcadıklarını görüyoruz. Boşuna çaba harcamayın, bu kervan gidiyor, böyle de gidecek. Çünkü bunların bu ülkede dikili taşları yok, bir dikili ağaçları yok. Biz bu ülkede karanlık bir köy görmek istemiyoruz. Tüm tesislerimizin makinelerinin takır takır çalıştığı bir Türkiye'yi yaşamak istiyoruz. Eğer mesele gerçekten çevreyse bu ülkenin orman varlığını 21 milyon hektardan 22.5 milyon hektara çıkartan iktidar partisinin lideri olarak çevreci sıfatını ben bunlara bırakmam.

İTHAL KULLANAN KUSURA BAKMASIN

Bütün kömür rezervlerimizi kullanmak durumundayız. İthal kömür kullananlar kusura bakmasınlar. Bizim cari açığımız fazla, eğer biz bu cari açığı indirmek istiyorsak, yerli kömür rezervimizi hayata geçirmek durumundayız. Bunu hayata geçirirsek cari açığımızı ciddi miktarda azaltırız. Birtakım marjinal örgütler, Türkiye'nin farklı yerlerinde bu sabotaj girişimlerinin sancaktarlığını yapıyor, milletin kafasında istifamlar oluşturmaya çalışıyor. Bir dönem 'HES'leri, enerji ihtiyaçlarımızın karşılanması için değil, bölücü terör örgütüyle mücadele için inşa edildi' yalanını ortaya attılar. Eğer hidroelektrik santraller, bölücü örgütlerin hakikaten bu saldırılarında çok iyi bir engel teşkil ediyorsa, demek ki biz doğru yoldayız. Bu böyle devam edecek.

KENDİLERİNE HELAL OLANI BİZE HARAM GÖSTERMESİNLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, şunları söyledi: "Bugün itibarıyla 6 bin 90 MW güç büyüklüğünde bin 583 adet tesisi devreye aldık. Yılsonunda bu rakam 8 bin 222 MW kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesise çıkacak. Ülkemizin tarihindeki en büyük yıl/yatırımını gerçekleştireceğiz. Toplam üretim tesisi yatırım büyüklüğü yaklaşık 9 milyar dolar olacak. İletim ve dağıtım altyapısında da 7.7 milyar TL'lik yatırımı devreye almış oluyoruz. İşte bu tesislerin tamamının devreye alınmasıyla 2017'yi tam 42 milyar TL'lik rekor bir yatırımla kapatacağız. " Avrupa ve Amerika'da inşaat halinde onlarca termik, nükleer santralin bulunduğunu kaydeden Albayrak, "Kimse kusura bakmasın, kendilerine helal gördükleri şeyleri bize haram olacak şekilde göstermesinler. Büyük ve güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda, gerçekçi ve sürdürülebilir enerji politikalarını hayata geçirmeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, kurdeleyi keserken, "Bugün bu açılışlarla enerjimiz daha da artacak. Çok daha enerjik olacağız. Türkiye'nin enerjisine enerji katan tüm yatırımcılara teşekkür ediyorum. Nice yatırımlara diyoruz; ya Allah bismillah" dedi.

PİYONLUK YAPIYORLAR

Şimdi nükleere giriyoruz, tabi nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Dün darbecilere vesayetçilere gönüllü hizmetkârlık edenler bugün de Türkiye'nin enerji yatırımlarını baltalamak isteyenlere piyonluk yapıyor. Kimse aksini iddia etmesin. Herkes kullanırken bu ülkede kömüre karşı çıkmak demek Türkiye kendi kaynaklarını değerlendirmesin demek değil midir? Nükleer güç santrallerine karşı çıkmak Türkiye enerjide dışa bağımlı olmaya devam etsin demek değil midir?

YERLİ KAYNAK KULLANMALIYIZ

Biz hedeflerimize ulaşmak için daha büyük adımlar atacağız. Enerjide dışa bağımlılığımızı en aza indirmek için yerli kaynakları daha fazla kullanmamız gerektiği açıktır. Tabiata saygı duymadan sürdürülebilir büyümeden söz edemeyiz. Daha önce güneş enerjisindeki rakam 19 doların üzerindeydi. Son ihalede güneşte kilovatsaat başına 6.99 dolar fiyat verildi. Nereden nereye. Rüzgârda verilen 3.48 dolarlık teklif de bir rekordur.

AVRUPA'NIN EN UCUZUYUZ

Yatırımları, kurdaki baskıyı da vatandaşlara yansıtmadan hayata geçirdiklerini söyleyen Berat Albayrak, "Bugün doğalgazda konutta ve sanayide AB ülkeleri içinde en ucuz sağlayan ülke Türkiye'dir. Sanayide en ucuz elektriği veren AB ülkeleri arasında Türkiye'dir. Konutta da ikinci sıradadır. Tüm bu adımları her gün karşımıza ısıtılıp koyulan 'Avrupa kömürden vazgeçiyor', 'Nükleer santrallerini kapatıyor' yalanlarına, engelleme girişimlerine rağmen vazgeçmeden dosdoğru atacağız" diye konuştu.

ALTI YILIN EN YÜKSEK ARTIŞI

Son 15 yılda enerji sektörüne özel-kamu işbirliği ile 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığına dikkat çeken Bakan Albayrak, "2002'de 31 bin 846 MW olan kurulu gücümüz, bu yıl 85 bin 200 MW'ı geçecek. Elektrik üretiminde yüzde 8 ile 2011'den bu yana en yüksek yıllık artış rakamına ulaşıldı" dedi.

DIŞ TİCARET FAZLASI VERECEĞİZ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı büyük enerji yatırımlarıyla ve hayata geçireceği dev projelerle dış ticaret fazlası vereceğini söyledi. Kalsın, "Türkiye enerji konusunda hiç bu kadar iddialı olmamıştı" diye konuştu.

SİBER SALDIRILARA KARŞI YAZILIM ATAĞI

Bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektörünün çok ciddi bir siber saldırı altında olduğunu belirterek, "Ocak ayından bu yana yoğun bir sabotajla karşı karşıya kaldık. Dünyanın birçok yerinden gerçekleştiriliyor. Güvenlik amaçlı yerli bir yazılım üzerinde çalışıyoruz. Offline çalışacak, santrallere müdahale olmaması için" dedi. Bakan Albayrak kömür, nükleer enerji ile ilgili eleştiriler için de "Alice harikalar diyarında" benzetmesi yaptı. Taş Kömürü Kurumu'nun kapatılacağına iddialarına karşılık da, "TTK bizim gözbebeğimiz kapatılmayacak, işçi atılmayacak" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR